Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.4°C16.3°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.7°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
13.8°C15.4°C
2 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C18.0°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.5°C
0 BF 87%
Σία Αναγνωστοπούλου: Να πάρει θέση η Ν.Δ. για τις διαφορετικές θέσεις Κουμουτσάκου - Γεωργιάδη (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σία Αναγνωστοπούλου: Να πάρει θέση η Ν.Δ. για τις διαφορετικές θέσεις Κουμουτσάκου - Γεωργιάδη (Video)

Η κ. Αναγωστοπούλου υποστήριξε ότι κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, «άλλα είπε ο κ. Κουμουτσάκος και άλλα είπε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος πάει στον αναθεωρητισμό της Συνθήκης του Βουκουρεστίου» και ζήτησε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει πρώτα θέση σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα εθνικής σημασίας και «μετά ας κατηγορήσει όσο θέλει τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι αυτήν τη στιγμή λύνεται το Μακεδονικό ζήτημα, διότι στη γείτονα χώρα υπάρχει μία σοσιαλιστική κυβέρνηση, η οποία νίκησε τον εθνικισμό και στη χώρα μας υπάρχει μία αριστερή κυβέρνηση, η οποία είχε πάντα αδιαπραγμάτευτο μέτωπο εναντίον του εθνικισμού και σε αυτό συσπειρώθηκαν όλες οι δυνάμεις του προοδευτικού δημοκρατικού μετώπου. Απευθυνόμενη, δε, προς την ΝΔ, είπε: «Λυπάμαι, αλλά δεν μπορείτε να χρυπήσετε ουσιαστικά τον εθνικισμό. Εμείς μπορούμε και το κάνουμε».

Η κ. Αναγνωστοπούλου μίλησε για μία ιστορική συμφωνία που επιλύει ένα εθνικό ζήτημα, το οποίο διήρκησε 30 χρόνια και προκειμένου -όπως είπε- να αποσαφηνιστεί αυτό προχώρησε σε ένα οδοιπορικό της Συμφωνίας, λέγοντας ότι έχει σημασία για το πώς φτάσαμε ως εδώ.

Σημείωσε ότι το πρώτο βήμα γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται Αντώνης Σαμαράς. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι αφού η κατάσταση είχε περιπλακεί και η χώρα οδηγείτο σε αδιέξοδο από το 1991 έως το 1995, κάτι που σήμαινε ότι (η χώρα) την ώρα που κατέρρεε η Γιουγκοσλαβία γινόταν μέρος του βαλκανικού προβλήματος. Μία ευρωπαϊκή χώρα, η οποία είχε κατοχυρωμένα τα εθνικά σύνορά της και την εθνική κυριαρχία της, έμπαινε στο μάτι του κυκλώνα. Ένα εθνικιστικό μέτωπο άρχισε να δημιουργείται, το οποίο έμπαινε μέσα σε όλη αυτήν την καταιγίδα, μάλιστα με ένα προκλητικό πράγμα: Την αναθεώρηση της ίδιας της Συμφωνίας του Βουκουρεστίου, δηλαδή «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».

Στη συνέχεια, η κ. Αναγωνστοπούλου τόνισε πως πάρα πολύ σοφά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1995 προέβη σε μία εθνικά συμφέρουσα στροφή που ήταν η ενδιάμεση συμφωνία, με την οποία αρχίζει η χώρα να τραβιέται έξω από αυτό το βαλκανικό πρόβλημα. Αποδέχεται, δηλαδή, ανεξαρτησία και κυριαρχία αυτού του κράτους, γιατί έτσι τα εθνικά σύνορά μας δεν έπεφταν στην καταιγίδα που ξεκίνησε με την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας και τον κατακερματισμό. «Ηταν πάγια εθνική πολιτική και την είχε πει κι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1993, ότι αυτό το κράτος -για εθνικούς λόγους- πρέπει να υπάρχει. Για να μην πάω στον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος το προχωρούσε και πριν τους Βαλκανικούς Πολέμους» επισήμανε. Ακόμη, η ενδιάμεση Συμφωνία αποδέχεται ότι θα βρεθεί ονομασία κοινά αποδεκτή, αποδέχεται την προσωρινή ονομασία πΓΔΜ και αποδέχεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ να βρει αποδεκτά κοινή ονομασία. Σε αυτή την ενδιάμεση Συμφωνία, επίσης, τίθενται τα «μίνιμα ντεζινεράτα»της χώρας, ενώ δεν επιλύει προβλήματα, τα θέτει απλώς και τα κατονομάζει: Να μην υπάρχουν αλυτρωτισμοί, να μην απειλήσει τα σύνορα ο ένας του άλλου. Στο άρθρο 11 δέχεται η Ελλάδα ότι δεν πρόκειται να εμποδίσει τη γείτονα να ενταχθεί σε οποιοδήποτε οργανισμό, ενώ στο άρθρο 12 αποδέχεται τη FYROM ως διάδοχο κράτος της πρώην σοσιαλιστικής δημοκρατίας της Μακεδονίας. «Δικαίως το αποδέχθηκε γιατί αν δεν το αποδεχόταν τα εθνικά σύνορα με τη βόρεια πλευρά θα είχαν πρόβλημα. Αυτή η μεταβατική συνεργασία έδειξε στους γείτονες ότι εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε» συμπλήρωσε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως εξήγησε, επειδή αυτή η Συμφωνία ήταν μεταβατική, τώρα γίνεται το επόμενο βήμα, «η Συμφωνία των Πρεσπών πατάει σε αυτήν την ενδιάμεση και την καταργεί βέβαια αφού έχουμε μία καινούργια».

Η κ. Αναγνωστοπούλου πρόσθεσε πως η ενιοδάμεση συμφωνία ήταν μεν σημαντική, όμως δεν έλυσε σημαντικά θέματα, και στο διάστημα που μεσολάβησε, 140 χώρες αναγνώρισαν αυτό το κράτος με τη συνταγματική ονομασία του, τη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Από την άλλη πλευρά, δημιουργήθηκε με αυτήν την προσωρινότητα μία άλλη πραγματικότητα στο εσωτερικό της χώρας μας αλλά και της γειτονικής και άρχισε να ανασυγκροτείται ο ακραίος εθνικισμός που έμπαινε στη λογική τού προ των Βαλκανικών Πολέμων προβλήματος.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι πολύ σοφά η ΝΔ, με τον Κώστα Καραμανλή και τη Ντόρα Μπακογιάννη, προχώρησαν ένα βήμα μετά το 2007 και είπαν «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό στον όρο Μακεδονία έναντι όλων» και λυνόταν το πρόβλημα. «Ποτέ δεν είχε τεθεί στην εθνική γραμμή το θέμα των συνταγματικών τροποποιήσεων ούτε τίποτα άλλο» παρατήρησε.

«Αυτή είναι γενικώς η εθνική γραμμή, η οποία συμπύκνωνε τους θεμελιώδης άξονες της εθνικής πολιτικής από τους Βαλκανικούς Πολέμους μέχρι και σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ακόμη κι ο Αντώνης Σαμαράς το 2013, αποδέχονταν ότι εάν αποδεχτεί η γείτονα χώρα το erga omnes για τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό είμαστε υπέρ. Ο Αντώνης Σαμαράς, μάλιστα, είπε ότι δεν θα τη δεχθούν ποτέ οι γείτονες. Τη δέχονται οι γείτονες σήμερα. Άρα, λοιπόν, αυτή ήταν η εθνική γραμμή» υποστήριξε η κ. Αναγνωστοπούλου.

Συνοψίζοντας τα θετικά της Συμφωνίας των Πρεσπών, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι το άρθρο 1 παρ 1. αφορά την εθνική θέση και ονομάζει Βόρεια Μακεδονία έναντι της Δημοκρατίας της Μακεδονίας έναντι όλων. «Αυτό σημαίνει τέλος της μεταβατικότητας, ανατροπή όλων των παράπλευρων πραγματικοτήτων και ότι κανένας απολύτως δεν μπορεί να αποδέχεται άλλη συμφωνία από αυτή που περιέχεται στην Συμφωνία των Πρεσπών» συμπλήρωσε.

Επίσης, σημείωσε ότι αποφασίζονται συνταγματικές τροποποιήσεις που ποτέ δεν είχαν προβλεφθεί στην εθνική θέση μας. Δε, με τα άρθρα 4 και 6 δίνεται οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό και την ύπαρξης μειονότητας ακόμη κι αν αυτό εγερθεί από ιδιωτικό φορέα. Με το άρθρο 7, διασφαλίζονται για το παρελθόν, παρόν και μέλλον τα «μίνιμα ντεζιντεράτα» αυτής της χώρας. «Αυτό που εμείς ως ταυτότητα, ως συναίσθημα, ως εθνικά δίκαια και εθνικό συμφέρον έχουμε συμπυκνώσει, δηλαδή ότι η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική. Αυτό αποφασίζει το άρθρο 7 ό,τι και να λέει ο οποισδήποτε. Ξεχωρίζει ένα πράγμα. Αυτό που οδηγεί στη βαλακανοποίηση των Βαλκανίων πάντα, τις διαφορετικές ιστορικότητες, τη διαφορετική κληρονομιά, γιατί στα Βαλκάνια και σε όλες τις χώρες του κόσμου τα έθνη φτιάχτηκαν με μεσοτοιχίες. Το κρίσιμο, λοιπόν, σε αυτές τις μεσοτοιχίες είναι όταν έρχεται μία τέτοια συμφωνία δεν κάνει τη μεσοτοιχία φρούριο για να πολεμήσει ο ένας τον άλλον, αλλά κάνει τη μεσοτοιχία διάβημα, έχοντας ξεχωρίσει τι είναι του ενός και τι είναι του άλλου, τι είναι αυτό που απασχολεί την ταυτότητά του. Και το δικό μας συναίσθημα είναι ότι η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική» τόνισε η κ. Αναγνωστοπούλου. «Η Συμφωνία προβλέπει ότι μόνο εμείς μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον όρο Μακεδονία "νέτα σκέτα"» πρόσθεσε.

Επίσης, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι με τη Συμφωνία «σπάει ένας επικίνδυνος αναθεωρητισμός, που ξεκίνησε με το εθνικιστικό μέτωπο, το οποίο θέτει σε κίνδυνο άμεσο το εθνικό συμφέρον της χώρας, το εθνικό δίκαιο, την ίδια την ιστορία». «Γιατί οι Μακεδονομάχοι πολέμησαν για να μπορέσουν να κατοχυρώσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της γεωγραφικής αυτής επικράτειας στον ελληνικό εθνικό κορμό, για να μπορεί αυτό το τμήμα να είναι στον ελληνικό εθνικό κορμό και να λέγεται ελληνικό. Αγωνίστηκαν για την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου να κατοχυρωθεί ως μέρος της ελληνικής εθνικής ιστορικής ταυτότητας κι όχι ως μέρος της ιστορίας κάποιον άλλων. Αυτός ήταν ο σκοτωμός» εξήγησε.

Τέλος, η κ. Αναγνωστοπούλου υπογράμμισε ότι η Συμφωνία είναι η πρώτη προληπτική σταθεροποιητική ειρηνική κίνηση που γίνεται σε αυτήν την περιοχή. «Αν το αποδέχθηκε η Μέρκελ είναι γιατί πολλές φορές τέτοιου δυνάμεις βλέπουν τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα που ίδια τους η πολιτική τα δημιουργεί» κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL