Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.9°C
1 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.2°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
28.8°C28.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.3°C
2 BF 88%
Η κυβέρνηση στηλιτεύει τη στάση του προέδρου της Ν.Δ. / Ο Νίμιτς βάζει τέλος στα παραμύθια Μητσοτάκη για επαναδιαπραγμάτευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβέρνηση στηλιτεύει τη στάση του προέδρου της Ν.Δ. / Ο Νίμιτς βάζει τέλος στα παραμύθια Μητσοτάκη για επαναδιαπραγμάτευση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ

Τέλος στο επιχείρημα Μητσοτάκη πως θα κάνει "το παν για να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών" προκειμένου στη συνεχεία ο ίδιος να την επαναδιαπραγματευθεί με την ΠΓΔΜ βάζουν οι χθεσινές δηλώσεις του Μάθιου Νίμτις στο ΑΠΕ. "Εάν η συμφωνία των Πρεσπών δεν τεθεί σε ισχύ, οι συνέπειες της αποτυχίας θα ήταν βαθιές και πιθανόν και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να επανεξετάσουν πολλά στοιχεία τα οποία είχαν συμφωνηθεί" αναφέρει μεταξύ άλλων ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι διακινδυνεύεται ακόμη και το erga omnes.

"Ο Μ. Νίμιτς βάζει τέλος στο παραμύθι του Κ. Μητσοτάκη περί δήθεν επαναδιαπραγμάτευσης" υπογραμμίζει το Μέγαρο Μαξίμου. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, "ο Κ. Μητσοτάκης μέχρι πριν από λίγες ημέρες κορόιδευε όλην την Ελλάδα και χάιδευε τα συλλαλητήρια, αποκρύπτοντας ότι είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας με χρήση του όρου ‘Μακεδονία’. "Τις τελευταίες ημέρες", προσθέτει το Μαξίμου, "ο Κ. Μητσοτάκης πήγε την κοροϊδία ένα βήμα παραπέρα, ισχυριζόμενος ότι δήθεν θα κάνει το παν για να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών και εν συνεχεία ο ίδιος θα την επαναδιαπραγματευθεί με την ΠΓΔΜ".

"Όχι ότι θα του δοθεί ποτέ η εντολή από τον ελληνικό λαό" υπογραμμίζει η ανακοίνωση, με την κυβέρνηση να καλεί τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να διαβάσει τη δήλωση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος, όπως τονίζεται, "επί της ουσίας βάζει τέλος στο παραμύθι του κ. Μητσοτάκη περί δήθεν επαναδιαπραγμάτευσης, αφού υπογραμμίζει ότι μια νέα συμφωνία ‘θα απαιτούσε χρόνια’, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση και το erga omnes, που για πρώτη φορά πέτυχε ελληνική κυβέρνηση με τη συμφωνία των Πρεσπών".

Π. Σκουρλέτης: Διχαστικές κορώνες από τη Ν.Δ.

"Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επιλέξει να κάνει πολιτική με διχαστικές κορώνες, με συνθήματα, με ανιστόρητες αναφορές, αποφεύγοντας μια συζήτηση νηφάλια" σημείωσε με συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης. Σχολιάζοντας τα όσα διέρρεαν χθες και προχθές από την Πειραιώς για τις σκέψεις του Κ. Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, έκανε λόγο για μια σπασμωδική κίνηση, καταλογίζοντάς του ότι επιλέγει να απευθυνθεί "σε παρωχημένα εθνικολαϊκιστικά αντανακλαστικά ενός μέρους της κοινωνίας, στο θυμικό κάποιων άλλων, χωρίς να θέλει να κάνει μια υπεύθυνη συζήτηση" η οποία θα οδηγήσει στο να χαθούν απλά κάποια 24ωρα εντός Βουλής.

Αιχμές για Π. Καμμένο

Αναφερόμενος στη στάση του Π. Καμμένου, σημείωσε ότι "ουσιαστικά απομειώνει το όποιο πολιτικό κύρος τού έχει απομείνει με τον τρόπο που πολιτεύεται". "Και ενώ το λογικό θα ήταν να περιμένει την ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας, καλύτερα τελικά να είχε αποχωρήσει με την ολοκλήρωση του προγράμματος του προηγούμενου Αυγούστου" είπε χαρακτηριστικά. Στηλίτευσε μάλιστα τις επαφές που πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες λέγοντας πως "εάν τελικά αισθάνεσαι άνετα να συνομιλείς με τον κ. Μπαλτάκο, τότε ουσιαστικά πρέπει να αποδοκιμάσεις όλο το προηγούμενο διάστημα και την προηγούμενη σύμπλευση και τη συγκατοίκηση με τον ΣΥΡΙΖΑ".

Επισήμανε ακόμη ότι οι διεργασίες, η κρίση στρατηγικού προσανατολισμού στον χώρο της Κεντροαριστεράς "μπορεί, τελικά, να γεννήσει και κάτι γόνιμο". "Δηλαδή να υπάρξει, στην κεντρική πολιτική σκηνή, μια συνειδητοποίηση από κάποια στελέχη, από κάποια πολιτικά μορφώματα, ότι υπάρχει η ανάγκη της ουσιαστικής οριοθέτησης απέναντι στη Δεξιά παράταξη και στον νεοφιλελευθερισμό" συμπλήρωσε.

Γ. Δραγασάκης: Αφετηρία συνανάπτυξης

"Η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι το τέλος, αλλά η αφετηρία σειράς πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση ενός σχεδίου κοινής ανάπτυξης από το οποίο ο άμεσα ωφελημένος θα είναι η χώρα και ειδικά η βόρεια Ελλάδα" ανέφερε μιλώντας στον ρ/ς 105,5 Στο Κόκκινο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η συμφωνία των Πρεσπών και η συνανάπτυξη των Βαλκανίων "είναι οργανικό στοιχείο της δικής μας ανάπτυξης". "Τα λιμάνια μας, οι οδικοί άξονες, οι αγωγοί, η προοπτική της χώρας είναι συνδεδεμένη με την ανάπτυξη των Βαλκανίων. Οι βαλκανικές χώρες είναι οι μόνες που έχουμε θετικό ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών. Εάν δεν υπάρξει ένα σχέδιο να αναπτυχθούν και αυτές μαζί με εμάς, αυτή η μεγάλη διαφορά θα δημιουργεί προβλήματα" πρόσθεσε.

Εξήγησε μάλιστα ειδικότερα ότι ήδη συζητείται ένας οργανισμός βαλκανικής ανάπτυξης με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ενώ σημείωσε ότι "συζητούμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η Αναπτυξιακή Τράπεζα που δημιουργούμε να έχει εξαρχής παράρτημα στη Θεσσαλονίκη, με βασικό στόχο τον σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση κοινών υποδομών για τα Βαλκάνια".

Δ. Βίτσας: Να πουν την αλήθεια

"Η συμφωνία θα περάσει με μεγαλύτερη πλειοψηφία από την ψήφο εμπιστοσύνης" εκτίμησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας στην ΕΡΤ, καλώντας τους βουλευτές των άλλων κομμάτων "να πουν την αλήθεια, να πουν τι πιστεύουν οι ίδιοι". "Ένα σοβαρό ζήτημα εθνικού χαρακτήρα γίνεται πολιτικό και εγώ πιστεύω ότι η Ν.Δ., πρώτα και κύρια, και η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχουν μπλέξει τα βασικά ζητήματα που αφορούν τη χώρα με την πολιτική τους τακτική, η οποία δεν είναι εκλογές -αυτό προβάλλουν-, αλλά είναι η ανατροπή του ΣΥΡΙΖΑ" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε δε ότι η ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια έχει μεγάλη αξία για την κυβέρνηση, "ώστε στα Βαλκάνια να δημιουργηθούν συνθήκες συνεργασίας και ειρήνης". "Τα ‘αγκάθια’ ήταν τα 27 χρόνια, που κατά τη γνώμη μου είναι 75 χρόνια, της διένεξης με τη FYROM και τώρα Βόρεια Μακεδονία, και μια σειρά ζητήματα που υπάρχουν με την Αλβανία. Αν αυτά λυθούν, παίζει άλλο ρόλο η Ελλάδα" συμπλήρωσε ο Δ. Βίτσας.

Μάθιου Νίμιτς:

Η επίτευξη μιας νέας συμφωνίας θα απαιτούσε χρόνια

"Μπορώ να προβλέψω πολλά διαφορετικά σενάρια τα οποία θα μπορούσαν να είναι δυνατά, μερικά από αυτά αρκετά επικίνδυνα"

Ο διπλωμάτης και προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ πρέσβης Μάθιου Νίμιτς με συνέντευξή του στο ΑΠΕ εκτιμά ότι, σε περίπτωση που η συμφωνία δεν θα τεθεί σε ισχύ, δεν θα ήταν πιθανή μια "ταχεία λύση" σε σχέση με αυτή τη συμφωνία που, όπως λέει χαρακτηριστικά, "έτυχε προσεκτικής διαπραγμάτευσης". "Μπορώ να προβλέψω πολλά διαφορετικά σενάρια τα οποία θα μπορούσαν να είναι δυνατά, μερικά από αυτά αρκετά επικίνδυνα" επισημαίνει.

Σημειώνει δε ότι η καλύτερη εκτίμησή του είναι πως η επίτευξη μιας νέας συμφωνίας "θα απαιτούσε χρόνια, όχι μήνες, δεδομένου ότι όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του ονόματος του κράτους έναντι όλων - erga omnes, θα είναι και πάλι στο τραπέζι, δεδομένου ότι είναι πιθανό να υπάρξει διαφορετική πολιτική δυναμική και στις δύο χώρες καθώς και αλλαγές στο περιφερειακό και παγκόσμιο περιβάλλον".

Στον επίσημο κατάλογο του ΟΗΕ η "μακεδονική γλώσσα"

Αναφέρθηκε ακόμη στη συζήτηση περί "μακεδονικής γλώσσας", υποστηρίζοντας συγκεκριμένα ότι στον επίσημο κατάλογο με τα ονόματα χωρών, συμπεριλαμβανομένων και γλωσσών που έχουν συνταχθεί από την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών για τα Γεωγραφικά Ονόματα και στο λήμμα «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» υπάρχει αναφορά σε "μακεδονική" γλώσσα (mk: Macedonian).

"Το 1992, η ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών για τα γεωγραφικά ονόματα (UNGEGN) άρχισε να ενημερώνει τους επίσημους καταλόγους των ονομασιών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των γλωσσών, που ξεκίνησε το 1986, και ο κατάλογος αυτός διατηρείται σε επικαιροποιημένη βάση και είναι προσβάσιμος από τον ιστότοπο για 194 χώρες" επισημαίνει και τονίζει πως το έργο αυτό αναλήφθηκε κατόπιν αιτήματος της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων.

"Σε ανεπίσημη βάση, εάν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση στο Google Translate, το οποίο χρησιμοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο, η ‘μακεδονική’ είναι μία από τις γλώσσες που αναφέρονται. Φυσικά, αυτό είναι εντελώς ανεπίσημο" υπογραμμίζει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

Έτοιμος να αλλάξει το διαβατήριό του με το νέο όνομα "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" ο Ζάεφ

Έτοιμος να αλλάξει το διαβατήριο του με τη νέα ονομασία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Alsat. "Ίσως να είμαι ο πρώτος που θα αλλάξει το διαβατήριό του με τη νέα ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Ήμουν ο πρώτος που φώναξε ‘Ζήτω η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας’. Αυτό δεν είναι εύκολο για τον λαό μας, αλλά δίνει ελπίδα και προοπτική" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔ της Μακεδονίας.

Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα την άνοιξη, αφού έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η συμφωνία των Πρεσπών εξασφάλισε πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της ελληνικής Βουλής, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα κυρωθεί και από την Ολομέλεια.

Αναφερόμενος στο πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι αναμένει να κατατεθεί προς κύρωση στην ελληνική Βουλή στα μέσα Φεβρουαρίου, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL