Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
Καλούς αγώνες!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καλούς αγώνες!

Ένα χρόνο πριν, με πρωτοβουλία 13 ευρωβουλευτών της Αριστεράς, Ευρωπαίοι πολιτικοί και διανοούμενοι έφερναν στο προσκήνιο το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης μέσα από το Μανιφέστο του Βεντοτένε, το οραματικό κείμενο που συνέταξε ο εξόριστος Αλτιέρο Σπινέλι με μια ομάδα αντιφασιστών προσβλέποντας σε "μια ελεύθερη και ενωμένη Ευρώπη".

Ένα χρόνο μετά από εκείνη την πρωτοβουλία και 75 χρόνια από την πρώτη του δημοσίευση, το Μανιφέστο εκείνη ξαναγίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ καθώς η "συντηρητική επανάσταση", που ευαγγελίζεται η νέα Δεξιά, οδηγεί την Ευρώπη, αλλά και τον υπόλοιπο πλανήτη, πίσω σε ξεχασμένες ατραπούς της ιστορίας.

Ο εθνικός απομονωτισμός, ο ρατσισμός, η Άκρα Δεξιά με τα ακριβά κοστούμια, συναντιούνται με τον αγοραίο νεοφιλελευθερισμό επιχειρώντας να βάλουν τη σφραγίδα τους σε έναν κόσμο που εξακολουθεί να ταλανίζεται από παλιά και νέα προβλήματα. Η φτώχεια, η αυξανόμενη ανισότητα στην κατανομή του επίσης αυξανόμενου πλούτου, είναι εδώ. Όπως και η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Και έρχονται να συναντήσουν ζητήματα βιοηθικής και επιτεύγματα της βιοτεχνολογίας και της ψηφιακής επανάστασης (στην οικονομία και την κοινωνία), που, αν δεν ρυθμιστούν ταχύτατα και δημοκρατικά, θα βαθύνουν και άλλο το κοινωνικό χάσμα και το έλλειμμα δημοκρατίας, που στρέφει τους απογοητευμένους πολίτες στον πιο μαύρο ανορθολογισμό.

Οι ασταθείς γεωπολιτικές ισορροπίες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπο το νέο έτος καθιστούν ακόμα κομβικότερες τις εξελίξεις που θα σηματοδοτήσουν οι επερχόμενες ευρωεκλογές. Μια μάχη για την υπεράσπιση και διεύρυνση της Δημοκρατίας ξεκινά.

Και η Αριστερά, όπως πάντα, καλείται να σηκώσει το βάρος της Ιστορίας ώστε μια πραγματικά ενωμένη Ευρώπη της αλληλεγγύης, της κοινωνικής ισότητας, της προόδου, των λαών, να δώσει θετικό σήμα στον υπόλοιπο κόσμο. Καλούς αγώνες!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL