Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Ο απολογισμός μιας επίσκεψης / Ο απολογισμός μιας επίσκεψης: Η καγκελάριος, οι Πρέσπες και οι παραδοξότητες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο απολογισμός μιας επίσκεψης / Ο απολογισμός μιας επίσκεψης: Η καγκελάριος, οι Πρέσπες και οι παραδοξότητες

Ας ξεκινήσουμε από το πρώτο. Μακροπρόθεσμα το πιο ενδιαφέρον για την Αθήνα ήταν η σαφής στήριξη της Άνγκελα Μέρκελ για την έξοδο της χώρας στις αγορές. “Η επίσκεψή μου και όλη μου η εργασία ήταν πάντοτε προσανατολισμένη, ακόμα και αν σε ορισμένες περιόδους πολλοί δεν το έβλεπαν έτσι, στο να σταθεί η Ελλάδα και πάλι μόνη της στα πόδια της, στο να μπορεί να χρηματοδοτείται από τις αγορές, στο μην έχει πλέον υψηλή ανεργία, στο να μπορούν να παραμένουν οι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα” δήλωσε η Μέρκελ κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν με τον Αλέξη Τσίπρα. Και συνέχισε εκφράζοντας την εμπιστοσύνη της στην ελληνική οικονομία, η οποία, όπως είπε, “αυξάνεται” κι αυτό αποδεικνύεται “από τις πραγματικά μεγάλες γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα”.

Βεβαίως, η Μέρκελ δεν θα ήταν η Μέρκελ εάν δεν προσέθετε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει σε μεταρρυθμιστική τροχιά, αν και παραδέχθηκε ότι οι Έλληνες “έχουν κουραστεί από τις πολλές μεταρρυθμίσεις”.

Πάμε τώρα στις παραδοξότητες. Η Μέρκελ είναι μια συντηρητική πολιτικός, επί μία και πλέον δεκαετία η ισχυρή κυρία της ευρωπαϊκής Δεξιάς. Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς να ήταν λιγότερο θερμό το κλίμα στην επίσημη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, που ανήκει στην αντίπαλη πολιτική οικογένεια, και πιο θερμό το κλίμα στην ανεπίσημη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αρχηγό της ελληνικής Δεξιάς. Άλλωστε, στα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής οι δυο τους έχουν πολλά κοινά. Ωστόσο, υπάρχουν δύο εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα που φέρνουν τη δεξιά Μέρκελ κοντά στον αριστερό Τσίπρα.

Το πρώτο είναι το προσφυγικό, ζήτημα που αντιμετώπισαν από κοινού στο ζενίθ της κρίσης το 2015- 2016 - κόντρα στο κίνημα των “προσφυγοφάγων” και των εραστών των κλειστών συνόρων. Για μια ακόμη φορά η Μέρκελ τόνισε ότι η προσφορά της Ελλάδας ήταν “πολύ σημαντική” στο ζήτημα αυτό, ενώ δήλωσε ότι συμμερίζεται τις ελληνικές αιτιάσεις ότι η Ε.Ε. δεν δείχνει την “πρέπουσα αλληλεγγύη”.

Το δεύτερο -κι αυτό που πρωταγωνίστησε στην επίσκεψη λόγω συγκυρίας- ήταν η συμφωνία των Πρεσπών, μία από τις ελάχιστες καλές ειδήσεις στην Ευρώπη τού σήμερα. Η Μέρκελ ήθελε να μπει στο κάδρο αυτής της “ιστορικής”, όπως λέει από την αρχή, συμφωνίας, καθώς συμμερίζεται απόλυτα τις εκτιμήσεις των κυβερνήσεων της Αθήνας και των Σκοπίων, ότι αυτή ενισχύει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στα Βαλκάνια. Κι αυτή την πεποίθησή της τη διακήρυξε και από την Αθήνα. Φροντίζοντας, πρώτον, να αναφέρει τη γείτονα ως “Βόρεια Μακεδονία”, ωσάν να έχει κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, και δεύτερον να χαλάσει την καρδιά του ομοϊδεάτη της Μητσοτάκη. Απαντώντας με περισσή προθυμία -και πολύ απαξιωτικά αρνητικά- στο ερώτημα εάν υπήρξε συνδιαλλαγή μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωπαίων, να μην περικοπούν οι συντάξεις για να επιλυθεί το ονοματολογικό.

Δεν γνωρίζουμε τι ειπώθηκε στη συνάντηση Μέρκελ - Μητσοτάκη, ωστόσο εικάζουμε ότι ήταν άκρως... διπλωματικές οι δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας μετά.

Τέλος, ούτε ενδιαφέρουσα ούτε παράδοξη ήταν η τοποθέτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου στο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων. Ακριβώς, όπως και οι πρόεδροι της Γερμανικής Δημοκρατίας που έχουν επισκεφθεί τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα, έτσι και η Μέρκελ τόνισε μεν ότι “έχουμε πλήρη συναίσθηση της ιστορικής μας ευθύνης” και “γνωρίζουμε πόση οδύνη προκαλέσαμε στην Ελλάδα, κατά την περίοδο του ναζισμού”, αλλά επί της ουσίας δεν απάντησε στη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου ότι “οι απαιτήσεις της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις από τα εγκλήματα της απάνθρωπης ναζιστικής κατοχής είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL