Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Κεντροαριστερά / Κεντροαριστερά: Έντονες αναταράξεις με αιχμή τη συμφωνία των Πρεσπών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κεντροαριστερά / Κεντροαριστερά: Έντονες αναταράξεις με αιχμή τη συμφωνία των Πρεσπών

Τριγμούς προκαλεί στον χώρο της Κεντροαριστεράς η συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αποκτά ολοένα και πιο έντονα χαρακτήρα μάχης ανάμεσα στο προοδευτικό και το συντηρητικό στρατόπεδο του πολιτικού φάσματος, όσο ο επικείμενος ερχομός της για κύρωση στην ελληνική Βουλή γίνεται πιο ορατός.

Όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου προσπαθούν να τοποθετηθούν με γνώμονα τον σχεδιασμό τους για την “επόμενη μέρα”, με το Κίνημα Αλλαγής να κρατά την πιο σκληρή αρνητική στάση, μετά από εκείνη της Ν.Δ. Αν και πήρε αποστάσεις από τον ακραίο διχαστικό λόγο που εσχάτως υιοθέτησε ο Κυρ. Μητσοτάκης με κατηγορίες κατά της κυβέρνησης περί “ανταλλαγής” της συμφωνίας των Πρεσπών με τη μη περικοπή των συντάξεων, επικρίνοντας τον “επίδοξο πρωθυπουργό” ότι διασύρει τη χώρα διεθνώς, το ΚΙΝ. ΑΛΛ. συμμερίζεται ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα κατά της συμφωνίας που “βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα”.

Η ΔΗΜ.ΑΡ., προοδευτικό “αγκάθι” στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Πάντως η προσπάθεια της Χαρ. Τρικούπη να καρπωθεί υποτιθέμενα “πατριωτικά” αντανακλαστικά με αυτή τη θέση της δεν αποτυπώνεται σε δημοσκοπικό όφελος για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ακόμα και στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις (Metron Analysis για το “Έθνος” και Alco για το Open) φέρνουν τον φορέα σε πολύ χαμηλά ποσοστά, 6,4% και 5,4% αντιστοίχως.

Η στρατηγική επιλογή που έκανε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. εδώ και έναν χρόνο επέφερε ήδη από πολύ νωρίς τη διάσπαση του ομόσπονδου φορέα, με την αποχώρηση του Ποταμιού. Εσχάτως, με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ και την άσκηση μεγάλης πίεσης από τη Ν.Δ. ώστε να προσελκύσει βουλευτές του Στ. Θεοδωράκη, το Ποτάμι φάνηκε να αμφιταλαντεύεται. Ωστόσο, έπειτα από την κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο. και του Π.Σ., επαναβεβαιώθηκε ότι σταθερά αρνητικοί απέναντι στη συμφωνία είναι μόνο οι Γ. Αμυράς και Γρ. Ψαριανός. “Δεν θα γίνω κατσαρίδα της πολιτικής” είχε διαμηνύσει ο επικεφαλής του Ποταμιού αποχωρώντας από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και συνεχίζει να τηρεί αυτή τη στάση του. Άλλωστε, στο ίδιο πλαίσιο -και ενώπιον του Κυρ. Μητσοτάκη στην εκδήλωση για το βιβλίο του Κ. Χατζηδάκη- ο Στ. Θεοδωράκης διέψευσε δημοσιεύματα περί συμφωνίας τους για συνεργασία με αφορμή αλλαγή στάσης του Ποταμιού για τη συμφωνία των Πρεσπών, με τον ίδιο να δηλώνει ότι ως ιδρυτής κόμματος δεν θα μπορούσε να μετακομίσει σε άλλο.

Προοδευτικό “αγκάθι” στην κατά τα άλλα ομοιογενή στάση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. παραμένει σταθερά η ΔΗΜ.ΑΡ. και ο πρόεδρός της Θ. Θεοχαρόπουλος, κάτι που συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα στις σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα όσο πιο κοντά έρχεται η συμφωνία στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Εντός του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ο Γ. Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ από την αρχή εμφανίστηκαν υπέρ της συμφωνίας, ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός έχει πάψει εδώ και πολλούς μήνες να στηρίζει ευθέως ή έμμεσα με δημόσιες παρεμβάσεις του, ενώ και επί του πρακτέου δεν έχει καταφέρει να επηρεάσει τη θέση της Φ. Γεννηματά.

Ήξεις - αφήξεις για κομματική πειθαρχία

Ο Θ. Θεοχαρόπουλος διατυπώνει σταθερά τη θέση της ΔΗΜ.ΑΡ. υπέρ επίλυσης του ονοματολογικού, ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία, παρουσιάζει τα θετικά (“που υπερτερούν”) και τα αρνητικά σημεία και δηλώνει πως όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή και εξεταστεί το ακριβές περιεχόμενό της, τότε θα συνεδριάσει η Κ.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ. και θα αποφασίσει την τελική θέση της και την κοινοβουλευτική στάση του ο Θ. Θεοχαρόπουλος. Έχει πει επιπλέον ότι η θετική ψήφος του συναρτάται από το εάν ο πρωθυπουργός κατά την ψήφιση δεσμευτεί για την κήρυξη εκλογών στη συνέχεια.

Η προαναγγελία εκ μέρους του γραμματέα Επικοινωνίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Στ. Μαλέλη, την Πέμπτη, σε άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ότι θα επιβληθεί κομματική πειθαρχία για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, προκάλεσε εντονότατη ενόχληση στην Αγ. Κωνσταντίνου. Η κίνηση έγινε αντιληπτή ως προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗ.ΣΥ. και πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ., προκειμένου να μην υπάρξει περιθώριο να δώσει θετική ψήφο. Την επομένη, στο περιθώριο συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ο Στ. Μαλέλης, σύμφωνα με πληροφορίες, “διευκρίνιζε” σε δημοσιογράφους ότι παρερμηνεύτηκε και ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα εκ μέρους της ηγεσίας. Σε κάθε περίπτωση, οι αντιδράσεις της ΔΗΜ.ΑΡ. μετρήθηκαν και ήταν αρκούντως έντονες.

Δυσαρέσκεια και για τα ψηφοδέλτια

Οι σχέσεις ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ. πάντως δοκιμάζονται και από τη στάση “αποκλεισμού”, από τη Χαρ. Τρικούπη, των προτάσεων που έχει καταθέσει η Αγ. Κωνσταντίνου για υποψηφιότητες για τις βουλευτικές εκλογές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που επισημαίνεται από την πλευρά της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι η πρότασή της για υποψηφιότητα του Χρ. Μέγα στην Άρτα. Στελέχη της Αγ. Κωνσταντίνου αφήνουν να εννοηθεί ότι διαρκώς προβάλλονται διάφορα προσκόμματα από τη Χαρ. Τρικούπη.

Θέτουν δε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα τα ψηφοδέλτια να είναι αντιπροσωπευτικά της εκπροσώπησης όλου του φορέα, με τον Θ. Θεοχαρόπουλο να υπογραμμίζει την αναγκαιότητα για προοδευτικό στίγμα σε όλα τα ζητήματα.

Ποτάμι: Υπέρ της λύσης

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Ποτάμι μετά την κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ο. και του Πολιτικού Συμβουλίου, την Πέμπτη, είναι ενδεικτική της θετικής προδιάθεσής του για τη συμφωνία των Πρεσπών.

“Στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, επαναβεβαιώθηκε η τοποθέτηση ότι το Ποτάμι τάσσεται υπέρ της λύσης. Αναμένει τις ακριβείς διατυπώσεις των συνταγματικών τροποποιήσεων που θα ψηφίσει η Βουλή της ΠΓΔΜ, όπου θα φανεί ο βαθμός προσαρμογής των γειτόνων μας στη νέα πραγματικότητα”, σημειώνεται. Ο δε Στ. Θεοδωράκης έδωσε την κεντρική κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση θα είναι με βάση όχι το κομματικό αλλά το πατριωτικό συμφέρον και ότι “η ασφάλεια, η σταθερότητα, η ανάπτυξη της περιοχής είναι άρρηκτα δεμένες με την ευρωπαϊκή πορεία των Βαλκανίων και αυτή είναι η πυξίδα για τις αποφάσεις του Ποταμιού”.

Έβαλε πλώρη για Ν.Δ. ο Αμυράς

Από την ίδια συνεδρίαση επαναβεβαιώθηκε ότι Γ. Αμυράς και Γρ. Ψαριανός καταψηφίζουν. Έχει ανακοινωθεί πάντως ότι δεν θα τεθεί κομματική πειθαρχία. Την επομένη μάλιστα, ο Γ. Αμυράς έσπευσε να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος της Ν.Δ.: "Δεν αποκλείω τίποτα, με την έννοια ότι δεν ξέρεις ποτέ η ζωή τι θα σου φέρει". Η συγκυρία της παρέμβασης του Γ. Αμυρά ενδεχομένως δείχνει ότι το Ποτάμι βρίσκεται προ αρνητικών δεδομένων νωρίτερα απ' όσο το ίδιο θα περίμενε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL