Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C14.6°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.1°C13.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C15.8°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 100%
Ν.Δ. όπως VMRO
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Δ. όπως VMRO

Δυο μύθοι διακινούνται από τους επαγγελματίες πατριώτες και στην πλευρά του Αξιού και στην πλευρά του Βαρδάρη. Ο μύθος της προδοσίας κι ο μύθος της ταπείνωσης.

Λένε οι εθνικιστές του VMRO στη γειτονική μας χώρα ότι ο Ζάεφ πρόδωσε κάθε τι το “μακεδονικό”, ότι άλλαξε το συνταγματικό όνομα, εκχώρησε τη γλώσσα και την ταυτότητα, διέγραψε την Ιστορία και τον πολιτισμό. Λένε ότι "η Μακεδονία (σ.σ.: η οσονούπω Βόρεια) είναι ταπεινωμένη και γονατισμένη".

Λένε τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και κάποια από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στη δική μας χώρα ότι ο Τσίπρας εκχώρησε αυτό που δεν είχε τολμήσει κανείς πρωθυπουργός: τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική ταυτότητα. Και σιγοντάρουν τους “νεομακεδονομάχους”, εντός και εκτός της Βουλής, που μιλούν για προδότες, για ταπείνωση της χώρας.

Πώς μπορούν να ισχύουν ταυτόχρονα και τα δύο είναι ένα ερώτημα που κανείς δεν μπορεί να το απαντήσει. Πώς γίνεται και εμείς να εκχωρούμε τη γλώσσα και αυτοί να την εκχωρούν; Ειδικά όταν άλλη γλώσσα μιλιέται στον Αξιό και άλλη στον Βαρδάρη;

Κι αν μπορεί κανείς να καταλάβει τις κραυγές του VMRO, που βλέπει να χάνει το μονοπώλιο στο όνομα “Μακεδονία”, με το οποίο 140 χώρες του κόσμου είχαν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ, δεν αντιλαμβάνεται ποιο είναι το επιχείρημα της Ν.Δ. ενάντια σε μια συμφωνία που άλλαξε τους διεθνείς χάρτες, πριν ακόμη κυρωθεί -όπως ακριβώς ήθελαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1994.

Βέβαια, μέσα στην αντιπολιτευτική της υστερία, η Ν.Δ. δεν αναζητά επιχειρήματα, στήνει μύθους. Θα ήταν απλώς γελοίο, εάν δεν ήταν επικίνδυνο. Αν δεν δηλητηρίαζε αυτούς που τους πιστεύουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL