Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αντίο, Θέμο

Των Λάκη Παρθενόπουλου και Βασίλη Λυριτζή - Το ακραία δυσάρεστο νέο της προηγούμενης Κυριακής ήταν ο θάνατος του Θέμου Βαφιά.

Των Λάκη Παρθενόπουλου και Βασίλη Λυριτζή

Το ακραία δυσάρεστο νέο της προηγούμενης Κυριακής ήταν ο θάνατος του Θέμου Βαφιά.

Αθεράπευτος ευρωκομμουνιστής και ακραίος ευρωπαϊστής, λάτρης της κομματικής οικοδόμησης («οι ιδέες και οι αγώνες δεν ζουν χωρίς οργάνωση») και υποστηρικτής του «δάσκαλου» Λεωνίδα, ακολούθησε τον δρόμο της «μετεξέλιξης» (αν και του πήρε χρόνια να ξεπεράσει τον κρυφό του έρωτα για το κάππα), κλονίστηκε με τη δημιουργία του ΣΥΝ, απομακρύνθηκε την περίοδο προεδρίας του κυρ-Νίκου, αποστράφηκε τις άγευστες σούπες του εγχώριου εκσυγχρονισμού και δήλωσε ξανά παρών στη νικηφόρα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η προωθητική δύναμη και ταυτόχρονα σπατάλη αυτού του γοητευτικού «κοντού με τις ιδανικές αναλογίες» ήταν η τελειομανία του. Οι φάσεις της ζωής του μας θυμίζουν έντονα την περιπέτεια στην ακτή του κ. Πάλομαρ από το ομώνυμο βιβλίο του Ι. Καλβίνο. Ο λογοτεχνικός ήρωας ταλαιπωρείται για να βρει την αψεγάδιαστη λύση σε ένα πρόβλημα που έχει σκηνοθετήσει στο μυαλό του και συνεχώς μεγεθύνει: πώς θα διασχίσει κάποια ερημική παραλία χωρίς να ενοχλήσει μια γυμνόστηθη κοπέλα που κάνει ηλιοθεραπεία.

Προδιαγράφει λοιπόν και υιοθετεί έναν τρόπο οπτικής συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Μόλις όμως ολοκληρώσει τη βόλτα του, ανησυχεί γιατί ανακαλύπτει ατέλειες στην προηγούμενη πράξη του. Προσπαθεί να τις διορθώσει επιχειρώντας εκ νέου την ίδια διαδρομή και αλλάζοντας κάθε φορά τον τρόπο με τον οποίο το βλέμμα του περιφέρεται ανάμεσα στο γυμνό στήθος, τον ήλιο, τον ουρανό, στο κύμα της θάλασσας, στην άμμο και στα βράχια.

Όταν πια κάνει την τέταρτη ή πέμπτη μεταβολή, ενθουσιασμένος ότι τώρα έχει επινοήσει την ιδανική προσέγγιση, βλέπει την κοπέλα να μαζεύει την πετσέτα της και να φεύγει από την παραλία.

Λάκης Παρθενόπουλος

Βασίλης Λυριτζής

 

ΥΓ.: Στη μνήμη του Θέμου Βαφιά, οι Ρηγάδες της Θεσσαλονίκης προσφέρουν στην «Αυγή» 500 ευρώ.

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Ποιος ήταν συνεργάτης του Φλώρου είπαμε;

Τόσες μέρες η Ν.Δ. είχε αποφύγει να έρθει σε αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιλογή που εντάσσεται, προφανώς, στη στρατηγική του ήπιου πολιτικού κλίματος την οποία ακολουθεί η Ν.Δ. μετά τον ανελέητο πόλεμο τοξικής λάσπης με τον οποίο έφτασε μέχρι τις ευρωεκλογές.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο