Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Το νέο πολιτικό σκηνικό μετά τις Πρέσπες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το νέο πολιτικό σκηνικό μετά τις Πρέσπες

Στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ στρέφεται το ενδιαφέρον της Αθήνας καθώς η ερχόμενη εβδομάδα "κλειδώνει" τη συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα δίνοντας το πράσινο φως για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών. Η συζήτηση ξεκινάει την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου και θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 15. Ωστόσο, σύμφωνα με ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, είναι πολύ πιθανό η ψηφοφορία να γίνει ακόμη και στις 10 του μήνα.

Αυτό σημαίνει πως, ενδεχομένως και την ερχόμενη εβδομάδα, η μπάλα θα έρθει στο γήπεδο της Αθήνας, με τον πρωθυπουργό να αποφασίζει πότε θα διεξαχθει η διαδικασία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Με το ακριβές χρονοδιάγραμμα να αναμένεται να καθοριστεί από τον Αλ. Τσίπρα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στα Σκόπια, η ψηφοφορία στην Αθήνα θα έχει πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τον Μάρτιο, χωρίς να αποκλείεται να γίνει συντομότερα, ακόμη και μέσα στον επόμενο μήνα.

Στόχος η κύρωση με 151 και πλέον ψήφους

Στόχος της κυβέρνησης είναι η συμφωνία να κυρωθεί με 151 και πλέον ψήφους, με τις εκτιμήσεις του κυβερνητικού επιτελείου να αναφέρουν πως οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί για κάτι τέτοιο υπάρχουν. Τέσσερις βουλευτές του Ποταμιού που έχουν τοποθετηθεί θετικά, εάν και εφόσον η ψηφοφορία δεν συνδεθεί με ψήφο εμπιστοσύνης, όπως φαίνεται θα δώσουν την ψήφο τους. Ερωτηματικό παραμένει η στάση του Θ. Θεοχαρόπουλου, ενώ μένει να φανεί και ποιοι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ. θα ακολουθήσουν τον Π. Καμμένο και ποιοι όχι, με τον Θ. Παπαχριστόπουλο να έχει ξεκαθαρίσει πως θα ψηφίσει και έπειτα θα παραδώσει την έδρα του

Το τέλος της κυβερνητικής συνεργασίας και η λογική της "ανοχής"

Εξάλλου η ψηφοφορία για τη συμφωνία θα σηματοδοτήσει και το τυπικό τέλος της συγκατοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ. στην κυβέρνηση. Η θέση του Π. Καμμένου είναι σαφής. Αποχώρηση από την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία και ξεκάθαρη τοποθέτηση πως δεν θα στηρίξει τυχόν πρόταση δυσπιστίας από τη Ν.Δ. Εν ολίγοις, η στήριξη των ΑΝ.ΕΛΛ. σε πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης στο πλαίσιο της νέας μεταμνημονιακής εποχής θα συνεχιστεί.

Αυτό άλλωστε συνιστά και η κυβέρνηση με τη λογική της ανοχής από ένα μέρος του Κοινοβουλίου, κατά το πρότυπο της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Αυτό ξεκαθάρισε την περασμένη εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, βάζοντας τέλος στα διάφορα σενάρια περί πτώσης της κυβέρνησης μετά τη συμφωνία ή πρόωρες εκλογές όπως αυτά διακινήθηκαν από τη Ν.Δ. και τα φιλικά της ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας με αφορμή τη συμφωνία. Αντίθετα, η Μ. Σπυράκη κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μετά την αποχώρηση του Π. Καμμένου, αποδεικνύοντας το στρατηγικό αδιέξοδο της Ν.Δ. αφού γνωρίζει ότι θα ήταν μάλλον απίθανο η πρόταση δυσπιστίας να συγκεντρώσει 151 ψήφους.

Το ΝΑΤΟ και ο αυτοεγκλωβισμός του Μητσοτάκη

Λίγες ημέρες αργότερα, και εφόσον έχει κυρωθεί η συμφωνία, το ελληνικό Κοινοβούλιο θα κληθεί να κυρώσει το πρωτόκολλο εισδοχής της γειτονικής χώρας με τη νέα της συνταγματική ονομασία στο ΝΑΤΟ. Κάτι που προβλέπεται βέβαια από τα συμφωνηθέντα και είναι γνωστό από την αρχή των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο πλευρών. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η στάση της Ν.Δ.

Μέχρι στιγμής τα στελέχη της Πειραιώς αποφεύγουν όπως... ο διάολος το λιβάνι να απαντήσουν για τη στάση τους όσον αφορά την κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής. Η εξήγηση είναι απλή. Ο Κ. Μητσοτάκης έχοντας αποδεχθεί την ακροδεξιά ηγεμονία στο κόμμα του έχει αυτοπαγιδευτεί. Τούτο διότι το "όχι" στη συμφωνία είναι εύκολο και "τζάμπα", καθώς γνωρίζουν καλά στην Πειραιώς ότι η πλειοψηφία για να κυρωθεί υπάρχει. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το πρωτόκολλο εισδοχής.

Τυχόν "όχι" της Ν.Δ. θα φέρει την παράταξη σε ευθεία σύγκρουση τόσο με την παράδοση και την πολιτική της ταυτότητα αλλά και με τους συμμάχους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Υπερψηφίζοντας το πρωτόκολλο, από την άλλη, ο Κ. Μητσοτάκης θα πεί "ναι" στην ένταξη στο ΝΑΤΟ της γειτονικής χώρας με το όνομα "Βόρεια Μακεδονία", ερχόμενος σε πλήρη σύγκρουση τόσο με την έως τώρα στάση του όσο και με τους ψηφοφόρους που έχει πολώσει στον... "Μακεδονικό αγώνα".

Η Μέρκελ στην Αθήνα

Την ερχόμενη εβδομάδα όμως θα πραγματοποιηθεί, πιθανόν στις 10 Ιανουαρίου, η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, πέντε χρόνια μετά την τελευταία της επίσκεψη. "Μακεδονικό", προσφυγικό, οικονομία και το ευρωπαϊκό μέλλον πρόκειται να απασχολήσουν μεταξύ άλλων τις συζητήσεις που θα έχει με την πολιτική ηγεσία αλλά και με τον Κ. Μητσοτάκη.

Βέβαια, η τελευταία φορά που η καγκελάριος βρέθηκε στη χώρα μας ήταν για να παράσχει στήριξη στον Αν. Σαμαρά, με τη σημερινή συγκυρία να μην θυμίζει σε τίποτα το 2014. Η Άν. Μέρκελ επιλέγει την Αθήνα για ένα από τα τελευταία της ταξίδια ως ηγέτιδα της γερμανικής ομοσπονδίας, θέλοντας να "πιστωθεί" και το δικό της μερίδιο της ανάκαμψης της Ελλάδας και της υπέρβασης της κρίσης. Η καγκελάριος, όπως και το κόμμα της, προχωρεί προς τις ευρωεκλογές του Μαΐου με σαφώς φιλοευρωπαϊκή ατζέντα και θέλει να δείξει ότι πέρασαν οι εποχές που μιλούσε για τους Έλληνες, τώρα μιλάει με τους Έλληνες. Βέβαια, δεν πρέπει να λησμονείται πως ο ρόλος του καθενός και της καθεμίας όλη την περίοδο της κρίσης έχει καταγραφεί.

Novartis: Απετράπη νέος "Χριστοφοράκος"

Νέα δικαστικά και πολιτικά δεδομένα δημιουργεί στην υπόθεση Νovartis η δίωξη του μέχρι πρότινος προστατευόμενου μάρτυρα Ν. Μανιαδάκη, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, επεδίωξε να διαφύγει στην Ισπανία μετά από τα δημοσιεύματα που ανέφεραν την πρόθεση της εισαγγελίας να άρει την προστασία του μετά τη διαπίστωση στοιχείων σε βάρος του και συγκεκριμένα για παθητική δωροδοκία.

Μια εξέλιξη έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση και άγχος στην Ν.Δ., που έσπευσε να υιοθετήσει όλους τους ισχυρισμούς περί "πολιτικής δίωξης", και όχι μόνο, του μέχρι πριν λίγες ημέρες "κουκουλοφόρου σκευωρού μάρτυρα". Η αποτροπή ενός νέου "Χριστοφοράκου" μπορεί να αποτελέσει την αρχή του επιλόγου της προκαταρκτικής έρευνας για το σκάνδαλο της Novartis.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL