Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Θα αναγκαστούν να συναινέσουν στην αναθεώρηση της ευθύνης υπουργών

"Όχι" Βερναρδάκη στο παζάρι Βενιζέλου - Ν.Δ. - Τον "θεσμικό εκβιασμό" για να μην καταργηθεί η διάταξη περί ευθύνης υπουργών κατήγγειλε ο Κ. Δουζίνας

"Επιχειρούν ένα είδος θεσμικού παζαριού, 'δώστε μας αυτό, να σας δώσουμε το άλλο'. Αυτή η συζήτηση δεν υπόκειται σε καμία θεσμική σοβαρότητα. Κανείς δεν δίνει σε κανέναν τίποτα" υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης αναφερόμενος στις απειλές του Βαγγέλη Βενιζέλου και της Ν.Δ. ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα ναυαγήσει χωρίς συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Μιλώντας στο Κόκκινο, ο Χρ. Βερναρδάκης χαρακτήρισε τον Β. Βενιζέλο "οργανικό διανοούμενο" της Ν.Δ. στα θέματα συνταγματικής αναθεώρησης, ενώ του καταλόγισε "οβιδιακή μεταμόρφωση" σε σχέση με την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Ο Χρ. Βερναρδάκης επισήμανε ότι το "θεσμικό παζάρι" που επιδιώκουν Ν.Δ. και Β. Βενιζέλος "προφανώς δεν πρόκειται να γίνει" τονίζοντας πως "θεωρούν ότι θα ανταλλάξουν ένα υπερώριμο θεσμικό αίτημα που προκαλεί την κοινωνία, την αθώωση υπουργών με αυτόν τον εξωφρενικό νόμο και τη συνταγματική κάλυψη, εάν εμείς υποχωρήσουμε στην προμετωπίδα του νεοφιλελευθερισμού, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια". Ο Χρ. Βερναρδάκης εκτίμησε ότι "θα αναγκαστούν υπό την κοινωνική πίεση, την πίεση του αυτονόητου, να συναινέσουν στην αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και της συνταγματικής του κάλυψης".

"Οβιδιακή μεταμόρφωση"

Ο Χρ. Βερναρδάκης σχολίασε ότι "με έκπληξη παρατηρώ" τον Β. Βενιζέλο να συμφωνεί με την αναθεώρηση του άρθρου 16, καθώς "είναι αυτός που εισηγήθηκε και τεκμηρίωσε, και μάλιστα πολύ επαρκώς, στην προηγούμενη αναθεώρηση το γιατί δεν χρειάζεται αναθεώρηση", παραπέμποντας μάλιστα στις τότε αγορεύσεις του Β. Βενιζέλου στη Βουλή. Ο Χρ. Βερναρδάκης παρατήρησε ότι ο Β. Βενιζέλος επιχειρεί "οβιδιακή μεταμόρφωση" προκειμένου "να δικαιολογήσει την σύμπλευσή του με τον πιο ακραίο νεοφιλελεύθερο κομμάτι της Ν.Δ.".

"Τέλειο έγκλημα"

Ο αναπληρωτής γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας, μιλώντας επίσης στο Κόκκινο, έκανε λόγο για "θεσμικό εκβιασμό" εκ μέρους του Β. Βενιζέλου "ώστε, μεταξύ άλλων, να μην καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών", διάταξη που μάλιστα χαρακτήρισε "το τέλειο έγκλημα". Ο Κ. Δουζίνας σημείωσε ότι η τακτική του Β. Βενιζέλου εντάσσεται στους σχεδιασμούς για "στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ", ενώ επισήμανε και την αλλαγή φρασεολογίας της Ν.Δ. σε σχέση με παλαιότερα, καθώς έχουν εγκαταλειφθεί οι αναφορές σε "μη κερδοσκοπικά" πανεπιστήμια.

Εναλλαγή ρόλων

Το σενάριο της άγονης συνταγματικής αναθεώρησης και επανέναρξης της διαδικασίας από τη Ν.Δ. μετά από ενδεχόμενη νίκη στις εκλογές είχε διακινηθεί ατύπως από τη Ν.Δ., αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκε.

Η Ν.Δ. επέμεινε στην υποτιθέμενη "πρόκληση" προς τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν όλα τα κόμματα όλες τις προτάσεις προκειμένου να "λυθούν τα χέρια" της επόμενης Βουλής να αποφασίσει τις αλλαγές στο σύνταγμα μόνο με 151 ψήφους.

Ο Β. Βενιζέλος επανέφερε την απειλή για "ναυάγιο" της συνταγματικής αναθεώρησης χωρίς το άρθρο 16, ενώ νωρίτερα είχε ζητήσει καμία διάταξη να μην λάβει 180 ψήφους.

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Ποιος ήταν συνεργάτης του Φλώρου είπαμε;

Τόσες μέρες η Ν.Δ. είχε αποφύγει να έρθει σε αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιλογή που εντάσσεται, προφανώς, στη στρατηγική του ήπιου πολιτικού κλίματος την οποία ακολουθεί η Ν.Δ. μετά τον ανελέητο πόλεμο τοξικής λάσπης με τον οποίο έφτασε μέχρι τις ευρωεκλογές.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο