Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Σταύρο, έχεις γράμμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σταύρο, έχεις γράμμα

Υπάρχουν πράγματα που δεν λέγονται και γίνονται. Και υπάρχουν πράγματα που γίνονται και λέγονται στους διαδρόμους της Βουλής.

Ηγετικός παράγοντας της Ν.Δ., αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, έλεγε χθες σε δημοσιογράφους ότι "η χώρα χρειάζεται καθαρό αποτέλεσμα. Εγώ κάτω από 151 θα κάνω δήλωση ότι δεν αναγνωρίζω τη συμφωνία. Όμως, αν είναι να περάσει με 149, καλύτερα για τη χώρα είναι να περάσει με 151".

Προφανώς αυτά δεν τα είπε στην ομιλία του στη Βουλή ούτε στους πολλούς καυγάδες στους οποίους πρωταγωνιστεί. Όσα είπε όμως δείχνουν αυτό που φοβάται η ηγεσία της Ν.Δ.: πως, αν γίνει κυβέρνηση, θα δέχεται την πίεση των "μακεδονομάχων" (μέσα και έξω από τη Ν.Δ.) για να ακυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών με το επιχείρημα ότι ψηφίστηκε χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής.

Λίγο νωρίτερα, ηγετικός παράγοντας του ΠΑΣΟΚ έλεγε (επίσης στους διαδρόμους της Βουλής) ότι, αφού η συμφωνία των Πρεσπών πρόκειται να ψηφιστεί, "το εθνικά επωφελές είναι να ψηφιστεί με 151". Φυσικά, ούτε αυτός το είπε στην ομιλία του.

Η σύμπτωση απόψεων δεν είναι τυχαία. Ουσιαστικά, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ρίχνουν στο Ποτάμι την ευθύνη για την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και αυτοί συνεχίζουν, αμέριμνοι ευθυνών, να ψηφοθηρούν στον χώρο της ακραίας Δεξιάς.

Δεν είναι δίκαιο, αλλά έτσι παίζεται το παιχνίδι. Η υποκρισία είναι μέρος της πολιτικής πραγματικότητας του παλιού κομματικού συστήματος. Και το μικρότερο κόμμα (ειδικά αν είναι περί τας δυσμάς του βίου του) πιέζεται να πάρει όλο το βάρος και μετά να εξαφανιστεί πολιτικά.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται και η παρασκηνιακή αντιπαράθεση για τα ιμάτια και το μετεκλογικό μέλλον της Κεντροαριστεράς. Οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη σε πρόστιμα για λαθρεμπόριο πετρελαίου που χαρίστηκαν και σε αγοραπωλησίες τηλεοπτικών σταθμών, όπως και η απίστευτης οξύτητας προσωπική επίθεση του προέδρου της Ν.Δ. στον ναύαρχο Αποστολάκη φωτογραφίζουν συγκεκριμένη επιχειρηματική οικογένεια (καταγόμενη από την Κρήτη) η οποία φέρεται να έχει επιρροή στον χώρο του σημερινού ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, για τον χώρο της Κεντροαριστεράς υπάρχουν αρκετά μετεκλογικά σχέδια. Ακόμη και για ένα κόμμα που θα καταλάβει τον χώρο του δεξιού Κέντρου με αρχηγό ηγετικό στέλεχος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL