Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Ιδού οι "κατσικωμένοι" στις καρέκλες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιδού οι "κατσικωμένοι" στις καρέκλες

Edward Hopper, "People in the Sun", 1960

του Νίκου Χατζηγιαννάκη*

Επί τρία χρόνια, οι παλαιοκομματικές καθεστωτικές δυνάμεις, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, επαναλαμβάνουν μονότονα ότι οι εξουσιομανείς Συριζαίοι κατσικώθηκαν στις καρέκλες και δεν εννοούν να τις εγκαταλείψουν. Αναπαράγεται εν προκειμένω το πρωτοφανές επιχείρημα ότι μια κυβέρνηση, περιβαλλόμενη με την εμπιστοσύνη της Βουλής, υποχρεούται να παραιτηθεί του δικαιώματος να κυβερνά επειδή κάποιοι δεν βολεύονται στον ρόλο της αντιπολίτευσης.

Προτού, λοιπόν, οι πολίτες σπεύσουν να υιοθετήσουν αυτό το αδιανόητο σκεπτικό, οφείλουν κατ’ ελάχιστο να γνωρίσουν ή να θυμηθούν την ιστορική διαδρομή του πολιτικού χώρου που πρωταγωνιστεί σήμερα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε την ταυτότητά του με υλικά τις παραδόσεις της ανανεωτικής, αδογμάτιστης και αντιαυταρχικής προδικτατορικής ΕΔΑ και του ΚΚΕεσωτ., καταγεγραμμένος ως δύναμη φιλοευρωπαϊκή, διεθνιστική, φιλειρηνική, πατριωτική, εκσυγχρονιστική, ουμανιστική, πιστή στη Δημοκρατία, στην προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων, στη στήριξη των ασθενέστερων στρωμάτων και προαγωγό του διαλόγου, της συναίνεσης, της μετριοπάθειας και του πολιτικού πολιτισμού. Στις μεταπολιτευτικές εκλογές το πολιτικό αυτό ρεύμα συμμετείχε με συμμαχικά σχήματα αλλά το ποσοστό του κυμαινόταν μεταξύ 2,5 και 6%. Παρ’ ότι απολάμβανε της συμπάθειας των περισσοτέρων, ελάχιστοι το τιμούσαν με την ψήφο τους, καθώς η ηπιότητα του πολιτικού λόγου και η σύνθετη σκέψη του δεν χωρούσε στις δημαγωγικές και διχαστικές προσεγγίσεις εκείνης της εποχής.

Είναι αληθές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στη φάση ανόδου του χρησιμοποίησε κρουστικό λόγο και κατά αρκετούς λαϊκίστικο (ο όρος επιδέχεται πολλές ερμηνείες, συχνά εκ του πονηρού), όμως η χώρα βρισκόταν ήδη προ των πυλών της μεγαλύτερης μεταπολεμικής τραγωδίας και προέβαλλε η ανάγκη να αναδειχθούν τα αίτια και οι υπαίτιοι, ώστε να επέλθει η κάθαρση και να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος. Άλλωστε, κατά τον Μπέρναρντ Σω, οι μεγάλες αλήθειες ξεκινούν ως βλασφημία. Με την ανάληψη της διακυβέρνησης βέβαια, επέδειξε ενωτική διάθεση, συνεργαζόμενος με ένα κεντροδεξιό κόμμα και προτείνοντας ως Πρόεδρο Δημοκρατίας έναν σοβαρό πανεπιστημιακό και πολιτικό, προερχόμενο από τις τάξεις της Ν.Δ.

Μετά τη γενική αυτή αναδρομή, ας εξετάσουμε αναλυτικότερα ποιοι, τέλος πάντων, είναι αυτοί οι «εξουσιομανείς», που διέπραξαν το «ανοσιούργημα» να «υφαρπάξουν» την εξουσία από τους μόνιμους ιδιοκτήτες της. Στη συντριπτική τους πλειονότητα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται από κόμματα και οργανώσεις της ευρύτερης Αριστεράς (ΚΚΕ, ΚΚΕεσωτ., ΕΔΑ, Συνασπισμός της Αριστεράς, αποχωρήσαντες από το ΠΑΣΟΚ, ανένταχτοι αριστεροί, εκπρόσωποι κοινωνικών κινημάτων κ.λπ.). Όλοι τους απέδειξαν διαχρονικά ότι κάθε άλλο παρά συγκινούνται από το δέλεαρ της εξουσίας. Παρέμειναν πιστοί στην ιδεολογία τους, ενταγμένοι σε μικρά κόμματα και κινήματα, μην υποκύπτοντας στον πειρασμό να ενσωματωθούν στο δικομματικό σύστημα εξουσίας, αν και διέθεταν το ιστορικό, αγωνιστικό, κοινωνικό και επιστημονικό προφίλ. Αγνοούσαν το κομματικό κόστος πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα (Ολυμπιακοί Αγώνες, φρενίτιδα χρηματιστηρίου, "Μακεδονικό" ζήτημα, σχέσεις κράτους και Εκκλησίας, ατομικά δικαιώματα μειοψηφιών, ωραιοποίηση της επίπλαστης ευημερίας κ.λπ.), με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται μίζεροι και ιδεοληπτικοί. Αντιτάχθηκαν σθεναρά στο σκοταδιστικό και αναχρονιστικό τμήμα της κοινωνίας, όταν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν τολμούσαν να αντιπαρατεθούν στις δυνάμεις αδράνειας για να μην δυσαρεστήσουν την εκλογική τους πελατεία.

Τα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ στελέχη εγκατέλειψαν οφίτσια και θέσεις εξουσίας για να διαφυλάξουν την πολιτική τους αξιοπρέπεια. Αγωνίστηκαν κατά της φασιστικής χούντας, πληρώνοντας βαρύ τίμημα διωγμών, φυλακίσεων, εξοριών και βασανιστηρίων για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Προτίμησαν να λοιδορούνται από τις κατεστημένες δυνάμεις ως αριστεροί του γλυκού νερού και του Κολωνακίου, παρά να ενδώσουν στις σειρήνες του λαϊκισμού και της δημαγωγίας, καταντώντας δεκανίκια του ΠΑΣΟΚ την εποχή παντοδυναμίας του. Ουδέποτε θεώρησαν αυτοσκοπό τη νομή εξουσίας· αντιθέτως, μέχρι πρότινος κατηγορούνταν ως αντιεξουσιαστές, κινηματικοί, απροσάρμοστοι και μην κατέχοντες την τεχνογνωσία της. Επέλεξαν να διαθέτουν μικρή συνδικαλιστική επιρροή, παρά να πλειοδοτούν ανεύθυνα σε αιτήματα, συντηρώντας τη νοσηρή συντεχνιακή πρακτική κατακερματισμού του κοινωνικού ιστού. Βίωσαν την πολιτική τους μοναξιά και απομόνωση με ήθος και εγκαρτέρηση, χωρίς να καταφεύγουν σε μικρότητες κατά των αντιπάλων τους. Καταξιώθηκαν κοινωνικά, επιστημονικά και επαγγελματικά στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις, εκτός του πελατειακού συστήματος της αναξιοκρατίας.

Σ’ όλη τη μακρά πορεία άνδρωσης και ωρίμανσης του ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς, παρεισέφρησαν στις γραμμές της και καιροσκόποι, πολιτικοί γυρολόγοι αλλά και δογματικοί της αριστερής «θεολογίας», για να επιβεβαιώσουν όμως την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

Μήπως, όμως, αυτοί οι μη συμβατικοί πολιτικοί, ανεβαίνοντας στο άρμα της εξουσίας, μεταλλάχθηκαν σε κυνικούς διαχειριστές της, πετώντας στα σκουπίδια την προϊστορία τους; Κατά τις κρατούσες στρεβλές αντιλήψεις που εξηγούν την κακοδαιμονία της χώρας, ένα κυβερνητικό κόμμα για να παγιώσει και διευρύνει την επιρροή του θα πρέπει να επιδιώκει ταυτόχρονα εξασφάλιση προσωπικών προνομίων των στελεχών του, επηρεασμό της Δικαιοσύνης, συμμαχία με τις οικονομικές ελίτ, προσεταιρισμό των βαρώνων της ενημέρωσης, οικοδόμηση κομματικού κράτους, εφαρμογή γενικευμένης πελατειακής πρακτικής και αποφυγή ρήξης με κοινωνικές παθογένειες. Και στους επτά αυτούς τομείς, το κόμμα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιδεικνύει μηδενικές «επιδόσεις», ακριβώς επειδή κινείται συνειδητά σε αντίθετη κατεύθυνση.

Για του λόγου το αληθές, ιδού ένα απάνθισμα πράξεων και παραλείψεων από μακρύ κατάλογο:

- Αποθάρρυνε την ένταξη νέων κομματικών μελών με την υπόνοια και μόνο ότι θα μπορούσαν να εγείρουν ρουσφετολογικές απαιτήσεις. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που η μαζικότητα του κόμματος είναι αντιστρόφως ανάλογη προς την κοινωνική του εμβέλεια.

- Δεν αντικατέστησε με Συριζαίους τους παραδοσιακούς κομματάρχες Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ που είχαν μετατρέψει και το τελευταίο χωριό σε θύλακα φαυλότητας και συναλλαγής, με αποτέλεσμα το είδος να βαίνει προς εξαφάνιση, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ να το διατηρήσουν μέσω κυρίως κάποιων αυτοδιοικητικών τους φερεφώνων.

- Επί 4 χρόνια διατήρησαν στις θέσεις τους γεν. διευθυντές, διευθυντές και τμηματάρχες Δημοσίου, επιλεγέντες από προηγούμενες κυβερνήσεις, όταν στο παρελθόν η εκάστοτε κυβέρνηση τοποθετούσε τους αρεστούς της μέσω κομματικών μηχανισμών.

- Εφαρμόζει νέο νόμο αναδιοργάνωσης του Δημοσίου, αξιολόγησης δομών - προσωπικού και επιλογής προϊσταμένων με αντικειμενικά κριτήρια και όχι καθ’ υπόδειξη συνδικαλιστών ή κομματικών στελεχών.

- Ανεξαρτητοποίησε περαιτέρω τον φοροελεγκτικό μηχανισμό της ΑΑΔΕ, ώστε να αποκλείονται πολιτικές παρεμβάσεις.

- Αποκομματικοποιεί τις θέσεις γενικών γραμματέων υπουργείων, η επιλογή των οποίων θα προκύπτει μέσω πρόσκλησης ενδιαφέροντος και αδιάβλητων διαδικασιών.

- Μείωσε τα προνόμια και τους μισθούς βουλευτών, περιορίζοντας ταυτόχρονα τον αριθμό μετακλητών υπαλλήλων, συνεργατών κυβερνητικών αξιωματούχων. (Η αντιπολίτευση, ψαρεύοντας σε θολά νερά, καταγγέλλει ως κομματικό κράτος την πρόσληψη μετακλητών υπαλλήλων που δεν αποκτούν ποτέ δικαίωμα μονιμοποίησης. Αλήθεια, σε ποιο προηγμένο κράτος οι έμπιστοι συνεργάτες υπουργών θα πρέπει να τυγχάνουν έγκρισης της αντιπολίτευσης;)

- Μείωσε δραστικά τις αμοιβές διοικήσεων κρατικών φορέων και επιχειρήσεων, ενώ υιοθέτησε την παροχή υπηρεσιών αμισθί.

- Ψηφιοποιεί με ταχείς ρυθμούς τις κρατικές υπηρεσίες, ώστε οι πολίτες να ρυθμίζουν τις υποθέσεις τους αδιαμεσολάβητα, χωρίς την ανάγκη προσφυγής σε ενδιάμεσους καλοθελητές και κυκλώματα συναλλαγής.

- Προχώρησε σε μετωπική ρήξη με τους καναλάρχες, επιτυγχάνοντας τελικά, με καθυστέρηση 25 ετών, αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και εισροή στα δημόσια ταμεία 500 εκατ. σε βάθος χρόνου. Η αταλάντευτη αυτή στάση αρχών τηρήθηκε εν γνώσει τού, πρωτοφανούς για δυτική χώρα, αντιπολιτευτικού μένους που θα προκαλούσε.

- Αποκάλυψε, μέσω Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, τη λειτουργία τού τριγώνου της διαπλοκής (ΜΜΕ, τράπεζες, κόμματα), με αποτέλεσμα να κλείσει η στρόφιγγα δανεισμού σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις ΜΜΕ και να εξαφανιστούν από το προσκήνιο μεγαλόσχημοι μιντιάρχες που επί δεκαετίες διαμόρφωναν την κοινή γνώμη και τις πολιτικές εξελίξεις.

- Σεβάστηκε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, παρά το γεγονός ότι αρκετές αποφάσεις και πρακτικές της έρχονταν σε σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική (τηλεοπτικές άδειες, παραγραφή φορολογικών υποθέσεων, καθυστερήσεις εκκαθάρισης σημαντικών θεμάτων κ.λπ.).

- Κράτησε σε απόσταση τη διαθέτουσα πολιτική ισχύ κρατικοδίαιτη οικονομική ελίτ, ευνοώντας την υγιή επιχειρηματικότητα και περιφρουρώντας το δημόσιο συμφέρον· στις αβάσιμες δε κατηγορίες ότι δημιουργεί νέα, φίλα προσκείμενα οικονομικά τζάκια, απάντησε η ίδια η πραγματικότητα (βλέπε περιπτώσεις Σαββίδη, Καλογρίτσα κ.λπ.).

- Άνοιξε θέματα ταμπού ατομικών δικαιωμάτων και σχέσεων κράτους - Εκκλησίας, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος, προκαλώντας αντιδράσεις τής συντηρητικής μερίδας των πολιτών.

- Ασκεί πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική ειρήνης, συνεργασίας και επίλυσης χρόνιων διαφορών που κακοφόρμισαν λόγω διπλωματικής απραξίας και έλλειψης τόλμης των προηγουμένων κυβερνήσεων.

- Ακολούθησε μια κατευναστική πολιτική πειθούς και διαλόγου με τις πληττόμενες κοινωνικές ομάδες, χωρίς αυταρχικές μεθόδους επιβολής, νωπές από το πρόσφατο παρελθόν. Επιπλέον, αναλαμβάνει στο ακέραιο την ευθύνη της πολιτικής της, χωρίς να καταφεύγει στην ανέντιμη μέθοδο του «διαίρει και βασίλευε» ή στη δημιουργία μικρών εμφυλίων μεταξύ κοινωνικών ομάδων.

Ιδού, λοιπόν, οι «κατσικωμένοι» στις καρέκλες που ούτε καν το ένστικτο αυτοσυντήρησης διαθέτουν, όταν πρόκειται να υπηρετήσουν αρχές και ιδέες. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι το διαθέτει ο λαός.

* Ο Νίκος Χατζηγιαννάκης είναι μέλος της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Γλυφάδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL