Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Επίσκεψη στα 190 χρόνια από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων / Συνάντηση εργασίας Τσίπρα - Πούτιν για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίσκεψη στα 190 χρόνια από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων / Συνάντηση εργασίας Τσίπρα - Πούτιν για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων

ΜΟΣΧΑ. ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ

Με σκοπό να επανασυνδεθεί το νήμα των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία προσέρχεται ο Αλέξης Τσίπρας στις σημερινές υψηλές επαφές με Πούτιν και Μεντβέντεφ στη Μόσχα.

Η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του Ρώσου Προέδρου, έπειτα από τη «μίνι» κρίση που υπήρξε στις διαχρονικά καλές σχέσεις των δύο χωρών το περασμένο καλοκαίρι, αποσκοπεί για την Αθήνα στην «πλήρη αποκατάσταση των σχέσεών μας». «Η επίσκεψη αυτή έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς προσβλέπει στο να κλείσει μια ταραγμένη περίοδο στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων» υπογράμμισε στο ίδιο πνεύμα το Κρεμλίνο.

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού συμπίπτει με τη συμπλήρωση 190 ετών από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας, υπογραμμίζοντας έτσι τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να επισημοποιηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε ζητήματα οικονομίας, διαλόγου επί περιφερειακών ζητημάτων, ενέργειας, πολιτισμού και άλλων θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθούν η προοπτική ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα και οι δυνατότητες αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία. Επίσης ο περιφερειακός ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, με έμφαση στη Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Θα συζητηθούν το Κυπριακό και η σταθερή θέση της Ρωσίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση, οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και ο εν προκειμένω ρόλος της Ελλάδας, οι σχέσεις Ε.Ε. - Ρωσίας και η σημασία τους για την περιοχή και την παγκόσμια ασφάλεια, οι προοπτικές στη Συρία και τη Λιβύη.

Υπογραφή διμερών συμφωνιών

Έπειτα από την κατ’ ιδίαν συνάντηση, το μεσημέρι, του Αλ. Τσίπρα με τον Ρώσο Πρόεδρο και το γεύμα εργασίας στο Κρεμλίνο και πριν από τη συνέντευξη Τύπου που θα παραθέσουν, θα υπογραφούν παρουσία τους διμερείς συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας στους τομείς εμπορικής ναυτιλίας, καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, αθλητισμού, τυποποίησης κ.ά., ενώ αναμένεται να συμφωνηθεί η κήρυξη του 2019 ως έτους γλώσσας και λογοτεχνίας για τις δύο χώρες.

Η προετοιμασία της υπογραφής των συμφωνιών έγινε κατά τη χθεσινή 11η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Οικονομικής, Βιομηχανικής, Τεχνολογικής και Επιστημονικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας (σ.σ.: είχε αναβληθεί στο παρελθόν στη σκιά της επιδείνωσης των διμερών σχέσεων τον Αύγουστο), στην οποία συμπροήδρευσαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος και ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, ο ΑΝΥΠΕΞ χαρακτήρισε ιδιαίτερα επιτυχημένη τη συνάντηση και εκδήλωσαν με τον Ρώσο υπουργό την προσδοκία των δύο πλευρών για περαιτέρω βελτίωση των ήδη καλών διμερών σχέσεων.

Νωρίτερα ο Αλ. Τσίπρας συναντά τον πρωθυπουργό Ντ. Μεντβέντεφ στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία, ενώ το πρόγραμμά του ξεκινά νωρίς το πρωί με την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στον Κήπο Αλεξάνδρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL