Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Κατά του διχασμού ο πρωθυπουργός / "Το αποτέλεσμα δεν έχει νικητές και ηττημένους"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατά του διχασμού ο πρωθυπουργός / "Το αποτέλεσμα δεν έχει νικητές και ηττημένους"

Για ένα "ιστορικό βήμα προς τα μπρος" μίλησε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας που κύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών, το αποτέλεσμα της οποίας "δεν έχει νικητές και ηττημένους". Με δήλωσή του στους δημοσιογράφους στο περιστύλιο της Βουλής, ο Αλ. Τσίπρας θέλησε να απευθυνθεί σε όσους ακόμα και σήμερα έχουν ενστάσεις. "Τις σεβόμαστε, έχουν την κριτική τους, τους σεβόμαστε" είπε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντάς τους ότι "πολύ σύντομα θα δουν τα μεγάλα οφέλη για τη χώρα από αυτό το ιστορικό βήμα προς τα εμπρός".

Στην πλευρά της κυβέρνησης επικρατεί από χθες ικανοποίηση, καθώς ολοκληρώθηκε με επιτυχία η κύρωση μιας ιστορικής συμφωνίας, που δημιουργεί νέα δεδομένα σταθερότητας και συνανάπτυξης στα Βαλκάνια, ενισχύοντας τον ρόλο της χώρας μας, και μάλιστα με ενισχυμένη πλειοψηφία. Στη μαραθώνια κοινοβουλευτική διαδικασία άλλωστε υπήρξε η δυνατότητα να αντιπαρατεθούν σαφή επιχειρήματα, ενώ η ομιλία τού πρωθυπουργού απάντησε σε όλα τα ερωτήματα και αποκάλυψε την υποκριτική στάση της αντιπολίτευσης.

Επόμενο βήμα το ΝΑΤΟ

Επόμενο βήμα είναι η κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, μια διαδικασία που αναμένεται να διεξαχθεί εντός του Φεβρουαρίου, με το σαφές χρονοδιάγραμμα να ξεκαθαρίζει τις επόμενες ημέρες. Με την οριστική ολοκλήρωση και αυτής της διαδικασίας, δεν αποκλείεται να υπάρξει συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στην Αθήνα, όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας σε συνέντευξή του.

Καταλύτης πολιτικών διεργασιών

Τις τελευταίες ημέρες έγινε φανερό ότι η συμφωνία των Πρεσπών λειτούργησε ως καταλύτης και επιταχυντής πολιτικών εξελίξεων και κομβικών αλλαγών στο πολιτικό σύστημα. Μετατοπίσεις και ρωγμές τόσο στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς όσο και στη δεξιά - ακροδεξιά "πολυκατοικία". Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος μιλώντας στον ρ/ς Στο Κόκκινο, δημιουργήθηκε ένα ευρύ μέτωπο "ορθολογισμού και ρεαλισμού στις διεθνείς σχέσεις", κάτι που, όπως είπε, είναι ένα αρκετά θετικό βήμα που μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης.

Συμφωνίες και συγκλίσεις για κοινό μέτωπο

Εξήγησε ωστόσο ότι ένα ευρύτερο μέτωπο που θα περιλαμβάνει συνολικότερες συμφωνίες "δεν αρκεί να μείνει μόνο στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών". Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι χρειάζεται διάλογος για μια σειρά από ζητήματα. "Μια οποιαδήποτε πολιτική μετωπική συγκρότηση, δεν μπορεί να είναι μονοθεματική. Πρέπει να εμπεριέχει συμφωνίες συγκλίσεις και κοινό βηματισμό σε μια σειρά από ζητήματα. Εκεί τα πράγματα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα, διότι συζητάμε για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας, με την οικοδόμηση κοινωνικού κράτους, με την εγγύηση των εργασιακών δικαιωμάτων, με την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων, με την περαιτέρω προστασία των κοινωνικών πολιτικών" είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Τζανακόπουλος.

Σύμπλευση της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με Ν.Δ.

Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για διάλογο, ευρύτερες προγραμματικές και πολιτικές συγκλίσεις, συσπειρώσεις και συμμαχίες με πολιτικούς οργανισμούς και προσωπικότητες από το... κέντρο και αριστερά προκειμένου να διαμορφωθεί ένας προοδευτικός πόλος με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο κράμα ακραίου νεοφιλελευθερισμού και Ακροδεξιάς που αντιπροσωπεύει η σημερινή ηγεσία της Ν.Δ.

Μια ηγεσία με την οποία, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, έχει επιλέξει να συμπλεύσει και η Φώφη Γεννηματά. "Η Φ. Γεννηματά και το ΚΙΝ.ΑΛΛ., αποφάσισαν να θέσουν ως κεντρικό κριτήριο της πολιτικής τους τοποθέτησης όχι το συμφέρον της χώρας και την σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών ως προς το ότι επιλύει ακριβώς την ιστορική ταυτοτική διαφορά, την οποία συζητούσαμε προηγουμένως, αλλά να διαβάσει όλη την πολιτική συγκυρία με βάση το κριτήριο της λεγόμενης στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, που επί της ουσίας αποτελεί και τον άξονα γύρω από τον οποίο συγκροτείται η πολιτική γραμμή του ΚΙΝ.ΑΛΛ." είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL