Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Οι προκλήσεις της κυβέρνησης για το 2019

Το 2018 η Ελλάδα άφησε πίσω τη μνημονιακή καταστροφή βάζοντας ταυτόχρονα τις πρώτες βάσεις της νέας εποχής. Στο εκλογικό 2019 θα κριθεί εάν η χώρα θα συνεχίσει να βαδίζει αριστερά για έξοδο με τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία όρθια ή εάν θα επιστρέψει στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και τις συνταγές του ΔΝΤ με ακροδεξιά... γαρνιτούρα

Το 2018 περνάει στην ιστορία ως έτος - ορόσημο καθώς η Ελλάδα άφησε πίσω την μνημονιακή καταστροφή βάζοντας ταυτόχρονα τις πρώτες βάσεις της νέας εποχής. Έτσι, με τους ορίζοντες ανοιχτούς μεν, τις προκλήσεις μεγάλες δε, η χώρα μπαίνει στο νέο έτος. Μια χρονιά που σε μεγάλο βαθμό θα σηματοδοτήσει το νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα, που δεν είναι άλλο από την οριστική έξοδο από την κρίση, με τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία όρθια.

Το 2019 είναι έτος πολιτικά "βαρύ". Χρονιά εξ αντικειμένου εκλογική, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, με τα επίδικα πάνω από τις κάλπες να έχουν σε μεγάλο βαθμό ιστορικό χαρακτήρα για την ταυτότητα και το αύριο της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αλλά και για το εάν η χώρα μας θα συνεχίσει να βαδίζει αριστερά προς την έξοδο από την κρίση ή εάν θα επιστρέψει στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και τις συνταγές του ΔΝΤ με ακροδεξιά... γαρνιτούρα.

Η συμφωνία των Πρεσπών φέρνει ανακατατάξεις

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 αποτελεί φυσικά η συμφωνία των Πρεσπών. Με τη διαδικασία στην πΓΔΜ να ολοκληρώνεται έως τις 15 Ιανουαρίου, στην Αθήνα αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις τελικές ψηφοφορίες επί των τροπολογιών στο σύνταγμα της γείτονος, προκειμένου να ελεγχθεί πως βρίσκονται εντός του πλαισίου της συμφωνίας και εν συνεχεία να δρομολογηθεί η διαδικασία κύρωσης από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Με τις μέχρι τώρα διεργασίες, η ελληνική κυβέρνηση βλέπει με ικανοποίηση πως κάθε σενάριο περί "μακεδονικής εθνότητας" και "μακεδονικής μειονότητας" στη Βόρεια Ελλάδα, καταρρίπτεται και με τη συνταγματική βούλα. Με αυτό τον τρόπο οι "Μακεδονομάχοι" μένουν χωρίς αντικείμενο, με το αφήγημα της αντιπολίτευσης για "ξεπούλημα" και για "μειοδοσία" να πέφτει στο κενό.

Το πότε η συμφωνία θα έρθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο αποτελεί απόφαση του πρωθυπουργού, ο οποίος δέχεται εισηγήσεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να επιταχύνει τη διαδικασία, καθώς εκτιμάται πως υπάρχει η πλειοψηφία των 151 -και πλέον- για να εγκριθεί, και εν συνεχεία να προχωρήσει η διαδικασία προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Σε κάθε περίπτωση, έως τον Μάρτιο, όπως όλα δείχνουν, μια ιστορική πληγή στα Βαλκάνια θα κλείσει.

Δεν ανησυχεί το Μαξίμου

Η εξέλιξη αυτής της υπόθεσης ωστόσο θα φέρει και πολιτικές εξελίξεις. Με δεδομένη την αποχώρηση του Π. Καμμένου από τον κυβερνητικό συνασπισμό -με ερωτηματικό το ποιοι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ. θα τον ακολουθήσουν-, τη βέβαιη ψήφιση της συμφωνίας, τουλάχιστον, από τον Θ. Παπαχριστόπουλο αλλά και την θετική στάση του Ποταμιού -πλην Αμυρά, Ψαριανού-, η πολιτική τράπουλα ανακατεύεται. Μια διαδικασία που θα έχει μεσοπρόθεσμο αντίκρυσμα στην προσπάθεια συγκρότησης ενός ευρύτερου προοδευτικού μπλοκ με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως και να έχει, στο Μαξίμου δεν ανησυχούν για την ευστάθεια της κυβέρνησης, καθώς ο Π. Καμμένος έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει ενδεχόμενη πρόταση δυσπιστίας από τη Ν.Δ. Ένα σενάριο που εξετάζει σοβαρά η Ν.Δ. χωρίς να είναι δεδομένο πως θα το επιλέξει με αφορμή το "Μακεδονικό".

Αυξάνεται ο κατώτατος, παρελθόν ο ρατσιστικός υποκατώτατος

Εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου αναμένεται να εγκριθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού, σήμερα στα 586 ευρώ, με την ταυτόχρονη κατάργηση του υποκατώτατου 510 ευρώ μεικτά για τους νέους εργαζόμενους κάτω των 25. Η αύξηση θα λάβει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου και στη συνέχεια θα υπογραφεί η απόφαση από την Έφη Αχτσιόγλου ανοίγοντας τον δρόμο για σημαντικές αυξήσεις, που θα δουν ιδίως οι νέοι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να ξεπεράσει ακόμη και το 8%, ποσοστό που αυξάνεται βέβαια για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών.

Η αύξηση πρόκειται να επηρεάσει άμεσα ή έμμεσα τουλάχιστον 400.000 μισθωτούς. Οι 200.000 εξ αυτών αμείβονται σήμερα µε μισθούς 500 έως 600 ευρώ, ενώ άλλοι 200.000 υπολογίζεται πως εργάζονται με μερική απασχόληση και εισπράττουν μισθό που εξαρτάται από τον κατώτατο ή εμπίπτει στην περιοχή του. Σε συνδυασμό με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, το νέο έτος αποτελεί σταθμό για την οριστική αλλαγή του τοπίου στην εργασία.

Έως τέλος Φεβρουαρίου το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

Με την απόφαση για δίμηνη παράταση του Νόμου Κατσέλη - Σταθάκη, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση σε αυτό το διάστημα να καταλήξει στο τελικό σχέδιο για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Κάτι που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, εντατικά εργάζονται στο οικονομικό επιτελείο σε συζήτηση με τις τράπεζες για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Το σχέδιο αυτό παρουσίασε ο πρωθυπουργός, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει ως βασικά εργαλεία την επιδότηση των δόσεων αποπληρωμής σε δανειολήπτες από την πλευρά της Πολιτείας και τις διευκολύνσεις από την πλευρά των πληρωμών μέσα από επιμηκύνσεις και "κούρεμα" των δανείων.

Συνταγματική αναθεώρηση και εξεταστική για την υγεία

Στην ίδια περίοδο, και στον δρόμο προς τις εκλογές του Μαΐου και του Οκτωβρίου, η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε μια σειρά θεσμικών τομών. Δυο εμβληματικές τομές θα είναι η συνταγματική αναθεώρηση, με τις δύο ψηφοφορίες να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο, και η κατάληξη της συμφωνίας για τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας.

Παράλληλα, τις ερχόμενες εβδομάδες ολοκληρώνεται η διαβούλευση για τις αλλαγές στο Λύκειο, την εισαγωγή στην τριτοβάθμια και το νέο σύστημα διορισμών, που κατά πάσα πιθανότητα θα πάρει τη μορφή πολυνομοσχεδίου, ενώ θα υπάρξουν και το πόρισμα της εξεταστικής για την υγεία καθώς και οι εξελίξεις στην υπόθεση Novartis.

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια