Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C22.6°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.0°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.2°C28.8°C
4 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Οι φελλοί του ΠΑΣΟΚ και η κατάρρευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι φελλοί του ΠΑΣΟΚ και η κατάρρευση

«Βρισκόμαστε εδώ για να προασπίσουμε τις ιστορικές παρακαταθήκες της παράταξης, για να μην επιτρέψουμε ούτε στη Δεξιά ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ να παραχαράξουν την ιστορική μας διαδρομή» έλεγε η Φώφη Γεννηματά στις 3 Σεπτεμβρίου 2015 στην επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ. Ήταν η εποχή που το ΠΑΣΟΚ αναζητούσε τη θέση του στο πολιτικό σκηνικό, προτού φανεί πως δύο πόλοι καθιερώνονται σε αυτό

Τριάμισι χρόνια μετά, το Κίνημα Αλλαγής έχει χάσει πλέον τον «αέρα» που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις τον πρώτο καιρό της εμφάνισής του. Η ηγετική ομάδα χάνει την αξιοπιστία της στις τοπικές κοινωνίες, στελέχη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση -το πεδίο στο οποίο στήριξε την πολιτική του επιβίωση του ΠΑΣΟΚ- εγκαταλείπουν τον χώρο, ενώ μεσαία στελέχη εγκαταλείπουν καθημερινά τις τάξεις του συμμαχικού σχήματος.

Την ίδια ώρα το περιβάλλον της Φώφης Γεννηματά λειτουργεί χωρίς να δίνει την παραμικρή σημασία στους υπόλοιπους αρχηγούς και αρχηγίσκους της συλλογικής ηγεσίας.

Οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά έχουν αντιληφθεί πως το ΚΙΝ.ΑΛΛ. φυλλορροεί και επιχειρούν με παιχνιδάκια να κρατήσουν κοντά τους ένα κομμάτι από το προοδευτικό ακροατήριο. Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η ψευδεπίγραφη αντι-δεξιά αποστροφή του Σταμάτη Μαλέλη πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα φέρει τον όλεθρο», η οποία όμως μαζεύτηκε άρον - άρον λόγω αντιδράσεων ορισμένων απομονωμένων στελεχών της ηγεσίας.

Και τώρα τι μένει; Ένα ΚΙΝ.ΑΛΛ. που χαρακτηρίζει «δήθεν κεντροαριστερούς ματαιόδοξους φελλούς» όσους θα συμμετάσχουν στη σημερινή εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής προς υπεράσπιση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ποιους χαρακτηρίζει «φελλούς» το ΚΙΝ.ΑΛΛ.; Ανάμεσά τους βλέπουμε τον Μιχάλη Σταθόπουλο, τον διαπρεπή νομικό που ως υπουργός σήκωσε για λογαριασμό της κυβέρνησης Σημίτη το βάρος της μάχης των ταυτοτήτων με τον Χριστόδουλο. Τον Γιάννη Ραγκούση, που του πιστώνεται το σημαντικό νομοσχέδιο για την ιθαγένεια. Τον Νίκο Μπίστη, πρώην κυβερνητικό στέλεχος, στο πρόσωπο του οποίου το ΠΑΣΟΚ στις αρχές της δεκαετίας του 2000 προσωποποίησε την «άλωση» του τότε Συνασπισμού. Τον Σπύρο Δανέλλη, που υπήρξε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2014.

Ανεξάρτητα από τις όποιες πολιτικές διαφορές, το ερώτημα είναι απλό: Η παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ, για την οποία μιλούσε το 2015 η Φώφη Γεννηματά, ήταν τελικά γεμάτη με φελλούς; Ή απλώς η δεύτερη κατάρρευση του χώρου φέρνει πανικό και παραφροσύνη;

Προφανώς το δεύτερο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL