Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Με αλήθειες απάντησε ο Αλ. Τσίπρας στην εθνική υποκρισία τριάντα ετών / Αλέξης Τσίπρας: Αναμετριόμαστε με τη συνείδησή μας και την ιστορική μας ευθύνη (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με αλήθειες απάντησε ο Αλ. Τσίπρας στην εθνική υποκρισία τριάντα ετών / Αλέξης Τσίπρας: Αναμετριόμαστε με τη συνείδησή μας και την ιστορική μας ευθύνη (Video)

Για μια ιστορική ημέρα που βάζει τέλος στην εθνική υποκρισία 30 ετών και ανοίγει μια νέα εποχή για τα Βαλκάνια μίλησε χθες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής λίγες ώρες πριν από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. "Μπροστά σε γεγονότα ιστορικά όλοι αναλαμβάνουμε ευθύνη έναντι του λαού και του έθνους. Αναμετριόμαστε με τη συνείδησή μας αλλά και με την ιστορική μας ευθύνη" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας σε μια ομιλία ιστορική με την οποία ξεκαθάρισε την αλήθεια τόσο όσον αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας όσο και για τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων που σήμερα ως αντιπολίτευση τα καταγγέλουν ως εθνικές υποχωρήσεις.

Η ιστορία μας είναι η ψυχή μας

"Η ιστορία μας είναι η ψυχή μας και την παίρνουμε πίσω. Δεν θα μπορεί κανείς να τη σφετερίζεται", τόνισε ο πρωθυπουργός έχοντας εξηγήσει νωρίτερα τι κατάφερε η ελληνική πλευρά στη διαπραγμάτευση που οδήγησε σε μια συμφωνία η οποία, όπως τόνισε, "κινείται απολύτως πάνω στην εθνική γραμμή που έχει η χώρα από το 2007". "Η Ελλάδα παίρνει πίσω αυτό που της ανήκει: Την ιστορία, τα σύμβολα, την παράδοση, την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας. Η Βόρεια Μακεδονία γίνεται φίλη, σύμμαχος χώρα, συμπαραστάτης της Ελλάδας για τη συνεργασία, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή", υπογράμμισε

Η υποκρισία της Ν.Δ.

"Όταν η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να γίνουν αποδεκτές όλες οι καίριες και κομβικές διαπραγματευτικές θέσεις της χώρας, τότε ο κ. Μητσοτάκης άρχισε να μιλά για "εκχώρηση γλώσσας και εθνότητας", υπογράμμισε. "Και όταν οι ίδιοι οι γείτονές μας διευκρίνισαν στη ρηματική διακοίνωση ότι η συμφωνία δεν αναγνωρίζει εθνότητα αλλά ιθαγένεια και η γλώσσα τους είναι σλαβική, τότε ανακάλυψε το οξύμωρο ότι "παραχωρούμε λαό" πρόσθεσε.

Καταλογιζοντας υποκρισία στη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισήμανε πως, όταν είδε ότι η κυβέρνηση πετυχαίνει σύνθετη ονομασία erga omnes, "άλλαξε και έθεσε ως απαράβατο όρο να κατοχυρωθεί αυτή και με αναθεώρηση της συνταγματικής ονομασίας". Όταν είδε, συνέχισε, πως και αυτό επιτυγχάνεται, έβαλε ως προϋπόθεση να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση πριν από την κύρωση της συμφωνίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο. "Στέλνατε, κ. Μητσοτάκη, εκείνες τις μέρες την κυρία Σπυράκη να πηγαίνει να συναντά σε κρυφά καφέ στις Βρυξέλλες τον κ. Ζάεφ, λέγοντας του: σταμάτα, μην πας με αυτούς, εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε, αλλά μην πας με αυτούς", σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Ένδεια επιχειρημάτων

"Ασχολείστε με απολύτως δευτερεύοντα ζητήματα και όχι με τα ουσιαστικά, γιατί έχετε ένδεια επιχειρημάτων" σημείωσε και διαπίστωσε πως  μεγάλο μέρος της ομιλίας του ο Κ. Μητσοτάκης το κατανάλωσε στην αντιπαράθεση του με τον κ. Καμμένο. "Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία σας εκεί στη δεξιά πολυκατοικία", είπε προσθέτοντας ότι μετά τις Πρέσπες θα αντιπολιτεύεστε τους άλλους στη δεξιά πολυκατοικία γιατί υπάρχει συνωστισμός για το ποιος θα πάρει το καλύτερο 'διαμέρισμα'".

Το πρόβλημά σας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ

"Το βασικό σας πρόβλημα δεν είναι η συμφωνία. Το βασικό σας πρόβλημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό σας πρόβλημα είναι ότι αυτή τη συμφωνία τη φέρνω εγώ, τη φέρνει ο Κοτζιάς", σημείωσε και συμπλήρωσε ότι "τη φέρνουν οι 'προσωρινοί ένοικοι της εξουσίας' και όχι εκείνοι που θεωρούν εαυτούς 'μόνιμους ιδιοκτήτες'" τόνισε αναφερόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη και την κ. Γεννηματά.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, "η αδράνεια, η ατολμία, η αναβλητικότητα, που είχε γίνει δόγμα εξωτερικής πολιτικής, είχε ως αποτέλεσμα τις διαρκείς διπλωματικές ήττες από την ελληνική πλευρά", κάτι που είχε ως συνέπεια περισσότερες από 130 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, να την αναγνωρίζουν με τη συνταγματική της ονομασία, αλλά και ο Τύπος και το σύνολο της κοινής γνώμης την αποκαλούν "Μακεδονία".

Καταλόγισε μάλιστα στάση "πολιτικής υποκρισίας" στα κόμματα που είχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια την ευθύνη, υπογραμμίζοντας ότι μετά από όλα αυτά "έρχονται και λένε ότι η συμφωνία δεν είναι επωφελής για τα εθνικά συμφέροντα". "Αν η συμφωνία είναι "εθνικά επιζήμια", τότε η εθνική γραμμή και στρατηγική που εσείς οικοδομήσατε τόσα χρόνια ήταν εθνικά επιζήμια", είπε, και πρόσθεσε ότι  η άρνηση και καταψήφιση αυτής της συμφωνίας από τα κόμματα και τα πολιτικά πρόσωπα που κυβέρνησαν τη χώρα από το ‘90 και μετά αποτελεί "πρωτοφανή αυτοακύρωση και αυτοϋπονόμευση των δικών τους πολιτικών δηλώσεων και πεπραγμένων".

Πρώτος ο Σαμαράς απεδέχθη το "Μακεδονία"

Υπογράμμισε δε ότι, παράλληλα με τον κίνδυνο να χάσει η Ελλάδα το όνομα "Μακεδονία", "κινδυνεύαμε να χάσουμε και ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας μας, εξαιτίας του πρωτοφανούς παροξυσμού, παραχάραξης και σφετερισμού της ιστορίας, της πολιτισμικής κληρονομιάς και των συμβόλων της Μακεδονίας, που αποτελούσε και αποτελεί ιστορικά αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς". Μάλιστα υπενθύμισε ότι τον όρο "Μακεδονία" τον απεδέχθη πρώτος ο κ. Σαμαράς, "ο 'μέγας μακεδονομάχος', που έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον κοινοτικό κανονισμό 3567 για εμπορικές συμφωνίες, στις 2 Δεκέμβρη του 1991, με τον οποίο για πρώτη φορά αναγνωριζόταν Δημοκρατία της Μακεδονίας".

Πρόσθεσε ότι  ο εθνικιστικός παροξυσμός των αρχών του 1990 διαμόρφωσε το κλίμα στην κοινή γνώμη, δημιουργώντας την εικόνα μιας χώρας φοβικής, χωρίς εθνική αυτοπεποίθηση, με αποκορύφωμα, όπως είπε, τη "μαξιμαλιστική θέση που συμφωνήθηκε στο περίφημο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992 -πλην του ΚΚΕ- περί μη χρήσης του όρου Μακεδονία ή παράγωγού του από τη γειτονική χώρα".

Συνειδητά ψέματα από τη Ν.Δ.

Στρέφοντας τα πυρά του προς τη Ν.Δ. μίλησε για "ψέμα" και "συνειδητά κατασκευασμένο νομικό λάθος" τα επιχειρήματα για, δήθεν, παραχώρηση "μακεδονικού έθνους και λαού".  "Εσείς όταν διαπραγματευόσασταν τι ακριβώς κάνατε;", τόνισε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και συνέχισε: "Την τελευταία φορά που έγινε συζήτηση για αλλαγή του συντάγματος της γείτονος, το 1992, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο κ. Σαμαράς είχε ζητήσει αφαίρεση των αναφορών του συντάγματος της γείτονος σε μακεδονικό έθνος ή λαό; Η απάντηση είναι Όχι".

Υπενθύμισε ακόμη ότι,  όταν ο Α. Σαμαράς διαπραγματεύθηκε το "Πακέτο Πινέιρο", κατέθεσε συνταγματικές αλλαγές που είχαν να κάνουν αποκλειστικά με τη μη διεκδίκηση μειονότητας από τη γείτονα και εξάλειψη των επεκτατικών της αναφορών. "Καμία αναφορά δεν είχαν σε αλλαγή του λεκτικού του συντάγματος σε σχέση με μακεδονικό λαό ή έθνος. Ουδέποτε ο Μητσοτάκης -με ΥΠΕΞ τον κ. Σαμαρά ή τον κ. Παπακωνσταντίνου- ζήτησε αλλαγή των συνταγματικών αναφορών σε μακεδονικό λαό ή έθνος", είπε χαρακτηριστικά.

Θύμισε τη Συμφωνία της Αχρίδας στη Γεννηματά

Ανέδειξε παράλληλα τις ευθύνες και την υποκρισία εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως τόνισε, "δεν αντέδρασε στην υπογραφή της Συμφωνίας της Αχρίδας από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. το 2001, με κυβέρνηση Σημίτη, καθώς υπήρξαν αναφορές σε "μακεδονική γλώσσα" και σε "Μακεδόνες". "Πού ήσασταν 25 χρόνια που τα διαβατήρια αναφέρονται σε 'Μακεδόνες' σκέτο; Πού ήσασταν το 2008-2009, όταν έγινε η διαπραγμάτευση και απελευθερώθηκε το καθεστώς θεωρήσεων για τα διαβατήρια των πολιτών της ΠΓΔΜ στον χώρο Σένγκεν;".

Κατηγόρησε ακόμη την επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ότι "ταυτίζεται" με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη. "Ειδικά σε μια τέτοια συγκυρία που αναδύεται η πιο επιθετική μορφή Ακροδεξιάς με αφορμή το 'Μακεδονικό'. Αλλά με βοήθησε να καταλάβω η ανακοίνωσή σας στη διαγραφή του κ. Θεοχαρόπουλου. Γιατί αντικειμενικά, είπατε, εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα" είπε τονίζοντά της ότι "διαπράττει στρατηγικό λάθος". "Όχι μόνο γιατί υποβιβάζετε το εθνικό στο τυφλά κομματικό. Αλλά γιατί δείχνετε να αγνοείτε ότι ο προοδευτικός χώρος στην Ελλάδα, όταν το απαίτησαν οι συνθήκες, βρέθηκε στην ίδια πλευρά της Ιστορίας. Εσείς σήμερα παίρνετε οριστικό διαζύγιο από αυτή την παράδοση" τόνισε.

ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Δεν βρήκατε ούτε μια λέξη καταδίκης του κλίματος τρομοκράτησης των βουλευτών

"Στη στρατηγική της έντασης εμείς δεν θα σας ακολουθήσουμε"

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε τον Κ. Μητσοτάκη πως για άλλη μια φορά επέλεξε προσβλητικό και απαξιωτικό λόγο απέναντι στους βουλευτές και την κυβέρνηση. "Έναν λόγο διχαστικό που δίνει τη δυνατότητα σε ακραίους που όλες αυτές τις ημέρες προσβάλλουν τους βουλευτές", είπε χαρακτηριστικά.

"Όλες αυτές τις μέρες τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στον δημόσιο λόγο έχουμε όλοι γίνει μάρτυρες μιας ακραίας ρητορικής, μιας ακραίας στοχοποίησης  συγκεκριμένων προσώπων. Γίναμε μάρτυρες μιας τακτικής εκφοβισμού και τρομοκράτησης βουλευτών", τόνισε, επισημαίνοντας ότι αυτό στην αρχή έγινε με μηνύματα, ακολούθως με αφίσες των προσώπων τους, στη συνέχεια με τάγματα εφόδου "που προσπαθούσαν να μπουν στη Βουλη", ενώ υπογράμμισε ότι τις τελευταίες μέρες σημειώθηκαν εμπρησμοί στα σπίτια του Α. Καστόρη και της Θ. Τζάκρη και ανέφερε και τις επιθέσεις από "παρακρατικούς και τραμπούκους" που σημειώνονταν εκείνη την ώρα έξω από τα σπίτια του Χρ. Καραγιαννίδη και της Μπ. Σκουφά.

"Μιλήσατε πάνω από μια ώρα και δεν βρήκατε ούτε μια λέξη για να καταδικάσετε αυτές τις ακραίες  ενέργειες, το κλίμα τρομοκράτησης και εκφοβισμού βουλευτών" τόνισε. "Παρά μονάχα για άλλη μια φορά απευθυνθήκατε με έναν λόγο ακραίο, στοχοποιώντας και πάλι αυτούς  που έχουν διαφορετική άποψη για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα". "Στη στρατηγική της έντασης εμείς δεν θα σας ακολουθήσουμε" υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL