Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Novartis: Δεν υπάρχει άλλος χώρος κάτω από το χαλί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Novartis: Δεν υπάρχει άλλος χώρος κάτω από το χαλί

Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την άσκηση ποινικής δίωξης σε πρόσωπο που εμπλέκεται στην υπόθεση Novartis και την απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα, η κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με υστερικές πολιτικές καταγγελίες και αντιπολιτευτικές κορώνες περί εσχάτης προδοσίας και κατάλυσης του πολιτεύματος. Ας δούμε λοιπόν τα πράγματα ώριμα και ψύχραιμα:

Υπήρξε πριν την κρίση -αλλά και κατά τη διάρκεια της κρίσης- ένα ξέφρενο πάρτι με τις τιμές των φαρμάκων; Η απάντηση είναι ναι. Υπήρξε. Άλλωστε ήταν γνωστό από τότε.

Υπήρξε βλάβη του δημοσίου συμφέροντος από το πάρτι αυτό; Προφανώς ναι. Σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος γίνονται τα πάρτι.

Βγήκαν κάποιοι ωφελημένοι από την υπόθεση; Τα στοιχεία της διεθνούς έρευνας λένε ότι προωθήθηκαν μίζες 50 εκατομμυρίων για να στηθεί το πάρτι. Προφανώς κάποιοι τα πήραν. Άρα η απάντηση είναι και εδώ ναι.

Πρέπει η υπόθεση να διαλευκανθεί και να βρεθούν αυτοί που πήραν τα 50 εκατομμύρια;

Εδώ υπάρχει η άποψη ότι αυτά είναι υπερβολές. Και ότι είναι αντιδημοκρατικό να αμφισβητηθεί η εντιμότητα της αντιπολίτευσης, για καμιά τριανταριά δισ. που χρεοκόπησαν τη χώρα και καμιά πενηνταριά εκατομμύρια που έβαλαν κάποιοι στις τσέπες τους. Ό,τι έγινε, έγινε. Τα ασφαλιστικά ταμεία βρέθηκαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η χώρα φορτώθηκε τρία Μνημόνια, άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση σε θεραπείες. Αλλά μην το κάνουμε και θέμα.

Δεν θα τους περάσει. Η Νovartis είναι η πρώτη υπόθεση διαφθοράς που θα καταλήξει σε καταλογισμό ευθυνών. Η εποχή που διάφοροι Χριστοφοράκοι έφευγαν σαν κύριοι με διπλωματικά διαβατήρια, είναι παρελθόν. Δυστυχώς γι' αυτούς, δεν υπάρχει άλλος χώρος κάτω από το χαλί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL