Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Διπλό μήνυμα Τσίπρα από τα Καλάβρυτα: / Αλ. Τσίπρας: Να σηκώσουμε ανάστημα απέναντι σε μίσος, διχόνοια και ρατσισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διπλό μήνυμα Τσίπρα από τα Καλάβρυτα: / Αλ. Τσίπρας: Να σηκώσουμε ανάστημα απέναντι σε μίσος, διχόνοια και ρατσισμό

Ηχηρό διπλό μήνυμα έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τα μαρτυρικά Καλάβρυτα, όπου απέδωσε φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 13 Δεκεμβρίου 1943.

Από τον τόπο της θυσίας στον λόφο του Καπή, όπου κατέθεσε λουλούδια, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι αποζημιώσεις είναι “ηθικό χρέος, όχι μόνο απέναντι στον ελληνικό λαό, αλλά απέναντι σε όλους τους λαούς της Ευρώπης”. Προχώρησε και στη σύνδεση με τη σημερινή συγκυρία με το βλέμμα στο εσωτερικό καλώντας τους Έλληνες “να σηκώσουν ανάστημα απέναντι σε αυτούς που θέλουν να σπείρουν ξανά το μίσος, τη διχόνοια, τον ρατσισμό”.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι “τα Καλάβρυτα, το Δίστομο, η Κάνδανος και όλοι οι τόποι μαρτυρίου από τον ναζισμό και τον φασισμό είναι η ζωντανή μνήμη της πατρίδας μας” και “η διαρκής υπενθύμιση προς όλους τους Έλληνες να σηκώσουν ανάστημα απέναντι σε αυτούς που εμφανίζονται από τα σκουπίδια της Ιστορίας και θέλουν να σπείρουν ξανά το μίσος, τη διχόνοια και το ρατσισμό”.

Σημείωσε ότι η πατρίδα μας έχει την τύχη η πλούσια ιστορία της να είναι πάντα ο καλύτερος οδηγός της για το μέλλον. Και αυτή η ιστορία δεν μπορεί ούτε να παραχαράσσεται ούτε να ευτελίζεται ούτε να λησμονείται από κανέναν”.

“Η απειλή”, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, “είναι κοινή για όλους τους λαούς και βλέπουμε ότι αυτές τις μέρες αυτή η ιδεολογία του μίσους πάει να μολύνει ακόμα και την ελληνική κοινωνία, που έχει πίσω της όλη αυτή τη βαριά ιστορική παρακαταθήκη των δεκάδων χιλιάδων θυσιών, των νεκρών στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και των ανθρώπων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία”.

Υπογράμμισε ότι αυτό είναι το πιο ανησυχητικό και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα και ότι “άρα έχουμε ηθικό χρέος και να θυμόμαστε και να διεκδικούμε”. “Στις μέρες μας είναι καλό να επισημαίνουμε την ιστορία του τόπου μας και στα νέα παιδιά” επισήμανε.

Κατά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Καλαβρύτων Γιώργο Λαζουρά αναφέρθηκε στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων λέγοντας ότι “όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου, να δούμε με έναν συντεταγμένο τρόπο πώς θα προχωρήσει αυτή η υπόθεση, που είναι πολλών χρόνων, δεκαετιών”.

Επισήμανε ότι υπάρχει κατάληξη σε ένα ομόφωνο πόρισμα προαναγγέλλοντας ότι θα συνεννοηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής “αμέσως μόλις ανοίξει μετά τις γιορτές η Βουλή να βάλει μπροστά, να συζητηθεί στην Ολομέλεια και να πάρουμε τις πρωτοβουλίες που πρέπει”. Πρόσθεσε ότι βοηθάει αν υπάρχει ομοψυχία και ομοφωνία, ότι πέραν των αποζημιώσεων είναι και το δάνειο, για να εκφράσει την πεποίθηση ότι “ο νομικός δικαιικός πολιτισμός μάς δίνει λύσεις”.

“Εάν δεν αναγνωρίζεται από την άλλη πλευρά, να βρούμε έναν τρόπο συμφωνημένα, εφόσον υπάρχει μία διαφωνία ως προς αυτό, να δούμε με ποιον τρόπο θα λύσουμε αυτήν τη διαφωνία” συνέχισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι “κατά τη δική μας εκτίμηση δεν έχει να κάνει με το ύψος των αποζημιώσεων, είναι πάνω απ' όλα ηθικό χρέος, όχι μόνο απέναντι στον ελληνικό λαό, αλλά απέναντι σε όλους τους λαούς της Ευρώπης”.

ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL