Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
13.1°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
27.2°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 82%
Ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη διακυβερνητική διάσκεψη για την υιοθέτηση του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση / "Το μεταναστευτικό - προσφυγικό είναι μια παγκόσμια πρόκληση και παγκόσμια απάντηση"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη διακυβερνητική διάσκεψη για την υιοθέτηση του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση / "Το μεταναστευτικό - προσφυγικό είναι μια παγκόσμια πρόκληση και παγκόσμια απάντηση"

"Το μεταναστευτικό - προσφυγικό είναι μια παγκόσμια πρόκληση και ως τέτοια απαιτεί παγκόσμια απάντηση". Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της διακυβερνητικής διάσκεψης του ΟΗΕ για την υιοθέτηση του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση στο Μαρακές.

Η Ελλάδα δεσμεύεται στο Παγκόσμιο Σύμφωνο

Επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Ελλαδας να συμβάλει στη διαδικασία οικοδόμησης του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση ο πρωθυπουργός τόνισε πως αυτό μέσω των στόχων της και των προτεινόμενων δράσεων αντανακλά τις προσδοκίες όλων των κρατών - μελών των Η.Ε. κατά ένα δίκαιο, ισορροπημένο και συνολικό τρόπο, περιλαμβάνει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις αμφότερων των κρατών αποστολής και υποδοχής και των ίδιων των μεταναστών και αναγνωρίζει τη μετανάστευση ως μια ανθρωποκεντρική διαδικασία, που αποτελεί ταυτόχρονα πρόκληση και ευκαιρία ανάπτυξης.

Συμμαχία της αλληλεγγύης ενάντια σε ξενοφοβία - ρατσισμό

Όπως τόνιζαν μάλιστα διπλωματικές πηγές, η συμμετοχή της Ελλάδας στη διάσκεψη και η "ιδιαίτερα εποικοδομητική" στάση καθ' όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για τη διαμόρφωση του Παγκοσμίου Συμφώνου για τη Μετανάστευση κατατάσσει την Ελλάδα στον πυρήνα της συμμαχίας των κρατών που εργάζονται για μια περισσότερη ανθρώπινη προσέγγιση στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

"Είναι μια συμμαχία των δυνάμεων της αλληλεγγύης ενάντια στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό" ανέφεραν οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στα κράτη που στήριξαν και υιοθέτησαν το σύμφωνο.

Η αρχή της διαδρομής

"Το πλαίσιο αυτό, αν και νομικά μη δεσμευτικό, καθορίζει τις κοινές αρχές και δεσμεύσεις μας απέναντι στη μετανάστευση και ζητεί την ανάληψη συγκεκριμένης δράσης" σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως δεν είναι το τέλος της διαδρομής, "αλλά μάλλον η αρχή της".

Υποστήριξε ότι οι ανισότητες εντός και μεταξύ των χωρών διευρύνονται γρήγορα τονίζοντας ότι οι προκλήσεις που ενεργοποιούν τις μεταναστευτικές κινήσεις εξακολουθούν να υπάρχουν. "Είτε αυτές σχετίζονται με την αύξηση του πληθυσμού, την έλλειψη εκπαίδευσης και ευκαιριών απασχόλησης, την ακραία φτώχεια και την κλιματική αλλαγή είτε σχετίζονται με τις επιπτώσεις των πολέμων και των συγκρούσεων ανά την υφήλιο" σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δέσμη συμφωνημένων κανόνων

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση εφοδιάζει την παγκόσμια κοινότητα με δέσμη συμφωνημένων κανόνων ώστε:

* Να διευκολυνθεί η συνεργασία μας σε όλες τις πτυχές της μετανάστευσης, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες υποδοχής και τις ανάγκες των εθνικών αγορών εργασίας.

* Να διευκολυνθεί η ενσωμάτωση των νόμιμων μεταναστών.

* Να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής επιστροφή ατόμων που δεν χρειάζονται διεθνή προστασία.

* Να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια της παράτυπης μετανάστευσης.

* Να παταχθούν τα παράνομα κυκλώματα που διακινούν μετανάστες

"Ενεργώντας με αυτόν τον τρόπο", εξήγησε ο πρωθυπουργός, "συμφωνούμε να προστατεύσουμε τις ζωές των μεταναστών με απόλυτη προτεραιότητα, να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, να δράσουμε με τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη τη διάσταση του φύλου και προσαρμόζεται στις ανάγκες των παιδιών και να σεβαστούμε την εθνική κυριαρχία, τις εθνικές αρμοδιότητες και το κράτος δικαίου".

Η Ελλάδα έδειξε στον κόσμο την αλληλεγγύη

Αναφερόμενος στις μεγάλες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που δέχτηκε η Ελλάδα από το 2015 τόνισε πως ο ελληνικός λαός "παρά τις δοκιμασίες που αντιμετώπιζε, έδειξε στον υπόλοιπο κόσμο ποια είναι η σωστή μεταχείριση όσων ανθρώπων χρειάζονται αλληλεγγύη". Ταυτόχρονα σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει βιώσει τη μετανάστευση και των δικών της πολιτών στα χρόνια της κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε αναγκαία την "κατανόηση των προτεραιοτήτων, των προσδοκιών και των ανησυχιών" των χωρών προέλευσης, διέλευσης και προορισμού.

"Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερβούμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων παραδεχόμενοι ότι έχουμε μια υποχρέωση, αλλά επίσης ένα δικαίωμα να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο σε εθνικό επίπεδο" συμπλήρωσε επισημαίνοντας ξανά πως χρειάζεται η παραδοχή ότι καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της αποτελεσματικά τη μετανάστευση.

"Χρειαζόμαστε πολυμερείς απαντήσεις με βάση το διεθνές δίκαιο" υπογράμμισε.

Δημήτρης Αβραμόπουλος:

Έμπρακτη απάντηση στις φωνές που επιχειρούν να δημιουργήσουν "φρούρια"

Ως "μια έμπρακτη απάντηση στις φωνές που επιχειρούν να διχάσουν, να γεννήσουν τον φόβο, να δημιουργήσουν 'φρούρια' και να κλονίσουν την ευημερία, τη δημοκρατία και την πρόοδο" χαρακτήρισε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση.

Μιλώντας στο ΑΠΕ χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός σημειώνοντας ότι "καταδεικνύει τη συναπόφασή μας να συνεργαστούμε για την εξεύρεση των καλύτερων δυνατών κοινών λύσεων ώστε να εξασφαλίσουμε έναν αξιοπρεπή, ασφαλή και ανθρώπινο μηχανισμό για τη διαχείριση της ανθρώπινης κινητικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο".

Επισήμανε δε ότι η ουσία αυτού του συμφώνου είναι η οικοδόμηση ισχυρών συνεργασιών με χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού "γιατί καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που συνδέονται με την μετανάστευση μόνη της, αλλά όλοι μαζί, ενωμένοι". "Σε μια περίοδο ανόδου του εθνικισμού και της ξενοφοβίας σε όλο τον κόσμο αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα στους πολίτες μας, αλλά και σε εκείνους που μεταναστεύουν" είπε ο Δ. Αβραμόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL