Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Τα αυτονόητα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα αυτονόητα...

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, με την αυτονόητη πρώτα - πρώτα επισήμανση ότι η βομβιστική επίθεση στον ΣΚΑΪ είναι απόλυτα καταδικαστέα πράξη.

Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε, από αυτή την ιστορική "γωνιά" της Αριστεράς και της ενημέρωσης, απέναντι στις βόμβες, τα κουμπούρια, τις πρακτικές και τα σχέδια στο σκοτάδι. Πράγματα γνωστά σε όλους. Επομένως έχουμε την αφετηρία για να προσυπογράψουμε τη χθεσινή ανακοίνωση των συναδέλφων του ΣΚΑΪ:

"Δεν φιμωνόμαστε και δεν πτοούμαστε από καμία απειλή, όποια μορφή κι αν έχει... Σήμερα, ο όμιλος ΣΚΑΪ δέχθηκε μια άνανδρη τρομοκρατική επίθεση, με εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε στις εγκαταστάσεις του. Ό,τι κι αν είχαν στο μυαλό τους οι εμπνευστές της επίθεσης, έμεινε ευτυχώς μόνο στις υλικές ζημιές"...

Αλλά εδώ σταματούν τα αυτονόητα

Δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ στοχοποίηση του ΣΚΑΪ και των συναδέλφων που εργάζονται σε αυτόν, όπως θέλουν τα πρωτοκλασάτα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του τηλεοπτικού σταθμού. Κριτική υπάρχει και μάλιστα σκληρή κριτική, ακόμα και στα όρια της πολεμικής για πολιτικές θέσεις. Αλλά κριτική, και τίποτα πέρα από αυτήν.

Κριτική για ειδήσεις που ορισμένες φορές βρίσκονται στα όρια της χειραγώγησης ή και της παραπληροφόρησης και των fake news. Κριτική για την ανοχή σε ένα ακατάσχετο υβρεολόγιο ενάντια σε κυβερνητικά στελέχη ή όποιον διαφωνεί με τη "γραμμή".

Ο Τσίπρας "είναι φασίστας", "ξεπουλημένος", "προδότης". Ναι, δεν τα λέει ο ΣΚΑΪ, δεν τα γράφει η "Καθημερινή". Αλλά τα λέει ανενόχλητα κάθε στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς πολλές φορές έστω τυπική παρατήρηση του δημοσιογράφου που συντονίζει την εκπομπή. Και πράγματι, ένας δημοσιογράφος που πέρασε αυτό το -κατά τον ΣΚΑΪ- το όριο απολύθηκε.

Τι πραγματικά συμβαίνει; Η μονομέρεια παράγει εργαλειοποίηση της κριτικής και της πολεμικής. Αλλά μέχρι εδώ.

Το εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ είναι πολιτική κίνηση που κρίνεται και ενδεχομένως και καλώς επικρίνεται. Όπως και το εμπάργκο της Ν.Δ. στην ΕΡΤ. Η κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, στη Ν.Δ., στην ΕΡΤ, στον ΣΚΑΪ, είναι κριτική. Η τρομοκρατική επίθεση είναι τρομοκρατική επίθεση. Απολύτως καταδικαστέα. Τελεία και παύλα.

Υ.Γ.: Αν υπάρχει μια στοχοποίηση δημοσιογράφου, τηλεοπτικού σταθμού, πραγματική και ευθεία, χωρίς μισόλογα και υπονοούμενα, είναι αυτή που έκανε από το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο πρώην πρόεδρός της. Κανένας άλλος δεν επιτέθηκε, δεν απαξίωσε, δεν λοιδώρησε δημοσιογράφο ή κανάλι, δεν στοχοποίησε ιστορική έρευνα ή άποψη. Κανένας άλλος δεν απειλεί με (νέο) λουκέτο κάποιο κανάλι, κανένας δεν παρακινεί ουσιαστικά κατά δημοσιογράφου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL