Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.4°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.6°C
1 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.6°C22.8°C
5 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες μικρής έντασης
25 °C
24.1°C24.9°C
0 BF 36%
Αλ. Τσίπρας: "Πολύ μεγαλύτερες σήμερα οι δυνατότητες για έμπρακτη στήριξη των αγροτών" / Νέο παραγωγικό μοντέλο, ενίσχυση των αγροτικών συνεταιρισμών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: "Πολύ μεγαλύτερες σήμερα οι δυνατότητες για έμπρακτη στήριξη των αγροτών" / Νέο παραγωγικό μοντέλο, ενίσχυση των αγροτικών συνεταιρισμών

Την καταβολή έκτακτης οικονομικής βοήθειας προς τους αιγοπροβατοτρόφους, ύψους 42 εκατ., που θα καταβληθεί σε κτηνοτρόφους των ορεινών, μειονεκτουσών και νησιωτικών περιοχών, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας από τα Καλάβρυτα, όπου επισκέφθηκε τον αγροτικό και γαλακτοκομικό συνεταιρισμό της περιοχής.

Με αυτόν τον τρόπο υπογράμμισε επί του πρακτέου τη θέση που εξέφρασε ότι “σήμερα, που η χώρα είναι πλέον απαλλαγμένη από τον βραχνά που κράτησε οκτώ χρόνια, οι δυνατότητές μας είναι πολύ μεγαλύτερες για έμπρακτη στήριξη στον αγροτικό κόσμο”.

Σημείωσε ότι η καταβολή της έκτακτης οικονομικής βοήθειας θα υλοποιηθεί άμεσα και έως το τέλος του χρόνου, καθώς η σχετική απόφαση έχει ήδη υπογραφεί από τον αρμόδιο υπουργό και σύντομα θα δημοσιευτεί. Η ενίσχυση αυτή αφορά περίπου 40.000 - 45.000 παραγωγούς και για κάθε επιχείρηση που έχει 200 αιγοπρόβατα η ενίσχυση θα είναι 1.000 ευρώ.

Είπε ότι η οικονομική ενίσχυση θα έχει καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα στις περιοχές που χαρακτηρίζονται από “φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα” για τις αιτήσεις 2018. Τόνισε ότι η χρηματοδότηση θα είναι αυξημένη κατά 17 εκατ. ευρώ σε σχέση με την πρόσκληση, προκειμένου να καλυφθεί ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων.

Σημείωσε ότι πρόκειται για ενισχύσεις που μπορούν να δοθούν χάρη στην “εξαιρετική πορεία της οικονομίας”, που “δεν τις σπαταλάμε δεξιά κι αριστερά”, αλλά που μπορούν να στηρίξουν τους ανθρώπους του μόχθου και “επιλέγουμε να τις δώσουμε στους αδύναμους, σε αυτούς που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας”.

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε επίσης τη χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές στα 158 εκατομμύρια και για τις μη ορεινές στα 89 εκατομμύρια ευρώ.

Εξήρε τον αγροτικό συνεταιρισμό στα Καλάβρυτα ως ένα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα συνεργασίας και αλληλεγγύης του ελληνικού αγροτικού κόσμου, ως ενός παραδείγματος που πέτυχε γιατί δεν βασίστηκε στο εφήμερο κέρδος, στον άκρατο ανταγωνισμό και την αρπαχτή.

“Σήμερα που βάζουμε τα θεμέλια του νέου παραγωγικού μοντέλου η ενθάρρυνση νέων συνεταιριστικών εγχειρημάτων και η ενίσχυση των υπαρχόντων είναι για μας προτεραιότητα” είπε ο Αλ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι δεν γίνεται να κινούμαστε χωρίς εθνική στρατηγική στοχευμένης ενίσχυσης της εγχώριας αγροτικής παραγωγής και να αφήνονται έρμαιο μεγάλων συμφερόντων οι μικροί παραγωγοί.

“Δεν ήρθα εδώ για να σας αραδιάσω τα πεπραγμένα των προηγούμενων, που γονάτισαν την εγχώρια αγροτική παραγωγή. Ήρθα για να μιλήσω μαζί σας και να σας ακούσω. Να οργανώσουμε μαζί τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για να στηριχθεί ο αγροτικός κόσμος” τους είπε.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών
και κατάργηση
του τέλους επιτηδεύματος

Θύμισε ότι η κυβέρνηση τον Νοέμβριο προχώρησε στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη των αγροτών από το 18% στο 12% εξηγώντας ότι κάποιος που έχει εισόδημα 10.000 τον χρόνο θα πληρώσει 600 ευρώ λιγότερα το 2019. Τόνισε επίσης ότι προχωρά στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες.

Σημαντικά βήματα τα τελευταία 3,5 χρόνια

Στα σημαντικά βήματα που έκανε η κυβέρνηση τα τελευταία 3,5 χρόνια ειδικά στον τομέα της κτηνοτροφίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε μεταξύ άλλων τη νομοθέτηση του συνεταιριστικού νόμου, τη νομοθέτηση το 2017 την υποχρέωση πληρωμής εντός 60 ημερών για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα -ανάμεσα σε αυτά και τα γαλακτοκομικά- αλλά και το ελληνικό σήμα στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στο κρέας. Τόνισε δε την ενίσχυση των ζωοτροφών, την τακτοποίηση των πληρωμών ενισχύσεων και προγραμμάτων, την προώθηση ενεργειών για την ποιοτική αναβάθμιση των ελέγχων στο φρέσκο γάλα και στη μεταποίηση γάλακτος και κρέατος.

Επιπλέον η κυβέρνηση οργανώνει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των σταυλικών εγκαταστάσεων, για απλοποίηση των διαδικασιών και την ενίσχυση της διαφάνειας με στόχο την ένταξη στο καθεστώς αδειοδότησης του συνόλου των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Οργανώνει την υποστήριξη του ελληνικού γιαουρτιού με τη σύνταξη άμεσα φακέλου υποστήριξης της κατοχύρωσής του ως προϊόντος γεωγραφικής ένδειξης. Επίσης τη διάθεση ποσοτήτων τυροκομικών προϊόντων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και σε δημόσια ιδρύματα.

Πρόταση της κυβέρνησης είναι να εξεταστεί η δυνατότητα διάθεσης φέτας και γραβιέρας μέσω των δωρεάν γευμάτων στα σχολεία, της σίτισης των μεταναστών, της επισιτιστικής βοήθειας σε απόρους μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους.

“Αδύναμος κρίκος δεν θα είναι πια ο κόσμος της παραγωγής”

Κατά την επίσκεψή του στο εργοστάσιο μεταποίησης του αγροτικού και γαλακτοκομικού συνεταιρισμού ενημερώθηκε ότι δίνουν στους παραγωγούς πρόβειου γάλακτος 0,72 ευρώ το κιλό, έχοντας και 2 εκατ. κέρδη, την ώρα που άλλες μη συνεταιριστκές επιχειρήσεις λένε ότι δίνουν 0,75 και υποστηρίζουν ότι “δεν βγαίνουν”.

“Κάποια συμφέροντα στον τόπο μας βρήκαν το έδαφος και λειτούργησαν τα προηγούμενα χρόνια ως καρτέλ στριμώχνοντας τον αδύναμο κρίκο της παραγωγής. Πολιτική μας βούληση είναι αυτό να μην το επιτρέψουμε. Αδύναμος κρίκος στον τόπο μας δεν θα είναι πια ο κόσμος της παραγωγής”.

Συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση

Σε σύσκεψη με τον δήμαρχο Καλαβρύτων Γιώργο Λαζουρά ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε πως “όποτε υπάρχει πολιτική βούληση, αλλά και συνεργασία μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης γίνονται σημαντικά πράγματα”. Μιλώντας για το πρόγραμμα “Φιλόδημος” είπε ότι έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα κλίμα αισιοδοξίας, τονίζοντας ότι “μέσα από τη διαδικασία της συνεργασίας μπορούν να αξιοποιηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να κάνουμε περισσότερα για τον τόπο”.

Παρατήρησε ότι “όσοι οι περιφερειάρχες και δήμαρχοι κατάφεραν να δουλέψουν στοχευμένα και κατάφεραν να αφήσουν κάτι πίσω τους, παρά την κρίση, θα κριθούν τελικά από τους πολίτες ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση”.

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε περίπατο και συζήτησε με καταστηματάρχες και άλλους πολίτες στους κεντρικούς δρόμους των Καλαβρύτων συνοδευόμενος από τον δήμαρχο, τον περιφερειάρχη Δ. Ελλάδας Απ. Κατσιφάρα, τον υπουργό και την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτη και Ολ. Τελιγιορίδου αντίστοιχα, τους βουλευτές Κ. Σπαρτινό, Σία Αναγνωστοπούλου και Ανδ. Ριζούλη.

Τον αγροτικό συνεταιρισμό στα Καλάβρυτα εξήρε ο πρωθυπουργός ως ένα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα συνεργασίας και αλληλεγγύης του ελληνικού αγροτικού κόσμου, ως ενός παραδείγματος που πέτυχε γιατί δεν βασίστηκε στο εφήμερο κέρδος, τον άκρατο ανταγωνισμό και την αρπαχτή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL