Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Με την κοινωνία όρθια

Το έργο της σημερινής κυβέρνησης ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015 κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Η κοινωνία ήταν σε τέτοιο βαθμό επιβαρυμένη από τα καταστροφικά μέτρα της προηγούμενης...

Το έργο της σημερινής κυβέρνησης ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015 κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Η κοινωνία ήταν σε τέτοιο βαθμό επιβαρυμένη από τα καταστροφικά μέτρα της προηγούμενης τετραετίας, ώστε ακόμα και αυτοί που την είχαν ψηφίσει, ελάχιστη περίοδο χάριτος μπορούσαν να δώσουν. Η οικονομία εκινείτο σε ένα κατεστραμμένο περιβάλλον, με το ΑΕΠ συρρικνωμένο κατά 25%, την ανεργία στο 27%, τις συντάξεις να έχουν υποστεί σωρευτικές μειώσεις ύψους 40 δισ.

Σε αυτό το περιβάλλον έπρεπε να επόμενα 3,5 χρόνια να εφαρμοστούν τα μέτρα του 3ου Μνημονίου. Και δεν ήταν μόνο το βάρος των ίδιων των μέτρων. Ήταν η σωρευτική τους επίδραση στον εξουθενωμένο κοινωνικό κορμό. Ήταν επίσης η απογοήτευση μιας κοινωνίας που είδε το πρωτοφανές πείσμα της να προσκρούει στους συσχετισμούς δύναμης.

Την περίοδο εκείνη, το σχέδιο εκείνης της κυβέρνησης να κλείσει το πρόγραμμα, και να βάλει την οικονομία σε ράγες ανάκαμψης φαινόταν εξαιρετικά δύσκολο . Σε όλα τα προηγούμενα έπρεπε να προστεθεί και ένας ασταμάτητος και ανελέητος πόλεμος από τα συστημικά ΜΜΕ, που στήριξαν με πάθος τη Νέα Δημοκρατία και προσπάθησαν να υποκινήσουν μαζικές αντιδράσεις. Και επιπλέον, ξέσπασε και η προσφυγική κρίση.

Αν σήμερα η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, αυτό οφείλεται στο ότι, όλα αυτά τα χρόνια, η κυβέρνηση υλοποίησε το πρόγραμμα, παλεύοντας έντιμα για τη στήριξη των αδύναμων. Διαπραγματεύτηκε σκληρά, διαψεύδοντας την αντίδραση, που στοιχημάτιζε στην κυβερνητική κατάρρευση.

Οι δυνάμεις της οπισθοδρόμησης απέτυχαν. Η Αριστερά μπορεί πλέον να ανανεώσει το πολιτικό της σχέδιο, να ανασυγκροτήσει τις κοινωνικές της συμμαχίες και να ανοίξει ελπιδοφόρους δρόμους για το μέλλον.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Ποιος ήταν συνεργάτης του Φλώρου είπαμε;

Τόσες μέρες η Ν.Δ. είχε αποφύγει να έρθει σε αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιλογή που εντάσσεται, προφανώς, στη στρατηγική του ήπιου πολιτικού κλίματος την οποία ακολουθεί η Ν.Δ. μετά τον ανελέητο πόλεμο τοξικής λάσπης με τον οποίο έφτασε μέχρι τις ευρωεκλογές.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο