Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Για μια νέα τετραετία της Αριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για μια νέα τετραετία της Αριστεράς

Το 2019 ανέτειλε σε έναν κόσμο με μεγάλες αβεβαιότητες που κλονίζεται από τις συνέπειες μιας βαθιάς και μακροχρόνιας κρίσης.

Ο σημερινός κόσμος παράγει έναν τεράστιο πλούτο που οφείλεται στην εκρηκτική πρόοδο των νέων τεχνολογιών. Ο πλούτος αυτός όμως κατανέμεται με προκλητικά άδικο τρόπο. Μόλις το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει περισσότερα από όλους τους υπόλοιπους.

Η μεγάλη τεχνολογική πρόοδος επίσης δεν απέτρεψε την ανθρωπότητα από τη βάναυση μεταχείριση του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Η μεταβολή του κλίματος που συντελείται τα τελευταία χρόνια προκαλεί ήδη ακραία καιρικά φαινόμενα και μεγάλες οικολογικές καταστροφές.

Το νέο αμερικανικό δόγμα «Πρώτα η Αμερική» οδηγεί σε μια διαδικασία αποπαγκοσμιοποίησης και η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να συνθλιβεί ανάμεσα στην Αμερική και τη Ρωσία.

Ο πόλεμος στη Συρία και κατά συνέπεια το προσφυγικό πρόβλημα αναδεικνύουν την ανάγκη ενός νέου συστήματος συλλογικής ασφάλειας στον κόσμο.

Στην Ευρώπη εφαρμόστηκε επί πολλά χρόνια το νεοφιλελεύθερο μοντέλο το οποίο οδήγησε στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, τη διόγκωση της ανεργίας και την περιθωριοποίηση μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων. Οι πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται για την αρνητική αυτή εξέλιξη στην Ευρώπη συνέβαλαν στην εμφάνιση και επικίνδυνη άνοδο της άκρας ρατσιστικής νεοφασιστικής Δεξιάς. Τόσο τα δεξιά και κεντροδεξιά κόμματα όσο και μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας ευθύνονται για την ενίσχυση της Ακροδεξιάς, αφού με την προσχώρησή τους στον νεοφιλελευθερισμό καλλιέργησαν το έδαφος για την ισχυροποίηση των φασιστικών κομμάτων.

Πολιτική αλληλεγγύης

Στη χώρα μας από το 2015 ξεκίνησε ένα εγχείρημα που όμοιό του δεν υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ελληνική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, η μόνη αριστερή κυβέρνηση σήμερα στην Ευρώπη, επιχειρεί την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση χωρίς την κατάρρευση της κοινωνίας, με μια πολιτική που ο πυρήνας της δεν είναι η σκληρή λιτότητα που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια. Η πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα είναι πολιτική κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης των φτωχότερων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας. Αφού κατάφερε να απεγκλωβίσει τη χώρα από τα Μνημόνια και να κερδίσει μια ευνοϊκότερη διευθέτηση για το δημόσιο χρέος, τώρα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε πολιτικές και μέτρα χωρίς την άδεια των εταίρων.

Η κυβέρνηση υλοποιεί με συνέπεια μία προς μία τις εξαγγελίες της που ευνοούν τον κόσμο της εργασίας, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση της μισθολογικής διάκρισης για τους νέους κάτω από 25 χρόνων, η επάνοδος του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η αυστηροποίηση των ελέγχων για τη μαύρη εργασία. Ταυτόχρονα, η μη περικοπή των συντάξεων και για δεύτερη χρονιά το κοινωνικό μέρισμα για τους οικονομικά αδύνατους, όπως και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, οι ρυθμίσεις χρεών που συνεχίζονται προσθέτουν ένα θετικό κοινωνικό πρόσημο στην κυβερνητική πολιτική.

Ο αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σπασμωδική και αρκετές φορές επικίνδυνη για τον τόπο, δείχνοντας έτσι το μέτρο του ελλείμματος στρατηγικής της συντηρητικής παράταξης. Είναι χαρακτηριστική η στάση της Νέας Δημοκρατίας με την ΠΓΔΜ, όπου, κυριαρχούμενη από δεξιά στοιχεία, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έκανε στροφή εγκαταλείποντας την εθνική γραμμή που το ίδιο το κόμμα αυτό είχε υποστηρίξει.

Τα όσα έγιναν μέχρι σήμερα σε αυτά τα τριάμισι χρόνια είναι ασφαλώς σημαντικά. Δεν θα μπορούσαν να γίνουν με κυβέρνηση Δεξιάς ή Δεξιάς - ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει όμως ακόμα μακρύς δρόμος μέχρι τη βαθιά τομή που χρειάζεται ο τόπος.

Απαιτούνται μεγάλες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα για να μπορέσει η χώρα να συνέλθει από τη μιζέρια των τελευταίων δεκαετιών. Η χώρα χρειάζεται άλλη μια τετραετία κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να ανακάμψει ουσιαστικά και να εισέλθει σε έναν δρόμο δίκαιης ανάπτυξης, σε μια κοινωνία που στρέφει το ενδιαφέρον της στους πολλούς και όχι στους λίγους και ισχυρούς. Μέσα στις αλλαγές αυτές, κυρίαρχο λόγο έχει η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής. Ο λαϊκός παράγοντας είναι αυτός που μπορεί να δώσει λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας αν πιστέψει ότι αυτή η κυβέρνηση του λέει την αλήθεια, είναι δίπλα του και εργάζεται όχι για τη δική της αναπαραγωγή και διατήρηση στην εξουσία, αλλά για την κοινωνία ολόκληρη.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019 θα είναι νίκη πανευρωπαϊκής σημασίας και απήχησης. Θα είναι μια μεγάλη νίκη των δυνάμεων της προόδου απέναντι στον φασισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL