Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Η φωλίτσα των χουντικών ξεμπροστιάστηκε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η φωλίτσα των χουντικών ξεμπροστιάστηκε

Πίστευα -αφελώς, όπως αποδεικνύεται- ότι οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, όπως αναδιατάχτηκαν έπειτα από την άρον-άρον λιποταξία των γαλονάδων πραξικοπηματιών και την παράδοση της μισής Κύπρου στους Τούρκους, θα απέφευγαν τις πρακτικές και ρητορείες της προδικτατορικής περιόδου.

Κρούσματα που θέλαμε να θεωρήσουμε εξαιρέσεις, όπως η συντήρηση χουντόφιλων μηχανισμών τους οποίους το νεοκαραμανλικό κράτος θεώρησε αναγκαίους, αποδείχτηκαν ανθεκτικά. Η φωλίτσα που κούρνιασαν τότε χιλιάδες χουντικοί ποτέ δεν γκρεμίστηκε.

Θυμίζω: καραμπινάτοι βασανιστές αθωώθηκαν ή έφαγαν ποινές χάδια από δικαστικούς οι οποίοι υπηρέτησαν με άκρα δουλικότητα τη δικτατορία. Με το διαβόητο «στιγμιαίο», «υπουργοί» της χούντας, δικαστές, στρατιωτικοί, ιερωμένοι, αστυνομικοί και άλλοι προδότες που υπηρέτησαν με ζήλο τη δικτατορία ουδέποτε έδωσαν λόγο για τα εγκλήματά τους. Το απίστευτο ήταν ότι την απόφαση για το «στιγμιαίο» έλαβε, το 1975, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Δηλαδή οι ανώτατοι δικαστές αθώωσαν εαυτούς και συνεταίρους.

Έτσι σήμερα διάφοροι τυφλοπόντικες, επίκουροι των φασιστών της Χρυσής Αυγής, στοχοποιούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων διότι θα υπερψηφίσουν τη συνθήκη των Πρεσπών. Ανώτερο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, κάποιος Αβραμάκος, μοιράζει και τα τηλέφωνα των βουλευτών, ώστε ο κάθε αλήτης, τραμπούκος και εθνικοπαράφρων να ταράζει την οικογενειακή τους ηρεμία.

Σταματώ στην αφίσα που κόλλησαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης οι φασίστες και εικονίζουν τον σύντροφό μου Τριαντάφυλλο Μηταφίδη. Τον κατηγορούν για προδοσία. Ποιοι; Οι προδότες που ομνύουν στη χούντα, η οποία έδωσε στους Τούρκους τη μισή Κύπρο, αυτοί που, αφού ανέτρεψαν τον Μακάριο, άφησαν τις Ένοπλες Δυνάμεις γυμνές όταν έγινε η τουρκική απόβαση στη βόρεια Κύπρο, οι κλώνοι αυτών των «πατριωτών» που έδεσαν τους χαρακτηρισμένους στρατιώτες οι οποίοι υπηρετούσαν στον Έβρο ώστε να τους αναλάβουν οι Τούρκοι αν περνούσαν το ποτάμι. Ένας από αυτούς ήταν κι ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, που είχε στρατευτεί αμέσως μετά την αποφυλάκισή του.

Τη Δευτέρα στη Βουλή έγιναν τα αποκαλυπτήρια των ηθικών αυτουργών. Πλειοδότης στην εθνοκαπηλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που συνέκρινε τον νέο υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη με τον βασιλοχουντικό (και συγγενή του μητσοτακέικου!) Γρηγόρη Σπαντιδάκη! Δηλαδή από τη μία οι κρυφοφασίστες της «Κεντροδεξιάς» στοχοποιούν αυτούς που αντιστάθηκαν στη χούντα και καταδικάστηκαν σε ισόβια και από την άλλη συγκρίνουν την κυβέρνηση της Αριστεράς με τη χούντα! Γεωργιάδης, Βορίδης, Ψαριανός στην πρώτη γραμμή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζαλισμένος από την ανάδειξή του σε πρόεδρο της Ν.Δ., χωρίς να εξετάσει το γιατί και το πώς, δεν διστάζει μπροστά στην όποια χυδαιότητα προκειμένου να χτυπήσει τον Αλέξη Τσίπρα.

Η εικόνα των δύο ανδρών στη Βουλή τη Δευτέρα ήταν χαρακτηριστική. Ο πρωθυπουργός, ψύχραιμος, με μοναδική του «έκρηξη» την αντίδραση στην επίθεση στον Κ. Αποστολάκη, έδωσε όλα εκείνα τα στοιχεία που έπρεπε σε μια συζήτηση που αφορά την παροχή ή μη ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με άκρως θεατρική προσέγγιση, άλλοτε με ύφος ενωμοτάρχη της βασιλικής χωροφυλακής και άλλοτε -αλλάζοντας και τη φωνή του- σαν να κατέβηκε από τον Άρη, δεν βρήκε ούτε μια κουβέντα να πει για την εκστρατεία εκφοβισμού των αντιπάλων του και τις αθλιότητες των σιτιζόμενων από ξένα κέντρα «μακεδονοφάγων»...

Να υποθέσω ότι τόσο ο Κ. Μητσοτάκης όσο και οι παρατρεχάμενοί του, π.χ. αυτός ο κ. Αβραμάκος (όλο θυμάμαι τον Τετραδάκο), πιστεύουν ότι άνθρωποι που μάσησαν σίδερα από παιδιά θα φοβηθούν; Κρίνοντας εξ ιδίων, σαν «εξαμηνίτης πολιτικός εξόριστος», ο αμετροεπής πολιτικός δέχεται (δεν αποδοκίμασε τον δεύτερο εκπρόσωπό του Κ. Κυρανάκη) ότι καθήκον των πολιτών είναι «να επικοινωνούν με τους βουλευτές τους»! Προφανώς στην «επικοινωνία» της δικής του συνομοταξίας περιλαμβάνονται οι απειλές, οι χυδαιότητες, οι τραμπουκισμοί, οι δολοφονίες.

Η ανανεωτική Αριστερά έχει δώσει δείγματα γραφής εδώ και δεκαετίες. Στη Νέα Δημοκρατία, εκεί που πάνε να εκπολιτιστούν, έρχονται οι νεόκοποι Ρέιντζερς και Κένταυροι και τα κάνουν όλα λίμπα. Το χάσμα πια είναι πολύ βαθύ. Κεφαλοκυνηγοί ή δημοκρατικοί πολίτες; Ο λαός θα αποφασίσει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL