Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Ο προγραμματισμός της Βουλής για την αρχή του 2019 ξεκαθαρίζει το πολιτικό τοπίο / Πρέσπες, σύνταγμα και γερμανικές οφειλές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο προγραμματισμός της Βουλής για την αρχή του 2019 ξεκαθαρίζει το πολιτικό τοπίο / Πρέσπες, σύνταγμα και γερμανικές οφειλές

Κομβική και για τη Βουλή αναδεικνύεται η συμφωνία των Πρεσπών, καθώς με την ψήφισή της θα δρομολογηθούν και οι πολιτικές εξελίξεις. Η Βουλή βρίσκεται μπροστά σε ένα πολιτικά έντονο και "γεμάτο" πρώτο τρίμηνο του 2019. Στον καμβά της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας υπάρχουν από συνταγματική αναθεώρηση έως και γερμανικές οφειλές, αλλά και Εξεταστικές και Προκαταρκτικές Επιτροπές. Ουσιαστικά, έως το Πάσχα στη Βουλή θα έχει ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο για το 2019.

Στα Σκόπια η κυβέρνηση Ζάεφ έχει δρομολογήσει την ψήφιση των αλλαγών στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ προκειμένου να ικανοποιηθούν οι πρόνοιες της συμφωνίας των Πρεσπών. Μάλιστα σχεδιάζει να ψηφίσει την αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ και το νέο σύνταγμα νωρίτερα της 15ης Ιανουαρίου, που προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός. Έτσι, αμέσως μετά την ψήφιση του νέου συντάγματος από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, μπαίνει επί τάπητος το πότε θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών και το πρωτόκολλο για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Αυτό σημαίνει ότι ο πολιτικός χρόνος είναι ανοικτός από τις αρχές Φεβρουαρίου και μπορεί να φτάσει έως και τον Μάρτιο. Σημειώνεται ότι η πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων επιδιώκει το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και της συμφωνίας των Πρεσπών να έρθει την άνοιξη στην ελληνική Βουλή.

Μάρτιο το σύνταγμα

Παράλληλα με το “Μακεδονικό” η ελληνική Βουλή θα πρέπει να ολοκληρώσει και τη διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος. Η εκτίμηση είναι ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός του Μάρτιο. Η Επιτροπή Αναθεώρησης έχει διορία έως τα μέσα Ιανουαρίου για να παραδώσει τις προτάσεις της. Θεωρείται εύλογο να πάρει μια μικρή παράταση εργασιών για το τέλος Ιανουαρίου, οπότε θα πρέπει να ακολουθήσουν οι δύο προβλεπόμενες από το σύνταγμα συζητήσεις στην ολομέλεια της Βουλής. Οι συζητήσεις αυτές πρέπει να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον ένα μήνα, επομένως το χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση του συντάγματος φτάνει υποχρεωτικά έως τον Μάρτιο.

Μετά τη Μέρκελ οι γερμανικές αποζημιώσεις

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους θα υλοποιηθεί άλλη μία πολιτική και ηθική δέσμευση της κυβέρνησης. Πρόκειται για την κύρωση του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τις γερμανικές οφειλές, με την οποία θα δρομολογηθεί η οργανωμένη διεκδίκησή τους και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τη συγκρότηση διεθνών επιστημονικών επιτροπών και με άλλες πρωτοβουλίες που προτείνονται στο κείμενο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν ήθελε να τεθεί το θέμα των οφειλών την ώρα που η χώρα βρισκόταν στο ασφυκτικό πλαίσιο του Μνημονίου και πολύ περισσότερο σε περίοδο διαπραγματεύσεων, καθώς θα έδινε όπλα στο Βερολίνο για να πιέζει ποικιλοτρόπως και να εμπλέκει τα Μνημόνια με τις γερμανικές οφειλές. Ωστόσο, αμέσως μετά την 21η Αυγούστου, που η Ελλάδα εξήλθε του μνημονιακού βραχνά, το ζήτημα συζητήθηκε στην Αθήνα και αποφασίστηκε αρχικά να έρθει στη Βουλή εντός του Δεκεμβρίου. Όμως η επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου έχει ως αποτέλεσμα τη χρονική μετατόπιση του θέματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική Βουλή θα κυρώσει το πόρισμα της Επιτροπής για τις γερμανικές οφειλές προς το τέλος του Ιανουαρίου.

Αύξηση κατώτατου μισθού

Μέσα στον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα έρθουν και ένα ή δύο πολιτικά κομβικά νομοσχέδια που αφορούν τη στήριξη του κόσμου της εργασίας και την προστασία των δανειοληπτών. Τον Ιανουάριο αναμένεται να ληφθεί από την κυβέρνηση η απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, ο οποίος αφορά τους νέους έως 25 ετών. Εντός του μηνός θα ψηφιστεί και από τη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προκειμένου η αύξηση για τους εργαζόμενους να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Το επόμενο νομοθετικό βήμα θα αφορά το υπουργείο Οικονομίας και θα είναι το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και πιθανότατα τη νέα ρύθμιση για οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, που επιδιώκεται να μπορεί γίνει έως και σε 120 δόσεις. Το γεγονός ότι ο νόμος Κατσέλη - Σταθάκη έχει επεκταθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου σηματοδοτεί και το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα πρέπει να έρθουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις.

Προσλήψεις στην εκπαίδευση

Στο πλαίσιο των κυβερνητικών νομοθετικών παρεμβάσεων αναμένεται το πρώτο τρίμηνο να έρθουν και νομοσχέδια από τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας θα αφορά και τις 15.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην εκπαίδευση και τα ΑΕΙ.

“Καλλικράτης” και ισότητα των φύλων

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών ενδέχεται να περιλαμβάνει κάποιες αλλαγές στον “Καλλικράτη” και επίσης να ενσωματώσει και τις ρυθμίσεις για την πραγματική ισότητα στις πολιτικές για το φύλο. Υπενθυμίζεται ότι στο υπουργείο Εσωτερικών αναμένουν και τις προτάσεις της Επιτροπής που έχει συσταθεί για να μελετήσει το ζήτημα της ψήφου των ομογενών.

Μεταναστευτικό και δημογραφικό

Στις κοινοβουλευτικές εκκρεμότητες για το 2019 υπάρχει ακόμη η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το μεταναστευτικό που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και η ειδική συζήτηση που θα διεξαχθεί στην ολομέλεια για το δημογραφικό. Η Επιτροπή για το Δημογραφικό παρέδωσε την έκθεσή της, η οποία για πρώτη φορά χαράσσει μια εθνική πολιτική για το δημογραφικό, και η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε να υπάρξει συζήτηση επί του θέματος στην Ολομέλεια.

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Προς Προκαταρκτική για Γ. Παπαντωνίου

Στα συρτάρια του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση βρίσκονται και δύο φάκελοι μείζονος πολιτικού ενδιαφέροντος που θα πρέπει να έχουν κλείσει ώς τις αρχές Φεβρουαρίου. Ο ένας είναι το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υγεία που θα πρέπει να κυρωθεί από την Ολομέλεια, αλλά δεν έχει αποφασιστεί το πότε - βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι εμποδίζεται η έρευνα της Δικαιοσύνης, καθώς το πόρισμα έχει ήδη σταλεί από τον Ν. Βούτση στις δικαστικές αρχές "για τα περαιτέρω".

Ο δεύτερος φάκελος αφορά το ενδεχόμενο να συσταθεί νέα Προκαταρκτική Επιτροπή για τον ήδη προφυλακισμένο Γιάννο Παπαντωνίου. Από τα τέλη Οκτωβρίου βρίσκεται στη Βουλή το αίτημα διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας του πρ. υπουργού για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου "S". Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Παπαντωνίου έχει κατηγορηθεί για τις φρεγάτες, αλλά όχι για παθητική δωροδοκία, καθώς το αδίκημα αυτό δεν είχε εξεταστεί από την παλαιότερη Προκαταρκτική Επιτροπή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL