Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.8°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
10.7°C15.6°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.0°C16.0°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.0°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 62%
Η επιχείρηση "στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ" τυφλώνει το ΚΙΝ.ΑΛΛ., όχι όμως το Ποτάμι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η επιχείρηση "στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ" τυφλώνει το ΚΙΝ.ΑΛΛ., όχι όμως το Ποτάμι

Η συμφωνία των Πρεσπών, ένα ταυτοτικό ζήτημα για κάθε κόμμα, αλλά ιδιαίτερα εμβληματικό και για τον χώρο της μεταρρυθμιστικής Κεντροαριστεράς και του “προοδευτικού Κέντρου”, αποτελεί λυδία λίθο για τις εξελίξεις στον χώρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και του Ποταμιού.

Η επικείμενη ψηφοφορία έρχεται να σφραγίσει έναν κύκλο που ξεκίνησε με την αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. εξαιτίας της αρνητικής απόφασης που έλαβε η Φ. Γεννηματά για τη συμφωνία, παρότι είχε απομονωθεί πλήρως στο Πολιτικό Συμβούλιο του φορέα, χάνοντας με 1-5 στην ψηφοφορία του Οργάνου. Τότε ο Στ. Θεοδωράκης είχε δηλώσει από βήματος της Βουλής: “Δεν θα γίνω κατσαρίδα της πολιτικής”, αφήνοντας βαρύτατες υπόνοιες προς τη Χαρ. Τρικούπη ότι έβαλαν πάνω από το εθνικό καθήκον το μικροπολιτικό, ντύνοντάς το ως “πατριωτικό”.

Η διαφορετική στάση που κρατούν οι αρχηγοί των δύο κομμάτων θα μπορούσε να εξεταστεί ως crash test πιστότητας αρχών. Από αυτό αντικειμενικά βγαίνει ηττημένη η Φ. Γεννηματά και ο βαλτωμένος δημοσκοπικά και σε δυναμική ομόσπονδος φορέας της έναντι του Στ. Θεοδωράκη και του πολύπαθου κόμματός του. Αμφότεροι συναντούν δυσκολίες στο εσωτερικό των κομμάτων τους από τις αποφάσεις που έλαβαν, ωστόσο τις αντιμετωπίζουν με εντελώς διαφορετική νοοτροπία.

Τόσο το ΚΙΝ.ΑΛΛ. όσο και οι δύο βουλευτές του Ποταμιού που καταψηφίζουν τη συμφωνία (Αμυράς - Ψαριανός), συνδέουν άρρηκτα τη στάση τους στη συμφωνία με την αποδοκιμασία της κυβέρνησης. Το ίδιο κάνει και η Ν.Δ. Κεντρικό πρόταγμά τους, η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ με οποιοδήποτε κόστος, ακόμα και την απώλεια της ευκαιρίας για επίλυση ενός εθνικού ζητήματος. Η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, φυσικά, αποτελεί ζητούμενο και για τον Στ. Θεοδωράκη και το Ποτάμι, ωστόσο εκείνος τήρησε μια καθαρή πολιτική στάση, διαχωρίζοντας την ψήφο εμπιστοσύνης από τη συμφωνία και τη συμφωνία από τη στήριξη της κυβέρνησης. Αυτό, προκειμένου να μην υπαναχωρήσει από τις ιδρυτικές θέσεις του κόμματος και από αυτό που θεωρεί εθνικά ωφέλιμο. “Θα προσπαθήσουμε ακόμη και σ' αυτήν την καταχνιά να βρίσκουμε κάτι που θα βοηθάει τη χώρα και την πατρίδα. Όχι κατ' ανάγκην το κόμμα κι εδώ υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα” παραδέχτηκε. "Δεν με ενδιαφέρει να βγάλω το άχτι μου στον Τσίπρα, αλλά το συμφέρον της πατρίδας" ξεκαθάρισε.

Καταλυτική η σημερινή απόφαση Θεοχαρόπουλου

Οι διαφοροποιήσεις, έστω και λίγες, στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι προοδευτικές και αμφισβητούν τη συντηρητική επιλογή της καταψήφισης της συμφωνίας, που μονομερώς επέβαλε η ηγεσία στους υπόλοιπους εταίρους.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ., όπου θα ληφθεί η τελική απόφαση, την οποία θα αποτυπώσει με την ψήφο του στη συμφωνία ο Θ. Θεοχαρόπουλος.

Έως το βράδυ της Παρασκευής, πληροφορίες της “Α” ήθελαν την εισήγηση του “ναι” να είναι ισχυρή εντός της ΔΗΜ.ΑΡ. Μεγάλο ερώτημα για τον Θ. Θεοχαρόπουλο και τη ΔΗΜ.ΑΡ. -για την οποία είναι επίσης μείζον ταυτοτικό ζήτημα το "Μακεδονικό" - είναι εάν θα αγνοήσει τις προειδοποιήσεις της Φ. Γεννηματά περί “συνεπειών” που θα υποστεί όποιος ψηφίσει εκτός “γραμμής”.

Πρόκειται για απόφαση που ενδεχομένως να κρίνει ακόμα και την παραμονή της ΔΗΜ.ΑΡ. και τις σχέσεις με το ΚΙΝ.ΑΛΛ., οι οποίες έχουν περιέλθει σε έντονη δοκιμασία, δεδομένου και του γεγονότος ότι η Φ. Γεννηματά δεν προτίθεται να εξασφαλίσει στον εταίρο της εκλόγιμη θέση, υποβαθμίζοντας έτσι περαιτέρω τον ρόλο της ΔΗΜ.ΑΡ. εντός του φορέα.

Διακριτική στήριξη από Γ. Παπανδρέου

Την ίδια στιγμή, ο Γ. Παπανδρέου διευκρίνιζε με συνέντευξή του (“Εφημερίδα των Συντακτών”) ότι η γνώμη του για τη συμφωνία είναι γνωστή και διατυπωμένη “πολύ καθαρά" εδώ και μήνες στο Π.Σ. του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Η διακριτική στήριξη που παρείχε επέφερε την αντίδραση του αδερφού του, Νίκου Παπανδρέου, που έσπευσε το ίδιο βράδυ να στηρίξει απόλυτα τους χειρισμούς της Φ. Γεννηματά.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Ν. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τη Φ. Γεννηματά με αντικείμενο την ένταξή του στο ευρωψηφοδέλτιο, κάτι που, όπως θα διαφαινόταν αργότερα, είχε προκαλέσει την ενόχληση του Γ. Παπανδρέου, η υποψηφιότητα του οποίου στην Αχαΐα ακόμα εκκρεμεί.

Προς τρία “Ναι” από το Ποτάμι

Στον αντίποδα, στο Ποτάμι, ο Στ. Θεοδωράκης έκανε την προοδευτική επιλογή και βρέθηκε αντιμέτωπος με την απειλή της διάλυσης της Κ.Ο. από τη συντηρητική κατεύθυνση των Αμυρά - Ψαριανού να καταψηφίσουν τη συμφωνία, καθώς κάτι τέτοιο έχει τεθεί ως προϋπόθεση από τη Ν.Δ. για μελλοντική, εκλογική ένταξή τους στο κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη.

Παρότι τίποτα δεν μπορεί να προεξοφληθεί, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο Στ. Θεοδωράκης, ο Γ. Μαυρωτάς (σ.σ.: εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός στη συνεδρίαση του Π.Σ.) και ο Σπ. Λυκούδης έχουν κατασταλάξει στο “ναι”.

Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την Πέμπτη το βράδυ και η κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν ο Στ. Θεοδωράκης και ο Γ. Μαυρωτάς με Αμυρά - Ψαριανό ήταν καθοριστική. Αποσοβήθηκε ο κίνδυνος διάλυσης της Κ.Ο. με αποχώρηση των δύο βουλευτών που πίεζαν για ενιαία αρνητική στάση. Η επαπειλούμενη διάλυση της Κ.Ο. από τους διαφωνούντες, κατά τις ημέρες συζήτησης της ψήφου εμπιστοσύνης, είχε οδηγήσει τον Στ. Θεοδωράκη σε κινήσεις που έμοιαζαν με προετοιμασία στροφής από τη στήριξη της συμφωνίας. Εκ των υστέρων, οι κινήσεις αποδεικνύονται ελιγμοί προκειμένου να επιτύχει να μην υπαναχωρήσει από τη θέση αρχών που διατηρεί. Έτσι, οι βουλευτές του Ποταμιού θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Σύμφωνα με στελέχη της Σεβαστουπόλεως, το "Μακεδονικό" και η ευρωπαϊκή διάστασή του είναι ζήτημα που αφορά το Ποτάμι εξαρχής και έτσι θέλει να διεκδικήσει το “μερίδιο” που του ανήκει, κατηγορώντας την κυβέρνηση για “ευκαιριακή φιλοευρωπαϊκή στάση”.

Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Π.Σ., “έκλεισε” η εκδήλωση που διοργανώνει το Ποτάμι αύριο, στο Ζάππειο, για το "Μακεδονικό". Μεταξύ των ομιλητών είναι και ο Μιχ. Σταθόπουλος, που συμμετείχε στην κεντροαριστερή εκδήλωση για τη συμφωνία στο Μέγαρο Μουσικής την προηγούμενη Κυριακή, ο Ν. Αλιβιζάτος, ο Θ. Βερέμης, η Μ. Κοππά, η Αντ. Λυμπεράκη, ο Ν. Δήμου, ο Στ. Μάνος, ο Δ. Ψυχογιός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL