Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Δεν βλέπουν το γελοίον του πράγματος;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν βλέπουν το γελοίον του πράγματος;

Ναι, έτσι φαίνεται, δεν κουράστηκαν, δεν βαρέθηκαν, δεν καταλαβαίνουν. Ή, ίσως, δεν έχουν κάτι άλλο να πουν και να κάνουν. Και γι’ αυτό επαναλαμβάνονται και διαψεύδονται τριάμισι χρόνια τώρα. Βλέποντας διαρκώς, και τώρα, την κυβέρνηση Τσίπρα «σε αποδρομή». Και προβλέποντας διαρκώς, και τώρα, ότι δεν πρόκειται «να πάει μακριά». Εντάξει, δικαίωμά τους και η επανάληψη και η διάψευση. Δικαίωμά τους ακόμη και η γελοιοποίηση...

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΪΚΟΥ

Τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. καλούσαν εδώ και καιρό, με προφανή τη διάθεση πρόκλησης, τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής, εφόσον διαφωνεί μαζί του ο Πάνος Καμμένος επί της συμφωνίας των Πρεσπών. Αμφισβητώντας την ύπαρξη δεδηλωμένης και απαιτώντας την εκ νέου διακρίβωσή της. Ήταν αυτή η «απάντηση» της αντιπολίτευσης στην πρόκληση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάθεση από μέρους της πρότασης δυσπιστίας. Ε, λοιπόν, αυτό έκανε ο Τσίπρας, αυτό ακριβώς. Αν και το σύνταγμα του παρείχε το δικαίωμα να το αποφύγει. Και επαναβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της απόλυτης πλειοψηφίας της Βουλής.

Εννοείται πως αυτό δεν άρεσε καθόλου, παρότι επιμόνως το ζητούσαν, στη Ν.Δ. και στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. Το οποίο ΚΙΝ.ΑΛΛ. ακολουθεί πλέον πιστά και μιμείται τη Ν.Δ. επί παντός. Και δεν άρεσε ακριβώς επειδή πέτυχε. Και διαπιστώνουν έτσι μια ακόμη μεγάλη πολιτική ήττα. Ένα ακόμη θεαματικό αδιέξοδο στην τακτική τους. Και όπως συμβαίνει πάντα μετά από κάθε ναυάγιο (που έχουν βαρεθεί πια να μετρούν τα ναυάγια της πολιτικής τους), αυτοσχεδιάζουν άτσαλα. Και εκτίθενται ακόμη περισσότερο.

Είναι γι’ αυτό που καταφεύγουν στις χιλιάδες απιθανότητες, και στις ακόμη περισσότερες ανοησίες, σαν κι αυτές που ακούσαμε κατά τη συζήτηση της διαδικασίας εμπιστοσύνης στη Βουλή. Και είναι γι’ αυτό που αμφότεροι, Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ., χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση (και μετά την πιστοποίηση της δεδηλωμένης) «κυβέρνηση σε αποδρομή» και προβλέπουν ότι «δεν μπορεί να πάει μακριά». Γνωρίζοντας ασφαλώς, εκτός κι αν τους έχουν θολώσει τόσο πολύ το μυαλό οι αλλεπάλληλες πολιτικές ήττες, πως δεν λένε την αλήθεια...

Ισχυρότερη, σταθερότερη, ασφαλέστερη...

Οι καραμπινάτες ανοησίες που βγάζουν μάτι περί «σικέ διαζυγίου Τσίπρα - Καμμένου», περί «κυβέρνησης κουρελού», περί «γυρολόγων της πολιτικής», ασφαλώς δεν αξίζουν απάντησης ούτε σχολιασμού. Εκείνο που πράγματι έχει νόημα να διερευνηθεί είναι αν, μετά την αποχώρηση Καμμένου, αλλά και μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση Τσίπρα είναι ισχυρότερη ή μήπως ασθενέστερη απ’ ό, τι πριν.

Έχουμε και λέμε λοιπόν.

Η επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής, από μόνη της, παρέχει πάντα πόντους σταθερότητας και ισχύος σε μια κυβέρνηση. Ιστορικά, όταν πρωθυπουργός αισθανόταν πως βρίσκεται σε δύσκολη θέση, ακόμη και σε μονοκομματικές, με ευρεία πλειοψηφία κυβερνήσεις, κατέφευγε στην ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης. Επρόκειτο για το λεγόμενο «βήμα προς τα εμπρός». Που έδινε αβάντα για απρόσκοπτη συνέχεια.

Από ’κεί και πέρα. Έχουμε σήμερα να κάνουμε με αμιγή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όχι με δικομματική όπως έως τώρα. Η οποία έχει, απλώς, εξασφαλίσει τη στήριξη περισσότερων βουλευτών από τον δεδομένο αριθμό της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας. Ε, λοιπόν, είναι ή δεν είναι ισχυρότερη, πιο συμπαγής και, ως εκ τούτου, ασφαλέστερη στην πορεία της; Πολύ περισσότερο που δεν εξαρτάται πια η σταθερότητά της από το εκρηκτικό ταμπεραμέντο του πάντα απρόβλεπτου τέως υπουργού Άμυνας.

Άσε που εξέλιπε πια για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ ο προσφιλής στην αντιπολίτευση ψόγος για την ετερόκλητη, την αφύσικη, την παράδοξη, την «ανίερη» συμμαχία της Αριστεράς μαζί του. Ψόγος εν πολλοίς δικαιολογημένος, ασχέτως αν επρόκειτο για μονοδρομική επιλογή, για επιλογή ανάγκης. Επιλογή η οποία έχει, επιπλέον, δικαιωθεί από τις εξελίξεις, ως εκ της στάσης των άλλων δυνάμει συμμάχων.

Εξάλλου το κόμμα - κορμός της έως τώρα δικομματικής κυβέρνησης κατ’ ουδένα τρόπω εμποδίστηκε να προχωρήσει σε προοδευτικού χαρακτήρα ρυθμίσεις (πολιτικές, κοινωνικές, θεσμικές, δικαιωματικές), ανεξαρτήτως της βούλησης του «δεξιού» εταίρου.

Ε, λοιπόν, είναι ή δεν είναι ισχυρότερη και ασφαλέστερη, με σταθερότερη την πορεία της η κυβέρνηση Τσίπρα μετά τον Καμμένο; Και μετά, βεβαίως, την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής. Κι άσε τους άλλους να βλέπουν «κυβέρνηση σε αποδρομή» ή να προβλέπουν ότι «δεν μπορεί να πάει μακριά». Μπορεί και παραμπορεί. Όσο μακριά θέλει κι όσο το σύνταγμα της χώρας επιτρέπει...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL