Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο Δεκέμβρης της "Αυγής" (ο Αλέξης και η Κωνσταντίνα)

Ήταν η “Αυγή” που αναδείκνυε τη νέα ριζοσπαστικοποίηση, το καινούργιο που ερχόταν βίαια, αλλά καθαρό και άφθαρτο. Και άφησε μεγάλη παρακαταθήκη σε εκείνο τον Δεκέμβρη

Ακούω και διαβάζω τις τελευταίες ημέρες τα αφιερώματα στον αδικοχαμένο Αλέξη Γρηγορόπουλο. Για τις μέρες του Δεκέμβρη που συγκλόνισαν την Αθήνα και όλη την Ελλάδα, δρομολογώντας σε μεγάλο βαθμό τις βαθιές κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις των επόμενων χρόνων.

Καμία, ωστόσο, επετειακή ανασκόπηση στα γεγονότα του Δεκέμβρη δεν μπορεί να αποτυπώσει το κλίμα αν κανείς δεν ανατρέξει στο αρχειακό υλικό της “Αυγής”. Χωρίς καμία διάθεση αυτοαναφορικότητας ή αλαζονείας, ο Δεκέμβρης διαπέρασε την “Αυγή”. Και η “Αυγή” συνδιαμόρφωσε τον Δεκέμβρη!

Η “Αυγή”, έβγαινε τότε από μια πολύχρονη κρίση. Κρίση παρατεταμένης δημοσιογραφικής και πολιτικής ταυτότητας. Ο Νίκος Φίλης μόλις είχε αναλάβει διευθυντής μετά από καθολική απαίτηση των συντακτών, σε διάσταση με την ισχυρή "ανανεωτική πτέρυγα" που συνέχιζε να κρατά τα ηνία της εφημερίδας σε μια περίοδο που ο Συνασπισμός ανανεωνόταν πραγματικά και άλλαζε σε ριζοσπαστική κατεύθυνση.

Στις 7 Δεκέμβρη, Κυριακή μεσημέρι, η εφημερίδα ετοιμάζεται να βγάλει έκτακτο φύλλο για τη Δευτέρα, με τους συντάκτες της από το βράδυ του Σαββάτου στους δρόμους. Τα πρώτα ρεπορτάζ είναι έτοιμα από τον Νίκο Μορφονιό, την Ειρήνη Λαζαρίδου, τον Γιώργο Κυρίτση, οι πρώτες ανταποκρίσεις Στο Κοκκινο (μόλις έχει αναλάβει ο Γιώργος Ανανδρανιστάκης) γίνονται από τους συντάκτες της “Αυγής”.

Όλη η εφημερίδα, ανεξαρτήτως ρεπορτάζ, στρατεύεται στην υπόθεση του Δεκέμβρη.

Η “Αυγή” κατηγορείται ως συνοδοιπόρος των "μπάχαλων", περνάει καθημερινά "τηλεδικεία" από τα κανάλια και τους δημοσιογράφους της διαπλοκής, κυκλοφορεί το εμβληματικό "Ημερολόγιο" του Δεκέμβρη, που γίνεται κυριολεκτικά ανάρπαστο, σε δύο και τρεις εκδόσεις.

Παρά τη μικρή της κυκλοφορία, γίνεται σημείο αναφοράς για έναν κόσμο εξεγερμένο, που κατακλύζει τους δρόμους καθημερινά. Κυρίως τους νέους ανθρώπους, μαθητές, φοιτητές, νέους εργαζόμενους, τα μεσοστρώματα του πρεκαριάτου που πολτοποιεί ο επελαύνων νεοφιλελευθερισμός.

Γιατί ο Δεκέμβρης δεν ήταν μόνο ο Αλέξης. Ήταν και η Κωνσταντίνα Κούνεβα, που επιβεβαίωνε ότι "για τα κέρδη όλα επιτρέπονται"! Τα μεσάνυχτα στις 22 Δεκεμβρίου 2008 και ενώ επέστρεφε από τη δουλειά της στο σπίτι της, δέχτηκε επίθεση από γνωστούς - αγνώστους, που την περιέλουσαν με βιτριόλι και την υποχρέωσαν να το καταπιεί!

Ο Δεκέμβρης συνεχίστηκε και τους επόμενους μήνες και ήταν τότε η “Αυγή” που δεν περιορίστηκε να ερμηνεύει τα γεγονότα, την καταγραφή της βίας και της καταστολής.

Ήταν η “Αυγή” που αναδείκνυε μέσα από τα εξαιρετικά ρεπορτάζ της και την ανοιχτή αρθρογραφία, πέρα από την πολιτικό της χώρο, τη νέα ριζοσπαστικοποίηση, την όσμωση διαφορετικών κόσμων, το καινούργιο που ερχόταν βίαια, αλλά καθαρό και άφθαρτο. Και άφησε μεγάλη παρακαταθήκη σε εκείνο τον Δεκέμβρη.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Μια καθαρή νίκη για την Ελλάδα των πολλών

Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στις περιοδείες και τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει την πραγματικότητα: ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, και ιδιαίτερα οι πιο αδύναμοι,

Δειτε ολοκληρο το αρθρο