Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Τοπική Αυτοδιοίκηση και Αριστερά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τοπική Αυτοδιοίκηση και Αριστερά

Του Τάκη Γεωργακόπουλου*

Η Αριστερά διαμόρφωσε τις απόψεις της για την Τ.Α. περισσότερο μέσα από τις ιδεολογικές της θέσεις και λιγότερο μέσα από την διαχειριστική της εμπειρία.

Διότι, από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, ελάχιστοι δήμοι στο σύνολο των δήμων της χώρας διοικήθηκαν από αριστερά σχήματα, είτε του ΚΚΕ είτε άλλων σχηματισμών και δυνάμεων της Αριστεράς.

Κι επειδή η συσσωρευμένη εμπειρία παράγει νέα γνώση, πιθανολογώ ότι η "νέα γνώση" για τη σύγχρονη διαχείριση των δήμων εδράζεται περισσότερο στις ιδεολογικές αρχές της Αριστεράς και λιγότερο στη συσσωρευμένη εμπειρία αυτοδιοικητικής διαχείρισης.

Η παρούσα συγκυρία αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Αριστερά να αποκτήσει αυτή την αναγκαία "νέα γνώση" της διαχείρισης των δημοτικών πραγμάτων, σαφώς διαφορετική από τη διαχειριστική κουλτούρα που έχουν αποκτήσει ώς τώρα τα στελέχη της Δεξιάς και του ΠΑΣΟΚ, στη μεταπολιτευτική περίοδο, από τη συμμετοχή τους σε δημοτικά σχήματα.

Η νέα νομοθεσία "Κλεισθένης Ι" ευνοεί πλέον τη διαφορετική διαχειριστική αντιμετώπιση των τοπικών υποθέσεων, αλλά απαιτεί -απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι- και ισχυρές προσωπικότητες στο "τιμόνι" της δημοτικής αρχής, προκειμένου να επιτυγχάνονται οι αναγκαίες συνθέσεις στη λήψη των αποφάσεων.

Αν, όμως, το νέο μοντέλο διαχείρισης και διοίκησης των δημοτικών πραγμάτων το υπηρετήσουν τα ίδια φθαρμένα πρόσωπα, ο νέος θεσμός μπορεί και να υπονομευθεί από μέσα διαμορφώνοντας ταυτόχρονα κι ένα ισχυρό ρεύμα απαίτησης αλλαγής του εκλογικού συστήματος.

Είναι συνεπώς αυτονόητο ότι, στη νέα εποχή της δημοτικής Αυτοδιοίκησης, η Αριστερά πρέπει να αναδείξει τους δικούς της ανθρώπους, που θα ηγηθούν όχι μόνο στα ψηφοδέλτια αλλά και στα δημοτικά συμβούλια.

Κι οι τρείς υποψήφιοι δεν μας αρκούν. Χρειαζόμαστε "χίλιους δεκατρείς" υποψηφίους που να σηματοδοτούν και να σηματοδοτήσουν το νέο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στις επερχόμενες εκλογές του 2019. Αυτό σημαίνει ότι το κόμμα πρέπει (έπρεπε) να διαθέτει ήδη αυτά τα στελέχη, που δεν είναι μόνο τα πρόσωπα που θα υποστηριχτούν ως δήμαρχοι.

Οι τοπικές κοινωνίες έχουν ήδη αποτυπώσει στη συλλογική τους συνείδηση ποιοι είναι άξιοι και κατάλληλοι για δήμαρχοι. Εμείς πρέπει να στοχαστούμε αν οι δικοί μας άνθρωποι έχουν εγγραφεί ως άξιοι και ικανοί δημοτικοί άρχοντες στη συλλογική συνείδηση κάθε τοπικής κοινωνίας. Κι αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσοι και ποιοι άνθρωποι της Αριστεράς έχουν διαμορφώσει δεσμούς πολιτικούς, έχουν αποκτήσει ριζώματα, σε κάθε τοπική κοινωνία, καθένας στη δική του τοπική κοινωνία. Κι αυτά τα ριζώματα διαμορφώνονται διαχρονικά, μέσα από τη δράση καθενός και όλων μαζί, επειδή η Αριστερά, έχει μάθει να δρα συλλογικά σε κάθε τοπική κοινωνία και μέσα από αυτή τη συλλογική δράση να αναδεικνύει τα στελέχη της που θα είναι αποδεκτά στην κοινωνία τους, πέρα κι έξω από τον κομματικό σχηματισμό.

* Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι γιατρός, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ερυμάνθου Αχαϊας, "Νέα Πορεία για τον Ερύμανθο"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL