Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Γ. Κατρούγκαλος: / Γ. Κατρούγκαλος: Θα αλλάξουν οτιδήποτε αναφέρεται σε "Μακεδονία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Κατρούγκαλος: / Γ. Κατρούγκαλος: Θα αλλάξουν οτιδήποτε αναφέρεται σε "Μακεδονία"

Πενία επιχειρημάτων και πολιτική πίεση κατέγραψε στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης της συμφωνίας των Πρεσπών στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Σήμερα το πρωί η συμφωνία των Πρεσπών εισάγεται στην Ολομέλεια, όπου θα ψηφιστεί αύριο το βράδυ, εκτός αν η Ν.Δ. καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Η συμφωνία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή ύστερα από συζήτηση στην οποία μίλησαν 38 βουλευτές και όλοι οι εισηγητές και ειδικοί αγορητές με δικαίωμα δευτερολογίας.

"Μόλις κυρώσουμε και εμείς και θέσουμε σε ισχύ τη συμφωνία, θα πρέπει να αλλάξουν οτιδήποτε αναφέρεται σε 'Μακεδονία' και έχει είτε δημόσιο χαρακτήρα είτε ακόμα και ιδιωτικό, εφόσον χρηματοδοτείται ο σχετικός φορέας από το κράτος. Πότε έχει γίνει ξανά αυτό; Ούτε καν σε καιρό πολέμου, μετά από μια πλήρη νίκη της άλλης πλευράς" υπογράμμισε ο Γ. Κατρούγκαλος.

"Κάνουμε το καθήκον μας και με κόστος"

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έκανε αντιδιαστολή της στάσης της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ. "Εμείς κάνουμε το καθήκον μας εισπράττοντας πολιτικό κόστος" επεσήμανε. Κατηγόρησε ακόμη τα δύο κόμματα ότι καταφεύγουν σε "παρερμηνείες".

"Από πού προκύπτει η πίεση; Είναι προφανές ότι στην πλευρά της Ν.Δ. προκύπτει από τη συνύπαρξη δυνάμεων που έχουν εντελώς διαφορετική άποψη στο ζήτημα αυτό. Οι υπουργοί σας Εξωτερικών και οι πρωθυπουργοί που συνδιαμόρφωσαν την εθνική θέση συνυπάρχουν τώρα με αυτούς που δήλωσαν για 'κωλοτούμπες' πρωθυπουργούς που 'ξεπούλησαν' τη Μακεδονία" τόνισε.

Ο Γ. Κατρούγκαλος κατέθεσε την δήλωση του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς ότι ολοκληρώθηκε η κύρωση της συνταγματικής τροποποίησης στη γειτονική χώρα, σύμφωνα με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Η Ν.Δ. φοβάται τη σκοπιανή ταξιαρχία!!!

Παρά τις εκκλήσεις του Γ. Κατρούγκαλου για "διάλογο με επιχειρήματα χωρίς διαστρεβλώσεις", οι βουλευτές της Ν.Δ. επέμεινε σε αβάσιμους ισχυρισμούς. Ενδεικτικά του παραλογισμού στον οποίο κατέφυγε η Ν.Δ. ήταν οι φόβοι του βουλευτή Τάσου Δημοσχάκη ότι "ενισχυμένη σκοπιανή ταξιαρχία" μπορεί να εισβάλει στην Ελλάδα και ότι το Μοναστήρι είναι "ελληνικότατο"!

"Δεν θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί στη συμφωνία και η συσχέτιση στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορά μας; Εφόσον ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, γνωρίζουμε τι προβλέπεται βάσει της οροφής δυνάμεων που ισχύει για κάθε μέλος της Διατλαντικής Συμμαχίας;" ρώτησε και πρόσθεσε:

"Τι θα γίνει εάν οι γείτονές μας τοποθετήσουν στην κεφαλή της Φλώρινας μια ενισχυμένη ταξιαρχία; Το φαντάζεστε; Γιατί δεν εξασφαλίσατε μια αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή, η οποία να είναι ζώνη ασφαλείας για τη χώρα μας και πλησίον των συνόρων μας, φτάνοντας μέχρι το ελληνικότατο Μοναστήρι;".

Γ. Αμανατίδης: Τερατώδη σκόπιμα ψέματα

"Η αντιπολιτευτική πολιτική τύφλωση της Ν.Δ. την οδηγεί σε ατραπούς, οι οποίες στο τέλος θα στραφούν εναντίον της" επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης σημειώνοντας: "Άκουσα και ότι δεν θα γιορτάζουμε τον Μακεδονικό Αγώνα, θα καταργήσουμε τον Παύλο Μελά. Αυτά τα τερατώδη είναι όχι απλώς ψέματα, είναι σκόπιμα ψέματα, που ψαρεύουν στα θολά νερά του συναισθήματος, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα".

Στ. Κοντονής: Το 1959 υπογράψαμε συμφωνία με τη Μακεδονία

"Είναι, τουλάχιστον, αστεία αυτά τα πράγματα, για να μην πω το άλλο που ακούσαμε, ότι η Ελλάδα, εάν υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών, εκχωρεί ΑΟΖ στη Βόρεια Μακεδονία. Το είχα διαβάσει στο Διαδίκτυο και έλεγα πώς είναι δυνατόν να σκέφτονται τέτοιο πράγμα; Μου λύθηκε η απορία, το είπε ο Ηλ. Κασιδιάρης" υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής.

Ο Γ. Αμανατίδης είπε ότι "θα ανοίξουν τα βιβλία της Ιστορίας" θυμίζοντας τις κατά καιρούς θέσεις που είχαν διατυπώσει ελληνικές κυβερνήσεις και ο Στ. Κοντονής πρόσθεσε ότι "θα ανοίξουν και τα βιβλία της Γεωγραφίας, και μάλιστα τα σχολικά εγχειρίδια, για να δείτε ότι ακόμη και η χούντα, αυτοί οι 'πατριώτες' που πούλησαν την Κύπρο, ανέφεραν τη γειτονική Δημοκρατία, όταν ήταν ομόσπονδο κράτος, 'Μακεδονία'". Μάλιστα το 1959 στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε Διακρατική Συμφωνία για τη Δικαστική Αρωγή με το υπουργείο Δικαιοσύνης της Μακεδονίας.

Κόντρα με Π. Καμμένο για τον αυτοπροσδιορισμό της εθνότητας

Σημειώνεται ότι η Ν.Δ., αλλά και οι ΑΝ.ΕΛΛ., αδυνατούσαν να αντιληφθούν ότι η εθνότητα είναι δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού και γι’ αυτό δεν καθορίζεται στη συμφωνία των Πρεσπών. "Είπε προηγουμένως ο Γ. Κατρούγκαλος ότι 'είναι δικαίωμά τους να αυτοπροσδιορίζονται ως μακεδονικός λαός'. Εάν είναι δικαίωμά τους, για ποιο λόγο γίνεται η συμφωνία;" ρώτησε ο Π. Καμμένος.

"Υπάρχει ένα δικαίωμα ατομικού -ατομικού επαναλαμβάνω- αυτοπροσδιορισμού. Στα θέματα, λοιπόν, της ταυτότητας των ατόμων του γειτονικού κράτους πού μπορούμε να επέμβουμε; Εκεί που αμφισβητούν τη δική μας ταυτότητα και τη δική μας ιστορία" απάντησε ο Γ. Κατρούγκαλος.

"Δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται 'Μακεδόνας' υπάρχει;", επέμεινε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ.

"Σας είπα, ότι μιλάμε για ατομικό δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των πολιτών. Σας είπα ότι δεν είναι θέμα της συμφωνίας η αναγνώριση λαού. Είπα ρητά ότι η συμφωνία δεν αναγνωρίζει λαό, δεν αναγνωρίζει έθνος, γιατί αυτό δεν γίνεται με τις συμφωνίες" ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Ακόμη ο Γ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι "τίποτα δεν χάνουν" οι ελληνικές επιχειρήσεις ως προς τα σήματα και ως προς τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης και τα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης.

"Μόνο τα ελληνικά προϊόντα έχουν κατοχύρωση που θα εξακολουθήσουν να την έχουν" είπε και πρόσθεσε ότι και στο μέλλον τα ελληνικά προϊόντα "δεν θα έχουν πρόβλημα κατοχύρωσης, γιατί προϊόντα ονομασίας προέλευσης έχουν πάντοτε προστασία σε σχέση με μια γεωγραφική περιφέρεια, όπως είναι η ελληνική Μακεδονία, όχι με ολόκληρα κράτη, όπως είναι η Βόρεια Μακεδονία στο μέλλον".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL