Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Το προξενιό με τη Χρυσή Αυγή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το προξενιό με τη Χρυσή Αυγή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθέτησε επισήμως το ακροδεξιάς κοπής φέικ νιουζ ότι ο Τσίπρας πούλησε τη Μακεδονία για τις συντάξεις. Δεν είναι σαφές αν αυτό εντάσσεται στην ολική επαναφορά του Αντ. Σαμαρά ή αν ήταν έμπνευση κάποιων δικών του, πάντως αυτή η κουβέντα από τα χείλη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποψήφιου πρωθυπουργού αποτελεί κάτι πολύ περισσότερο από κολοσσιαία πολιτική απρέπεια. Αποτελεί αυτοκτονική κίνηση αυτοεγκλωβισμού.

Κατ' αρχάς δημιουργεί μια ατμόσφαιρα συλλογικής ενοχής στους συνταξιούχους, ότι δήθεν πληρώνονται βρόμικα λεφτά που είναι προϊόν συναλλαγής και μάλιστα για εθνικό θέμα. Πρόκειται για πολιτική προστυχιά.

Ακόμα, η προέκταση του φέικ επιχειρήματος λέει ότι αν της βγει το σχέδιο της Ν.Δ. και δεν κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών και γίνουν εκλογές και τις κερδίσει, τότε αυτοί που έκαναν την υποτιθέμενη συναλλαγή με τον Τσίπρα, οι Γερμανοί (;), θα άρουν το δικό τους μέρος του ντιλ και, άρα, θα μειωθούν οι συντάξεις. Δηλαδή θα βρεθεί ο Μητσοτάκης ενώπιον του διλήμματος στο οποίο υποτίθεται ότι βρέθηκε ο Τσίπρας: Μακεδονία αντί συντάξεων. Με άλλα λόγια, η Ν.Δ. υπόσχεται να μειώσει τις συντάξεις όπως άλλωστε ζητάνε ο κ. Στουρνάρας και η κ. Ξαφά, δηλαδή οι οικονομικοί καθοδηγητές της παράταξης. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ν.Δ. έκανε κριτική στους Ευρωπαίους για τη μη περικοπή των συντάξεων.

Ο Κ. Μητσοτάκης δεσμεύει τη Ν.Δ. στη γραμμή της «προδοσίας», διότι αυτό σημαίνει η «συναλλαγή», υιοθετεί δηλαδή την εμφυλιοπολεμική ρητορική της ομάδας Σαμαρά, Γεωργιάδη, Βορίδη και καθίσταται όμηρός τους. Όταν ο ρεβανσιστικός πυρετός στην ψυχή της παράταξης κάποια στιγμή κοπάσει, η ελληνική Δεξιά θα 'χει πάει δεκαετίες πίσω.

Στο συνέδριο της Ν.Δ. ο Αντ. Σαμαράς φρόντισε διά του γνωστού χρυσαυγίτικου συνθήματος «Χαβιάρι και Βελουχιώτη Άρη» που περιέλαβε στην ομιλία του να κάνει προξενιό τον Μητσοτάκη στη Χρυσή Αυγή και ο Μιχαλολιάκος ανταποκρίθηκε άμεσα προσφέροντας στήριξη στη Ν.Δ. Η Πειραιώς δεν απέρριψε την προσφορά.

Εάν συνεχιστεί αυτή η ανέμελη κατρακύλα του Μητσοτάκη στα ακροδεξιά υπόγεια της παράταξης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να φοβάται τίποτα στις εκλογές, διότι εκ των πραγμάτων θα συσπειρώσει κάθε εχέφρονα δημοκρατικό πολίτη μπροστά στο φάσμα του επελαύνοντος πατριδοκάπηλου λαϊκισμού. Για τη χώρα όμως, ειδικά σε αυτή τη φάση της διεθνούς αναστάτωσης, θα είναι μεγάλη ατυχία η συντηρητική παράταξη να είναι τόσο επικίνδυνα ανεύθυνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL