Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών / Με θέσεις, σχέδιο και πρόγραμμα οι προτεραιότητες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών / Με θέσεις, σχέδιο και πρόγραμμα οι προτεραιότητες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά

Με την ανακήρυξη του Νάσου Ηλιόπουλου ως υποψηφίου δημάρχου στην Αθήνα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις που απαρτίζουν τις παρατάξεις της "Ανοιχτής Πόλης" σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και του "Λιμανιού της Αγωνίας" στον Πειραιά εκκινούν ουσιαστικά την προεκλογική περίοδο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νάσος Ηλιόπουλος, η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Νίκος Μπελαβίλας ξεκινούν να παρουσιάζουν τις βασικές τους προτεραιότητες, φανερώνοντας ήδη από τα πρώτα μέτρα ότι και ο επί της ουσίας προγραμματικός λόγος θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο στην προεκλογική κούρσα.

Πλούτος οι μεταναστευτικές κοινότητες της Αθήνας

Τη συμμετοχή του κόσμου και την ανάδειξη των "μικρών" πραγμάτων, που αποτελούν όμως όρο αξιοπρέπειας για τη ζωή των πολιτών, θέτει ψηλά στην ατζέντα ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών. Μιλώντας στο ΑΠΕ, ο Ν. Ηλιόπουλος θέτει τους πρώτους στόχους: Την αναβάθμιση των ελεύθερων χώρων, το πράσινο, την καθαριότητα, την κοινωνική πολιτική, το δικαίωμα στην κατοικία "κόντρα στη βιομηχανία του real estate και του Airbnb".

Επιπλέον σημείωσε πως βασικός αντίπαλος είναι οι πληγές που έχει αφήσει η κρίση στην πόλη, οι μεγάλες κοινωνικές ανισότητες και η άνοδος της Ακροδεξιάς, η εγκατάλειψη που υπάρχει στις γειτονιές αλλά και η αποχή και η αίσθηση παραίτησης. "Χρειαζόμαστε μια δημοτική αρχή που θα αποτελέσει ασπίδα δημοκρατίας απέναντι στην άνοδο της Ακροδεξιάς" υπογράμμισε, σημειώνοντας πως ένα από αυτά τα εργαλεία είναι η κοινωνική πολιτική του δήμου αλλά και "να μη γινόμαστε μεσίτες του φόβου και του μίσους", μέσω δηλαδή της νομιμοποίησης της χρυσαυγίτικης ατζέντας.

Ταυτόχρονα όμως, υπογραμμίζει πως η Αθήνα πρέπει να είναι περήφανη για τις μεταναστευτικές της κοινότητες. "Αυτός ο πλούτος είναι κομμάτι της μητροπολιτικής ταυτότητας της πόλης και αυτό τον πλούτο θα τον υπερασπιστούμε", πρόσθεσε. Μιλώντας χθες Στο Κόκκινο, σημείωσε την προσδοκία του μεταναστες δεύτερης γενιάς να καταφέρουν να εκλεγούν στο δημοτικό συμβούλιο καθώς αποτελούν μέρος της ταυτότητας της πόλης. "Δεν γίνεται να βλέπουμε διθυράμβους στα μέσα όταν ένας Έλληνας εκλέγεται δήμαρχος σε μια πόλη στο Βέλγιο και στην Αθήνα να μην μπορείς να έχεις ούτε ένα παιδί δεύτερης γενιάς εκλεγμένο στο δημοτικό συμβούλιο" είπε χαρακτηριστικά.

Ποιον εκφράζει ο καθένας μας

Επιπλέον, ο Ν. Ηλιόπουλος θέτει τα κρίσιμα ερωτήματα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα οποία όλοι πρέπει να τοποθετηθούν: "Είμαστε με τη στήριξη των εργαζόμενων ή με τους εργολάβους; Υπερασπιζόμαστε την κατάκτηση της μίας πρόσληψης για κάθε μία αποχώρηση ή πιστεύουμε ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην πιο σκληρή μνημονιακή πειθαρχία του πέντε προς ένα που ζητάει η Νέα Δημοκρατία; Συμφωνούμε ή διαφωνούμε με την πρόταση για κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων και την παράλληλη μεταβίβαση του ΕΝΦΙΑ σε αυτούς;".

"Όλοι κρινόμαστε για τις προτεραιότητες που θέτουμε" σημείωσε ακόμη σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του Κ. Μπακογιάννη. "Ο κ. Μπακογιάννης πολέμησε την απλή αναλογική εκφράζοντας έτσι τη λογική της στασιμότητας στο παλιό αντιδημοκρατικό μοντέλο", είπε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο για απότομη στροφή στις πολιτικές του προτεραιότητες. "Από ένα ήπιο φιλελεύθερο προφίλ στην κεντρική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας, 'νόμος και τάξη'", υπογράμμισε.

Ν. Ηλιόπουλος: Ας μιλήσουμε για ένσημα...

"Μπορώ να το κάνω όταν διάφοροι δεν μίλησαν ποτέ για τα πρόστιμα που έχουν πληρώσει κάποιοι "καλοί" εργοδότες, όπως οι τράπεζες. Πρόστιμα για χιλιάδες ώρες μη δηλωμένης, απλήρωτης εργασίας, δηλαδή κλεμμένων ενσήμων. Μπορώ να μιλήσω για το πού βρισκόταν η Επιθεώρηση Εργασίας το 2014 και πού βρίσκεται σήμερα"

Πριν από μερικές μέρες δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ σχετικά με την υποψηφιότητά μου στον Δήμο της Αθήνας. Το ρεπορτάζ "βαφτίστηκε" από κάποιους ως το βιογραφικό μου. Ενημερώνω λοιπόν κάθε καλόπιστο συνομιλητή ότι το βιογραφικό μου είναι αναρτημένο στο site του υπουργείου Εργασίας.

Αφήνω στην άκρη λοιπόν το γεγονός ότι έχω εργαστεί στην ιδιωτική εκπαίδευση, για να εκφράσω την εξής απορία: Εντάξει, δεν καταφέρατε να ξεχωρίσετε ένα ρεπορτάζ από ένα βιογραφικό που είναι δημόσια αναρτημένο. Από όλα τα πράγματα του κόσμου όμως θέλετε να μιλήσουμε για ένσημα; Μπορώ να μιλάω για ένσημα όσο θέλετε. Μπορώ να το κάνω όταν διάφοροι δεν μίλησαν ποτέ για τα πρόστιμα που έχουν πληρώσει κάποιοι "καλοί" εργοδότες, όπως οι τράπεζες. Πρόστιμα για χιλιάδες ώρες μη δηλωμένης, απλήρωτης εργασίας, δηλαδή κλεμμένων ενσήμων. Μπορώ να μιλήσω για το πού βρισκόταν η Επιθεώρηση Εργασίας το 2014 και πού βρίσκεται σήμερα. Για το πού βρισκόταν η αδήλωτη εργασία το 2014 και που βρίσκεται σήμερα.

Θεωρώ λοιπόν θετική εξέλιξη ότι έστω και μέσω παράκαμψης καταφέρατε να μιλήσετε για ένσημα.

ΚΑΤ. ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

"Η ακροδεξιά ρητορική είναι ένα υπαρκτό απόστημα στο σώμα της Θεσσαλονίκης"

Βασικός στόχος της, η συνεργασία με όλες τις προοδευτικές, δημοκρατικές και οικολογικές δυνάμεις της πόλης, όποια κι αν είναι η κομματική τους αφετηρία


"Η πολιτική πόλωση με όχημα το ονοματολογικό είναι το έσχατο καταφύγιο της αντιπολίτευσης", αναφέρει σε συνέντευξή της στο "Documento" η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου. Όπως υπογραμμίζει, η βόρεια Ελλάδα, έζησε μια ζωή μες στην κινδυνολογία και την απειλή, "που λόγω γεωγραφικής θέσης τής κρέμασαν έναν μπαμπούλα πάνω από το κεφάλι της, να είναι εύφορο έδαφος για τέτοια πόλωση". "Σέβομαι απόλυτα την αγωνία των συμπολιτών μου σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, γι’ αυτό και τους καλώ σε κάθε ευκαιρία να το συζητήσουμε" αναφέρει, ξεκαθαρίζοντας πως "θα δώσουμε μάχη να γίνει κατανοητό ότι η πόλη δεν πρέπει να υποκύψει σε φαντασιακές πολώσεις. Πρέπει να φτιάξει τη ζωή της".

"Η ακροδεξιά ρητορική δυστυχώς είναι ένα υπαρκτό απόστημα στο σώμα της πόλης. Κι είναι ευθύνη όλων των δημοκρατικών δυνάμεων να το σπάσουμε" προσθέτει στη συνέντευξή της υπογραμμίζοντας πως ιστορικά οι Θεσσαλονικείς έχουν σταθεί όρθιοι και απέναντι στον φασισμό. "Αν βρομάει κάτι, είναι αυτό το απόστημα" είπε, σημειώνοντας ότι κάποιοι φλερτάρουν διαρκώς με την Ακροδεξιά, "επιδεικνύοντας ανοχή ή εναγκαλισμό". "Να σας θυμίσω πως ο Ψωμιάδης καλούσε τον κόσμο να γιουχάρει τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης αποκαλώντας τον 'πολιτικό τραβέλι'. Αυτή είναι η Θεσσαλονίκη; Όχι!" υπογραμμίζει η Κ. Νοτοπούλου.

Απαντώντας στις επικρίσεις για την ηλικία και την εμπειρία της, ξεκαθάρισε: "Ξέρω την πόλη μου, ξέρω τα προβλήματα της περιοχής μου, έχω σχέδιο". Βασικός στόχος της Κ. Νοτοπούλου είναι η συνεργασία με όλες τις προοδευτικές, δημοκρατικές και οικολογικές δυνάμεις της πόλης, όποια κι αν είναι η κομματική τους αφετηρία. "Μπαίνουμε σε αυτόν τον αγώνα για να διασφαλίσουμε ότι η Θεσσαλονίκη θα συνεχίσει να πορεύεται στον δρόμο της προόδου" ανέφερε με δήλωσή της στην "Α" της Κυριακής, θέτοντας ως στοίχημα όλου του προοδευτικού κόσμου "να κερδίσουν στις δημοτικές εκλογές οι δημοκρατικές δυνάμεις απέναντι στη μισαλλοδοξία, στον ρατσισμό και τον φασισμό που απειλεί την πόλη".

Ν. ΜΠΕΛΑΒΙΛΑΣ

Έχουμε σχέδιο, το επικαιροποιούμε μέσω δημόσιου διαλόγου

"Στόχος μου να γίνω δήμαρχος των Πειραιωτών"

Το "Λιμάνι της Αγωνίας" αλλά και ο Ν. Μπελαβίλας, ως μέλος του πυρήνα της κίνησης από τη μέρα που ιδρύθηκε, έχουν στην "πλάτη" τους σχέδιο, αναλύσεις, επιστημονικές τεκμηριώσεις και προτάσεις για τον Πειραιά. Πολλές από αυτές τις επεξεργασίες μάλιστα αποτέλεσαν χρήσιμα εργαλεία που υιοθετήθηκαν από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές. "Σχέδιο έχουμε", τονίζει. "Κατατεθειμένο και φτιαγμένο από εμάς, όχι από διαφημιστικά γραφεία. Και αυτή την περίοδο μέσω δημόσιου διαλόγου το επικαιροποιούμε", λέει χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στην "Kontra News", ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά επισημαίνει ότι η "αντιφατική αλλά και δυναμική ταυτόχρονα σχέση του λιμανιού με την πόλη" είναι από τα κορυφαία ζητήματα. "Τα τεχνικά, τα πολεοδομικά, τα περιβαλλοντικά είναι αυτά που τα δουλεύουμε και τα ξέρουμε απ' έξω. Είναι τα 'εύκολα', αρκεί ο δήμαρχος να γνωρίζει από αυτά" σημειώνει, επισημαίνοντας ότι τα "δύσκολα" είναι η καθημερινότητα, η ποιότητα ζωής στην πόλη, από τα πεζοδρόμια και τα σκουπίδια μέχρι τους χώρους πρασίνου αλλά και τα "κτήρια, φαντάσματα που μας κόβουν τον ήλιο, ενώ θα μπορούσαν να είναι μοχλός ανάπτυξης".

Απέναντι στην COSCO ως ισότιμος συνομιλητής

Μιλώντας για την COSCO, ο Ν. Μπελαβίλας υπογραμμίζει την ανάγκη "να σταθούμε απέναντι από την COSCO ως ισότιμος συνομιλητής και να διεκδικήσουμε μία υγιή, αμοιβαίου συμφέροντος σχέση". Υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση φρόντισε να δοθούν ανταποδοτικά οφέλη στον Πειραιά όπως και σε όλους τους παραλιμένιους δήμους, "πλέον όμως πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να οδηγηθούμε στην επόμενη μέρα. Από την πρόσβαση στο λιμάνι μέχρι την ορθή του λειτουργία, που δεν θα επιβαρύνει την πόλη περιβαλλοντικά, κυκλοφοριακά ή με άλλον τρόπο". "Θέτουμε στην κρίση των Πειραιωτών το σχέδιο που θα μας εξασφαλίσει μια ομαλή συμβίωση, που θα μας οδηγήσει σε μια νέα επωφελή σχέση με το λιμάνι μας" επισήμανε.

Αναφερόμενος στις συνεργασίες, σημείωσε ότι "δεν αποκλείουμε κανέναν που έχει αποδείξει την αγάπη του για τον Πειραιά και που θα έρθει για να δουλέψουμε όλοι μαζί", θέτοντας ως βασική προϋπόθεση "να υπηρετεί την δημοκρατία" και υπογραμμίζοντας παράλληλα πως το "Λιμάνι της Αγωνίας" αποτελεί πολυσυλλεκτικό χώρο.

"Δεν θέλω να πείσω κανέναν να με ψηφίσει για την ολυμπιακή μου ταυτότητα αλλά για το γεγονός πως μπορώ να προσφέρω στην πόλη μας όπως έχω προσφέρει σε άλλες πόλεις" πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι δεν έχει καμία βλέψη να γίνει "δήμαρχος των Ολυμπιακών". "Στόχος μου", είπε, "είναι να γίνω δήμαρχος των Πειραιωτών. Και αυτοί είναι πολλοί, με πολλά και διαφορετικά χαρακτηριστικά. Γιατί έτσι είναι ο Πειραιάς". Τέλος, επισήμανε πως ο Πειραιάς "δικαιούται την ευκαιρία να πορευθεί κυρίαρχος στον 21ού αιώνα". "Αν έχω βοηθήσει, αν έχω συμβάλει λόγω της ακαδημαϊκής μου ιδιότητας, στον επανασχεδιασμό πολλών άλλων πόλεων της Ελλάδας, είναι υποχρέωσή μου να το κάνω και για τον Πειραιά" σημείωσε ο Ν. Μπελαβίλας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL