Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Δημοτικές εκλογές 2019 / Δημοτικές εκλογές 2019: Πεδίο συσπείρωσης των προοδευτικών πολιτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημοτικές εκλογές 2019 / Δημοτικές εκλογές 2019: Πεδίο συσπείρωσης των προοδευτικών πολιτών

Άννα Παραγυιού

Οι επερχόμενες αυτοδοικητικές εκλογές συνιστούν μια κομβική μάχη -από τις πολλές εντός του 2019- για τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τις προοδευτικές δυνάμεις. Άλλωστε, μία από τις βασικές επιδιώξεις του κόμματος για τους δήμους και τις Περιφέρειες είναι να αποτυπωθεί η συσπείρωση των δημοκρατικών πολιτών σε μια νέα περίοδο που ανοίγει για την Αυτοδιοίκηση η απλή αναλογική.

Δημοκρατία, επαφή με την τοπική κοινωνία, ουσιαστικές απαντήσεις για την καθημερινότητα των πολιτών, μέτωπο στον νεοφιλελευθερισμό και τον φασισμό, αναπτυξιακό σχέδιο με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών αποτελούν μεταξύ άλλων βασικές προϋποθέσεις για τα σχήματα, τα πρόσωπα αλλά και τις ευρύτερες συμμαχίες που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση σαφείς προγραμματικές συμφωνίες.

Έτσι, με τον πρώτο λόγο να ανήκει στις παρατάξεις διαμορφώνεται σταδιακά ο χάρτης των υποψηφιοτήτων σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η πλειονότητα των υποψηφίων που αναδεικνύονται αποτυπώνουν τη στρατηγική και τον στόχο να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο σε κάθε περιοχή καθώς και τις ευρύτερες αριστερές και προοδευτικές συνεργασίες με προγραμματικό πλαίσιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα από τις αυτοδιοικητικές διεργασίες έχουν προκύψει και νέα, μαχητικά και αξιόλογα αυτοδιοικητικά στελέχη, μέσα από την "καρδιά" των τοπικών κοινωνιών, των κινημάτων και των διεκδικήσεων, που μπορούν να δώσουν νέο αέρα στο σχέδιο για ευρεία συστράτευση και νικηφόρο αποτέλεσμα.

Η νέα γενιά παίρνει την ευθύνη

Μεταξύ αυτών, η 30χρονη Άννα Παραγυιού, που εκλέχθηκε από τις διαδικασίες της ιστορικής παράταξης "Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής" να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Με συμμετοχή στα κινήματα και ιδιαίτερα στον αγώνα κατά των εμφύλων διακρίσεων, για τα δικαιώματα των γυναικών και της LGBTQI κοινότητας, μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας και της Γ.Γ. Ισότητας Φύλων, η Άννα Παραγυιού είναι μία από τις νεότερες υποψήφιες.

Για δεύτερη φορά θα ηγηθεί του αγώνα με τη "Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Παλαιού Φαλήρου" ο Κώστας Μερκουράκης. Ο γεννηθείς το 1985, απόφοιτος του Μαθηματικού και δημοσιογράφος με σταθερή παρουσία ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Παλαιού Φαλήρου εισέρχεται με αξιώσεις στις κάλπες του Μαΐου.

Ο οικονομολόγος Κώστας Κάβουρας θα τεθεί ξανά στην εμπροσθοφυλακή του ψηφοδελτίου της "Αλληλέγγυας Πόλης" στο Ίλιον. Γεννημένος το 1985, αλλά ήδη με σημαντική εμπειρία στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου ως επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης και συνεπή δουλειά στα τοπικά ζητήματα όλη την προηγούμενη περίοδο.

Στη νέα γενιά εντάσσονται όμως και υποψήφιοι που την προηγούμενη τετραετία υπήρξαν σε θέσεις διοίκησης. Ο δήμαρχος Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας Άρης Βασιλόπουλος με την "Δύναμη Πολιτών", συσπειρώνοντας μεγάλο κομμάτι αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, ο νυν αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Γιώργος Καραμέρος για ένα "Ενωμένο Μαρούσι", έχοντας τη στήριξη και των Ευρωπαίων Πρασίνων όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη με την επίσκεψή της στην Ελλάδα η Σκα Κέλερ, αλλά και η περιφερειακή σύμβουλος με τη "Δύναμη Ζωής" στον Βόρειο Τομέα Αιμιλία Τζίβα, που εκφράζει μέσα από το "Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου Αττικής" ένα ψηφοδέλτιο ανοιχτό στις δημοκρατικές δυνάμεις στη βάση αρχών και προγραμματικών συγκλίσεων.

*Η "ΑΥΓΗ" θα συνεχίσει με την παρουσίαση όλων των υποψηφίων και των σχημάτων που έχουν τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και σε επόμενα φύλλα της

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL