Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Σήμερα δι' ανατάσεως της χειρός η ονομαστική ψηφοφορία / Ψήφος εμπιστοσύνης στην κοινωνική ανόρθωση της Ελλάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα δι' ανατάσεως της χειρός η ονομαστική ψηφοφορία / Ψήφος εμπιστοσύνης στην κοινωνική ανόρθωση της Ελλάδας

Ν. Βούτσης για τη συμφωνία των Πρεσπών: "Δεν πρέπει, αλλά πρέπει (να ψηφιστεί από 151 βουλευτές)"

Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης για την ολοκλήρωση της κοινωνικής ανόρθωσης της χώρας, που αναμένεται να λάβει σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έρχεται η ώρα της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών. Η Ν.Δ. εξετάζει τρόπους να επανασυνδεθεί με τους "μακεδονομάχους" συνεχίζοντας το παιχνίδι της κοινωνικής και πολιτικής αποσταθεροποίησης στη Βουλή και στις πλατείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία των Πρεσπών ενδέχεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Ίσως και την Παρασκευή να συνεδριάσει η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ώστε να έρθει στην Ολομέλεια στα μέσα της επόμενης εβδομάδος. Ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας με δημοσιογράφους, ξεκαθάρισε ότι θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μεθαύριο συνεδρίαση της Επιτροπής.

Σε αυτή την περίπτωση πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ν.Δ. εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει την Παρασκευή πρόταση μομφής ώστε να διακοπούν οι εργασίες της Βουλής και να συνεδριάζει την Κυριακή επί της πρότασης μομφής την ώρα που θα πραγματοποιείται η "μακενοδομαχική" συγκέντρωση.

Σημειώνεται ότι ο Ν. Βούτσης έδωσε στίγμα πως η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να πάρει 151 ψήφους. "Δεν πρέπει, αλλά πρέπει (να ψηφιστεί από 151 βουλευτές)" απάντησε χαρακτηριστικά στη σχετική ερώτηση θέτοντας τον πολιτικό στόχο. Σημειώνεται ότι η συμφωνία κυρώνεται και με την πλειοψηφία επί των παρόντων, αρκεί να είναι πάνω από 120, ενώ παρέμεινε ασαφής η στάση του Ποταμιού, καθώς ενδέχεται είτε να υπερψηφίσει είτε να απέχει - στάση που δεν εμποδίζει την κύρωση.

Ν. Βούτσης για Π. Καμμένο: "Θλίψη"

Σε κάθε περίπτωση η ψήφιση της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία, η οποία επιλέχθηκε να γίνει δι’ ανατάσεως της χειρός. Η συζήτηση διεξάγεται με φόντο τις διαρροές στα μικρά κόμματα και τις προσωπικές επιθέσεις από τη Δεξιά. Μάλιστα ο πρόεδρος της Βουλής σχολίασε μονολεκτικά την προσωπική επίθεση που δέχθηκε από τον Πάνο Καμμένο. "Θλίψη" είπε όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους.

"Αγύρτες"

Κομβικής σημασίας ήταν η απρέπεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να παρομοιάσει τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη με τον χουντικό αρχηγό ΓΕΣ Σπαντιδάκη επειδή από αρχηγός ΓΕΕΘΑ έγινε υπουργός Άμυνας!!! "Προσβάλλετε το δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων" του απάντησε ο Αλ. Τσίπρας. Ακολούθησαν στοχευμένες προσωπικές επιθέσεις του Κ. Μητσοτάκη και εναντίον βουλευτών που δέχονται ήδη παρακρατικές επιθέσεις (Σπ. Δανέλλης, Κ. Παπακώστα).

Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε την παρακρατική δράση "από τον σκληρό κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ.", ενώ "επέστρεψε" την κριτική για "αποστασία" λέγοντας στον Κ. Μητσοτάκη: "Εσείς ειδικά θα έπρεπε να είστε πιο προσεκτικός, λόγω οικογενειακής παράδοσης, όταν χρησιμοποιείτε αυτόν τον όρο".

Ο Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε την ψηφοθηρική αλλαγή στάσης της Ν.Δ. ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών υπογραμμίζοντας ότι όσοι προσχηματικά αλλάζουν θέσεις για λόγους αντιπολιτευτικής στρατηγικής είναι "αγύρτες". "Πατριωτισμός είναι να αγαπάς την πατρίδα σου, όχι να μισείς την πατρίδα του άλλου" είπε εμφατικά.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός τόνισε τον θετικό ρόλο του Νίκου Κοτζιά για τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ, για τον Πάνο Καμμένο είπε ότι διαφωνούσε, αλλά κατά τη γνώμη του μπορούσε να στηρίξει την κυβέρνηση. Αντίθετα για τη Ν.Δ. υπογράμμισε την "πολιτικά και ηθικά ανέντιμη" στάση της, που θέλει "να ψαρέψει στα θολά νερά του συντηρητικού ακροατηρίου".

Ο Κ. Μητσοτάκης "έδειξε" τα συμφέροντα που τον στηρίζουν

Την ημέρα που έγινε γνωστό ότι ανοίγει η τηλεόραση Μαρινάκη, ο Κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε εμμέσως στους επιχειρηματίες Βαρδινογιάννη, Σαββίδη, Κοντομηνά.

Έκανε λόγο για "διαγραφή τεραστίων προστίμων για λαθρεμπόριο πετρελαίου και τσιγάρων", για "νέους ολιγάρχες που μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου από την πίσω πόρτα" και για "φορολογικές διευθετήσεις σε άλλους φίλους σας καναλάρχες που τώρα μπορούν ανενόχλητοι να πουλήσουν τους σταθμούς τους".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL