Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.1°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.8°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
15 °C
14.9°C17.0°C
1 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
0 BF 59%
Με ανακοίνωση της Π.Γ. του κόμματος / Προσκλητήριο πατριωτικής ευθύνης από τον ΣΥΡΙΖΑ στις προοδευτικές δυνάμεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με ανακοίνωση της Π.Γ. του κόμματος / Προσκλητήριο πατριωτικής ευθύνης από τον ΣΥΡΙΖΑ στις προοδευτικές δυνάμεις

"Η Ιστορία, είτε θα ανοίξει τον δρόμο στην πρόοδο, είτε θα της γυρίσει την πλάτη φέρνοντας ξανά τη νύχτα της συντήρησης στην πατρίδα μας", υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε χθες υπό τον Αλ. Τσίπρα στην Κουμουνδούρου.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν σε δημοσιογράφους ότι από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την κύρωση της συμφωνίας. Τόνισαν δε ότι, κατά τη διαδικασία στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και στην Ολομέλεια, "θα υπάρξει άπλετος χρόνος ώστε όλοι να έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε" και ότι "όλα αυτά που ακούγονται είναι περί όνου σκιάς".

Οι πολίτες να διαβάσουν τη συμφωνία με νηφαλιότητα

Επαναλαμβάνοντας τα όσα διευκρινίζονται περί ιθαγένειας και γλώσσας, ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει κάλεσμα τόσο στους πολίτες, "να διαβάσουν τη συμφωνία με νηφαλιότητα" όσο και στις πολιτικές δυνάμεις και τους βουλευτές να αποφασίσουν με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού. "Στις ιστορικές στιγμές που ζούμε, κάθε εκπρόσωπος του ελληνικού λαού οφείλει να πάρει θέση, με βάση τη συνείδησή του, τις αξίες του, το όραμά του για το μέλλον της κοινωνίας και της χώρας", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. "Οφείλουμε όλοι", τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, "να παραμερίσουμε πρόσκαιρα, υποτιθέμενα μικροκομματικά συμφέροντα και να αποφασίσουμε με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού".

Διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε πρόοδο και συντήρηση

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η συμφωνία των Πρεσπών λειτουργεί "ως καταλύτης για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και θέτει στην πράξη τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση. Ανάμεσα στον ορθό λόγο και την παραδοξολογία. Ανάμεσα στην πατριωτική ευθύνη και την πατριδοκαπηλία". Σε αυτό το πλαίσιο, η Κουμουνδούρου απευθύνει κάλεσμα σε "κάθε γνήσιο πατριώτη, σε κάθε προοδευτικό πολίτη ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, σε κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο" αλλά και στους "πολίτες που μέχρι στιγμής διαφωνούν με τη συμφωνία. Τους καλούμε να τη διαβάσουν με νηφαλιότητα".

Επιλογή συνείδησης

"Απευθυνόμαστε, ειδικότερα, στους βουλευτές, από όλες τις πτέρυγες, που επί πολλά χρόνια υποστηρίζουν την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία και κατανοούν πόσο εθνικά ωφέλιμη είναι η επίλυση του προβλήματος και πόσο εθνικά επιζήμια η διαιώνισή του" υπογραμμίζεται, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις πολιτικές δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, αλλά και σε κάθε βουλευτή τους ξεχωριστά, καλώντας τους να μην στοιχηθούν πίσω από τη Ν.Δ. "της ακροδεξιάς ρητορικής για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα, κάτι τέτοιο αποτελεί στρατηγικό λάθος με ιστορικές συνέπειες".

"Οι όποιες διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ", αναφέρεται χαρακτηριστικά, "δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι γι' αυτό το ιστορικό σφάλμα. Σε κρίσιμα θέματα ιστορικής, εθνικής σημασίας, όλοι αναμετριόμαστε με τις αξίες, τις ιδέες και τη συνείδησή μας, μα πάνω από όλα με την Ιστορία". "Και η Ιστορία, είτε θα ανοίξει τον δρόμο στην πρόοδο, είτε θα της γυρίσει την πλάτη φέρνοντας ξανά τη νύχτα της συντήρησης στην πατρίδα μας", σημειώνεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει: "Η επιλογή αφορά τον καθένα και την καθεμία ξεχωριστά και είναι επιλογή συνείδησης".

Ν. Παππάς: Ισχυρή πλειοψηφία

"Όχι μόνο θα πάρουμε την πλειοψηφία στη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και θα διευρύνουμε αυτή την πλειοψηφία στα θετικά μέτρα που θα έρθουν από εδώ και εμπρός" εκτίμησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς μιλώντας Στο Κόκκινο. Έκανε μάλιστα λόγο για "άλλο ένα σημαντικό βήμα στον καμβά πλήρους ανάκτησης των πολιτικών πρωτοβουλιών από την πλευρά της κυβέρνησης", ενώ υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση "παρακολουθεί αμήχανη να διαψεύδονται το ένα μετά το άλλο τα ορόσημα στα οποία έλεγε ότι η κυβέρνηση θα καταρρεύσει, θα φτάσει σε αδιέξοδο".

Αναφορικά με την άρνηση του Κ. Μητσοτάκη για τη διεξαγωγή ντιμπέιτ, εκτίμησε πως η αιτία είναι ότι "θα μείνει γυμνή η τεράστια υποκρισία με την οποία χειρίζεται η Ν.Δ. αυτό το τόσο σημαντικό θέμα", κάνοντας λόγο για θεμελιώδη αντίφαση μεταξύ της εθνικής γραμμής που έχει υπηρετήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια με διαφορετικές ηγεσίες -πλην Σαμαρά- και των επιλογών που έχει κάνει τώρα.

Αχτσιόγλου: Εξυπηρετούμε τα εθνικά συμφέροντα

Την εκτίμηση ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, που θα υπάρχει μία συγκροτημένη καμπάνια ενημέρωσης, μέχρι την κύρωση της συμφωνίας, "κάθε πολίτης που έχει ανοιχτά μάτια και αυτιά θα καταλάβει γιατί αυτή η συμφωνία επιλύει μια ιστορική εκκρεμότητα μεταξύ των δύο λαών, διασφαλίζει την επωφελή συνεργασία μας με τη γείτονα χώρα και σέβεται απολύτως την εθνική γραμμή όπως αυτή είχε διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια" εξέφρασε η υπουργός Εργασίας στο News 247.

Υποστήριξε δε πως η κυβέρνηση δεν κινείται με τακτικισμούς ή με γνώμονα το πολιτικό κόστος αλλά "λαμβάνει αποφάσεις οι οποίες υπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα και τις ανάγκες της χώρας και προχωρά με βάση αυτές", κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι προβαίνει σε διχαστικού τύπου ενέργειες.

Παπαδημούλης: Να πάψει να κρύβεται ο Μητσοτάκης

Να πάψει να κρύβεται και να "πει επιτέλους 'ναι' στην πρόταση Τσίπρα να συζητήσουν όλες οι πτυχές του 'Μακεδονικού' και της συμφωνίας ενώπιος ενωπίω, μπροστά στον ελληνικό λαό", κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης. Σημειώνοντας πως η συμφωνία των Πρεσπών "δεν είναι απλώς καλή, είναι η καλύτερη δυνατή που μπορούσε να πετύχει η χώρα", τονίζει πως δεν υπάρχει ούτε ένα κόμμα της Δεξιάς σε όλο τον πλανήτη που να στηρίζει τη θέση της Ν.Δ., όπως δεν υπάρχει ούτε ένα σοσιαλιστικό κόμμα που να στηρίζει τη θέση της Φ. Γεννηματά. "Όλοι συμφωνούν με τις Πρέσπες, με εξαίρεση τον Ερντογάν, τον Πούτιν και τον Όρμπαν, γιατί στηρίζουν τους εθνικιστές των Σκοπίων, που θεωρούν ότι ο Ζάεφ τα έδωσε όλα στον Τσίπρα", σημείωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real.

Φίλης: Να μιλήσουν Σημίτης, Καραμανλής, Παπανδρέου

Κάλεσμα στα πολιτικά πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στη διαπραγμάτευση του «Μακεδονικού», και ειδικά προς τους Κ. Καραμανλή, Γ. Παπανδρέου και Δ. Αβραμόπουλο, να βγουν και να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό, απηύθυνε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης. "Οφείλουν στον ελληνικό λαό οι πολιτικοί αρχηγοί και τα πολιτικά πρόσωπα εκείνης της περιόδου να πουν την αλήθεια και να μην κρύβονται. Θέλω να ακούσω τι έχει να πει ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο Γ. Παπανδρέου που ήταν χειριστής του θέματος ως υπουργός Εξωτερικών, αλλά και ο άλλος υπουργός Εξωτερικών, ο Δ. Αβραμόπουλος. Να ακούσουμε και τον Κ. Καραμανλή. Υποστηρίζει την πολιτική της σύνθετης ονομασίας που συμφώνησε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη συνέχεια ως πρωθυπουργός; Περιμένω να μιλήσει στη Βουλή, δεν αρκεί μία ψήφος. Θα υποταχθεί στον κ. Σαμαρά;" διερωτήθηκε ο Ν. Φίλης.

ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗ Ν.Δ. ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΤΙΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ

Ν.Δ. και VMRO, οι δύο όψεις της πατριδοκαπηλίας

Το αδελφό κόμμα της Ν.Δ. στα Σκόπια κατηγορεί την κυβέρνηση Ζάεφ ότι απαρνείται κάθε τι "μακεδονικό", διαγράφοντας γλώσσα και ταυτότητα...

Με μια ανακοίνωση που μοιάζει σαν δυο σταγόνες νερό με αυτές της Ν.Δ. το κόμμα της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, τo VMRO, καταγγέλλει ότι με τη ρηματική διακοίνωση βεβαιώνεται η "διαγραφή της Ιστορίας μας, του πολιτισμού μας, της γλώσσας μας", τονίζοντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών" όχι μόνο αλλάζει το συνταγματικό όνομα, αλλά αλλάζει και τη 'μακεδονική' ταυτότητα, διαγράφει τη γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό". "Με άλλα λόγια", σημειώνει το VMRO, "ο Ζάεφ και ο Ντιμιτρόφ απαρνήθηκαν κάθε τι 'μακεδονικό'".

"Ν.Δ. και VMRO είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αυτού της πατριδοκαπηλίας" τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου, καλώντας τη Ν.Δ. και τον Κ. Μητσοτάκη να εξηγήσουν αυτή την ανακοίνωση, αντί να αναζητούν "ευφάνταστα σενάρια για να δικαιολογήσουν την υποκριτική στάση τους στη συμφωνία των Πρεσπών".

Συγκεκριμένα επισημαίνεται: Η Ν.Δ. ισχυρίζεται ότι η συμφωνία των Πρεσπών παραχωρεί δήθεν «μακεδονική εθνότητα». Το VMRO ισχυρίζεται ότι η συμφωνία διαγράφει τη «μακεδονική ταυτότητα». Η Ν.Δ. ισχυρίζεται ότι η συμφωνία των Πρεσπών «παραχωρεί μακεδονική γλώσσα». Το VMRO ισχυρίζεται ότι η συμφωνία διαγράφει τη «μακεδονική γλώσσα». Η Ν.Δ. ισχυρίζεται ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι «ταπεινωτική» για την Ελλάδα. Το VMRO ισχυρίζεται ότι η συμφωνία είναι «ταπεινωτική» για την ΠΓΔΜ.

"Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μία, μοναδική και ομολογουμένως πικρή αλήθεια: Ότι τουλάχιστον το VMRO είναι ειλικρινές και όντως κατά της σύνθετης ονομασίας, σε αντίθεση με τον ίδιο, που, μετά και τη ρηματική διακοίνωση της ΠΓΔΜ, η οποία σκορπά στους πέντε ανέμους τους ισχυρισμούς του για εθνότητα και γλώσσα, ψάχνει απελπισμένα δικαιολογίες και ψέματα της ύστατης στιγμής" υπογραμμίζει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL