Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Σκουρλέτης: Ευκαιρία η συμφωνία των Πρεσπών- Ξανθός: Εξαιρετική συμφωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκουρλέτης: Ευκαιρία η συμφωνία των Πρεσπών- Ξανθός: Εξαιρετική συμφωνία

Στο πλαίσιο του ανοιχτού πολιτικού διαλόγου του ΣΥΡΙΖΑ με τους πολίτες για τα θέματα της αυτοδιοίκησης, για το πολιτικό στίγμα και τις βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής στρατηγικής του πραγματοποιήθηκε απόψε στο Ρέθυμνο ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Η τοπική αυτοδιοίκηση στη νέα εποχή. Συνθέσεις-Συγκλίσεις-Συνεργασίες» στην οποία παραβρέθηκαν ο γραμματέας Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Όπως επισήμανε ο υπουργός, «Υπάρχει μία πολύ καλή παρουσία αυτοδιοικητικών ανθρώπων και ενεργών πολιτών που ασχολούνται χρόνια με τα κοινά και η βούλησή μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές να αναβαθμίσει την παρουσία του στα όργανα της αυτοδιοίκησης, στην Περιφέρεια, στους δήμους και στα δημοτικά συμβούλια, καθώς και να διεκδικήσει από τους πολίτες την ευθύνη μιας καθοριστικής συμβολής στην προοδευτική διακυβέρνηση της αυτοδιοίκησης για τα επόμενα χρόνια».

Όπως ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης: «Με τον Κλεισθένη υπάρχει ένα πλαίσιο μεγαλύτερης δημοκρατίας πιο ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών και είναι ένα μεταρρυθμιστικό βήμα σε μία διαφορετική κατεύθυνση. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση το έχει αγκαλιάσει και στέκονται θετικά απέναντι στον Κλεισθένη. Αυτοί που δεν στέκονται είναι αυτοί που ξεβολεύονται αυτοί που τη υπηρετούσαν μία λογική ενός δημαρχιακό-κεντρικού μοντέλου, αυτοί που ήθελαν και ήταν η μειοψηφία, το να τα παίρνουν όλα. Όμως αυτή η εποχή τελείωσε. Τώρα μπαίνουμε σε μία εποχή μεγαλύτερης χειραφέτησης για την αυτοδιοίκηση, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για πιο ισχυρούς δήμους για πιο ισχυρές περιφέρειες και νομίζω ότι ο κόσμος θα επιβραβεύσει τελικά με την ψήφο του αυτούς οι οποίοι θα υπηρετήσουν ένα τέτοιο μήνυμα».

«Είμαστε σε μία περίοδο που η χώρα και η κοινωνία βγαίνει από μία παρατεταμένη και επώδυνη περίοδο κρίσης και επώδυνων μέτρων και είναι σημαντικό για την αυτοδιοίκηση αυτή την περίοδο την μεταμνημονιακή, να διαδραματίσει ένα κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης και δίκαιης ανάπτυξης κάθε τοπικής περιοχής» επισήμανε ο υπουργός Υγείας τονίζοντας πως: «Νομίζω ότι αυτό είναι το στοίχημα και ο κόσμος σωστά περιμένει να επουλωθούν οι πληγές της κρίσης και κυρίως ζητάει μία αξιόπιστη προοπτική που να περιέχει περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης, δικαιότερη κατανομή βαρών, ανακούφιση των πλέον αδύναμων και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής». Νομίζω είπε ο κ. Ξανθός ότι «η αυτοδιοίκηση έχει έναν ειδικό ρόλο σε αυτό διότι, βοήθησε σε πολύ μεγάλο βαθμό στην περίοδο της κρίσης να αντιμετωπιστούν ακραία φαινόμενα φτωχοποίησης κοινωνικού αποκλεισμού και σε τοπικό επίπεδο συνέβαλε επίσης σε πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτή την περίοδο πιστεύω ότι μέσα από την καλή συνεργασία με την κεντρική διοίκηση και με το κράτος μπορούμε πραγματικά να προσδοκούμε σε μία πιο αξιοπρεπή προοπτική και για τους πολίτες και για τις τοπικές κοινωνίες και για το μέλλον των περιοχών μας».

Σχετικά με την υποστήριξη του Κλεισθένη από αυτοδιοικητικούς ο γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως: «Η Περιφέρεια Κρήτης είχε μιλήσει θετικά για τον Κλεισθένη όπως και οι δήμαρχοι της Κρήτης παρά τις επιμέρους επισημάνσεις σε διάφορα ζητήματα». Δεν υπάρχει ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης «ένας δήμαρχος στην Κρήτη ο οποίος να μην πει ότι αυτή η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια δεν στήριξε την τοπική αυτοδιοίκηση. Θέλετε να μιλήσουμε για τον Φιλόδημο, για τις ενισχύσεις; Υπάρχει μία μικρή αλλά κοσμογονία, σε τομείς της αυτοδιοίκησης που γίνεται κάτω από δύσκολες συνθήκες, αλλά η στήριξη της κυβέρνησης απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν είχε προηγούμενο τα τελευταία χρόνια».

Σχετικά με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, ο κ. Σκουρλέτης κατέστησε σαφές ότι «συζητάμε πλέον θέματα ενός κοινού βηματισμού. Δεν πρόκειται για μία απλή στήριξη αλλά για μία συνεργασία διαφορετικών χώρων και αυτό προσδίδει μία νέα δυναμική σε αυτό το εγχείρημα, διευρύνει την κατεύθυνση του ίδιου του μετώπου που δημιουργείται μέσα από τη συνεργασία τη συγκεκριμένη και πιστεύω ότι δεν είναι κάτι καινούργιο». Σε ότι αφορά τον δήμο Ρεθύμνου ανέφερε ότι γίνονται ουσιαστικές συζητήσεις και ο ίδιος είχε συνεργαστεί αρκετές φορές με τον κύριο Μαρινάκη για πολλά θέματα και ζητήματα. «Νομίζω ότι οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις της περιοχής θα τα εκτιμήσουν όλα και θα κάνουν τις επιλογές τους. Εμείς σε αντίθεση με άλλους χώρους δεν είμαστε της λογικής να δίνονται χρίσματα σε υποψήφιους δημάρχους, από την Αθήνα ή από κεντρικά γραφεία κομμάτων. Αυτό το βλέπω να το κάνει ο κ. Μητσοτάκης, το κάνει και σε κάποιες περιπτώσεις η κυρία Γεννηματά. Όμως αυτή δεν είναι μία πρακτική που βοηθάει την αυτοδιοίκηση».

Ο Πάνος Σκουρλέτης, μίλησε και για το μειωμένο ενδιαφέρον των πολιτών απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση και γενικά σε αυτό που όπως είπε, εννοούμε ως ενεργό συμμετοχή. «Αυτό όμως είναι ένα φαινόμενο που δεν εντοπίζεται μόνο στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αφορά φυσικά και τους νέους ανθρώπους.

Το στοίχημα γενικά για την ελληνική κοινωνία είναι να αποκαταστήσει την ουσιαστική επικοινωνία της με τις νέες γενιές, διότι όταν δεν το κάνει αυτό μία κοινωνία, ένας θεσμός όπως η τοπική αυτοδιοίκηση, τότε είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί αργά ή γρήγορα μπροστά σε μία βαθιά κρίση. Η νέα γενιά αποτελεί το μέλλον κάθε υπόθεσης και θεωρώ ότι πρέπει να έχει τον αντίστοιχο χώρο και να της δοθούν οι δυνατότητες να εκφράσει με το δικό της τρόπο τις ιδέες της, να καταθέσει τη φαντασία της και έτσι να προχωρήσουν τα πράγματα μπροστά».

Σε δηλώσεις του ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. «Η χώρα εδώ και κάποιο διάστημα έχει μπει σε μία διαφορετική πορεία και το διαπιστώνει κανείς βλέποντας καθημερινά, τις τελευταίες μέρες να ψηφίζονται μέτρα τα οποία βρίσκονται σε μία διαφορετική κατεύθυνση από αυτά που εφαρμοζόντουσαν τα τελευταία χρόνια. Μιλάμε για μία προοπτική μία νέα περίοδο για την ελληνική οικονομία αλλά και για τους ίδιους τους πολίτες. Προφανώς αυτό διαψεύδει τις προσδοκίες όλων εκείνων που πιστεύανε ότι η κυβέρνηση αυτή θα ήταν μία παρένθεση ότι δεν θα τα κατάφερνε να βγει από το πρόγραμμα. Όλοι αυτοί μιλούν λοιπόν εδώ και πάρα πολλά χρόνια συνέχεια για εκλογές. Νομίζω ότι και πάλι θα διαψευστούν».

Οι εκλογές τόνισε ο κ. Σκουρλέτης θα γίνουν στο τέλος της συνταγματικής θητείας αυτής της κυβέρνησης δηλαδή το φθινόπωρο του 2019 και δεν υπάρχει κανένας λόγος « να μιλάμε για κάτι διαφορετικό. Όσο περνάει από το χέρι μας αυτός θα είναι ο σχεδιασμός μας. Από εκεί και έπειτα επειδή αναφέρθηκαν στα τελευταία μέτρα κάποιοι, τα χαρακτηρίζουν παροχολογία. Αυτοί όμως είναι όλοι όσοι έχουν εθιστεί στη λιτότητα και δεν αντιλαμβάνομαι, γιατί κάποια μέτρα που ανοίγουν το δρόμο για την ίδια την κοινωνία, τα μέτρα που αναδύουν διαφορετική λογική από αυτή των μνημονίων μας ενοχλούν και τα καταγγέλλουν. Τα καταγγέλλουν αυτοί που πράγματι πιστεύανε ότι τα μνημόνια ακόμη και αν δεν μας τα είχαν επιβάλει έπρεπε να τα έχουμε εφεύρει. Και τα ονόμαζαν ευλογία για τον τόπο, αναφέρομαι στα στελέχη την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας αυτούς τους καταλαβαίνω. Όλοι οι υπόλοιποι όμως νομίζω ότι έχουμε συμφέρον να βαδίσουμε σε έναν άλλο δρόμο».

Σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι: «Η επικύρωση της συμφωνίας αυτής, είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την πατρίδα μας και θεωρώ ότι όσοι από την αρχή είχαν τοποθετηθεί θετικά θα πρέπει να το κάνουν μέχρι τέλους. Πρόκειται για συμφωνία και είναι ο χαρακτήρας των εθνικών προβλημάτων τέτοιος ώστε δεν πρέπει κανείς να διαμορφώνει τη στάση του απέναντί τους μετά από παζάρια, ή μετά από άλλου είδους μικρό σκοπιμότητες. Για αυτό ο καθένας μας θα κριθεί από την ευθύτητα να υπηρετήσει από αυτό που εμείς αντιλαμβανόμαστε ως εθνικό συμφέρον για εμάς και είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα για το κύρος της για τις σχέσεις της με τους λαούς της βαλκανικής, κυρίως για τη βόρεια Ελλάδα».

Ο κ. Σκουρλέτης ευχήθηκε στο «Ποτάμι» «να πρυτανεύσουν πιο ώριμες σκέψεις ώστε να τηρήσει τελικά αυτό που έλεγε από την αρχή, να υπερψηφίσει δηλαδή, τελικά τη συμφωνία».

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός για το θέμα δήλωσε πως πρόκειται για μία διαιρετική τομή στον τρόπο που προσεγγίζουν τα πολιτικά κόμματα αυτά τα πολύ σοβαρά εθνικά θέματα: «Νομίζω ότι έχουμε μία εξαιρετική συμφωνία αυτή των Πρεσπών, η οποία προάγει και στηρίζει τα εθνικά συμφέροντα. Κλείνουμε μία εκκρεμότητα με αυτήν τη συμφωνία, δεκαετιών και δημιουργούμε κλίμα καλής γειτονίας και καλής συνεργασίας με μία γειτονική χώρα. Αυτό ευνοεί τις οικονομικές σχέσεις και την ανάπτυξη και της περιοχής της Βόρειας Ελλάδας και νομίζω ότι πραγματικά έχουν κατοχυρωθεί όλες οι κόκκινες γραμμές που υπήρχαν για δεκαετίες στη διαπραγμάτευση που έκανε η χώρα μας ανεξαρτήτως κυβερνήσεων.

Το αν κάποιες δυνάμεις επιλέγουν αυτή την περίοδο γύρω από αυτό το ζήτημα να δημιουργήσουν πόλωση και διχαστικές αντιπαραθέσεις ιδιαίτερα ενόψει των εκλογών, είναι μία ανεύθυνη στάση. Αυτό δεν βοηθάει την προσπάθεια διασφάλισης των ελάχιστων δυνατών πολιτικών συναινέσεων για την προώθηση αυτών των πολύ σημαντικών εθνικών θεμάτων. Από τη στάση ευθύνης και τη συνέπεια που δείχνουν όλοι σε αυτά τα θέματα θα κριθούμε στο τέλος και θα κριθεί η πολιτική μας αξιοπιστία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL