Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Καθαρές λύσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καθαρές λύσεις

Η Ελλάδα μόλις που εξέρχεται από την κρίση που προκάλεσαν οι καταστροφικές πολιτικές των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα παρέλαβε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και την οδήγησε στην ανάκαμψη της οικονομίας της και την έξοδο από το Μνημόνιο, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, την ένταξη στο ΕΣΥ εκατοντάδων χιλιάδων ανασφάλιστων κ.λπ.

Συνεπής στις δεσμεύσεις της, η κυβέρνηση κατόρθωσε να ακυρώσει την περικοπή των συντάξεων και να καταβάλλει για δεύτερη συνεχή χρονιά το κοινωνικό μέρισμα στους οικονομικά ασθενέστερους.

Χωρίς να υπολογίζει το οποιοδήποτε κόστος, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προχώρησε στη σπουδαία πρωτοβουλία για την επίλυση του "Μακεδονικού". Η συμφωνία των Πρεσπών, που υποστηρίζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων και των κυβερνήσεων παγκοσμίως, κλείνει ένα εθνικό θέμα που παρέμενε ανοιχτό επί είκοσι επτά ολόκληρα χρόνια, σπαταλώντας ένα πολύτιμο διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει προκλήσεις και κινδύνους εξ Ανατολών.

Η συμφωνία αυτή αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας και δημιουργεί προϋποθέσεις σταθερότητας και ασφάλειας στα δυτικά Βαλκάνια, που είναι και η αχίλλειος πτέρνα της Χερσονήσου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, αφού απέτυχε παταγωδώς να υπονομεύσει και να ρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα, αφού προέβλεψε πολλές φορές την πτώση της, χάνοντας όλες τις ελπίδες που είχε επενδύσει σε αυτή την τακτική, επιδιώκει τώρα να αξιοποιήσει το τελευταίο χαρτί που της απέμεινε, δηλαδή την καλλιέργεια κλίματος πόλωσης και έντασης.

«Παίζοντας» το χαρτί του εθνικισμού, η Νέα Δημοκρατία θυσιάζει στο όνομα της εξουσίας, στην οποία επιθυμεί διακαώς να επανέλθει, τη λογική και τη σωφροσύνη, αλλά και την ίδια την εθνική γραμμή που υποστήριξε κάποτε η ηγεσία της.

Ο Πάνος Καμμένος έχει κάθε δικαίωμα να διαφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και με οποιοδήποτε άλλο ζήτημα της κυβερνητικής πολιτικής. Ωστόσο, κανένας δεν μπορεί να παίζει «κρυφτό» πάνω στα εθνικά θέματα, όπως και στα θέματα που αφορούν το μέλλον του τόπου. Όπως είπε ο πρωθυπουργός την Κυριακή το βράδυ, η Ελλάδα γίνεται ο βασικός πρωταγωνιστής στην υπόθεση της σταθερότητας και της ασφάλειας στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη.

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ιστορική, πατριωτική και εθνικά ωφέλιμη. Δεν μπορεί, επομένως, να επιτραπεί η οποιαδήποτε σπέκουλα, με αφορμή την συμφωνία, για να αποσταθεροποιηθεί η πολιτική ζωή του τόπου και να υπονομευθεί το έργο της κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι υποχρεωμένος απέναντι στον ελληνικό λαό να ολοκληρώσει το έργο για το οποίο δεσμεύτηκε. Να αξιοποιήσει δηλαδή όλο το υπόλοιπο της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης. Επομένως, πρέπει ο καθένας και η καθεμία να αποσαφηνίσουν τη θέση τους και να καθορίσουν την ευθύνη τους απέναντι στον τόπο. Αυτό το νόημα έχει άλλωστε και η ψήφος εμπιστοσύνης που ζητάει σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός από τη Βουλή, τα κόμματα και τους βουλευτές. Είναι η ώρα για καθαρές λύσεις. Και ο πρωθυπουργός ανοίγει τον δρόμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL