Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ / Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Το σχέδιο για το προοδευτικό μέτωπο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ / Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Το σχέδιο για το προοδευτικό μέτωπο

Τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για τις επερχόμενες ευρωεκλογές καλείται να εγκρίνει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που ολοκληρώνει το απόγευμα τις εργασίες της. Μπροστά στη δημιουργία της "Μαύρης Διεθνούς" που παίρνει σάρκα και οστά στην Ευρώπη, η Αριστερά καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ως κεντρική πολιτική στρατηγική τίθεται η διαμόρφωση ενός μεγάλου προοδευτικού πόλου, ενός μετώπου που θα αποτελείται από την Αριστερά, τους Πράσινους και εκείνο το τμήμα της Σοσιαλδημοκρατίας που βρίσκεται σε ρήξη με τον νεοφιλελευθερισμό. Άλλωστε, για την Αριστερά η σύγκρουση με τον νεοφασισμό δεν μπορεί παρά να έχει ως προϋπόθεση τη ρήξη με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που γεννά τη λιτότητα, τις ανισότητες, βαθαίνει το έλλειμμα δημοκρατίας και εν τέλει οδηγεί στην ακροδεξιά ηγεμονία. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ και η ευρωπαϊκή Αριστερά εργάζονται εντατικά γι' αυτό μέσα από τις διαδικασίες του Προοδευτικού Φόρουμ.

Προοδευτική επαναθεμελίωση της Ευρώπης

Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει ένα σχέδιο κοινών στόχων με τις προοδευτικές δυνάμεις που θα θέτει τις προϋποθέσεις για μια ριζική επαναθεμελίωση της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής και τον προοδευτικό μετασχηματισμό της Ευρώπης.

Οι άξονες της πρότασης αυτής έχουν ως βασική συνισταμένη την εκπόνηση ενός αντιπαραθετικού σχεδίου στη γραφειοκρατική δομή της Ευρώπης. Κεντρικά σημεία αποτελούν η αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας, η κοινή φορολογική πολιτική, η αλλαγή στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού. Επαναλαμβάνεται ακόμη η ανάγκη για δημοκρατικό έλεγχο της ΕΚΤ, ενίσχυση των εξουσιών του Ευρωκοινοβουλίου καθώς και κοινός προϋπολογισμός της Ευρωζώνης που θα βασίζεται στη φορολογία των χρηματιστηριακών συναλλαγών και των μεγάλων πολυεθνικών.

Αμοιβαία συνύπαρξη και προστασία της εργασίας

Στο προγραμματικό και στρατηγικό πλαίσιο εντάσσονται και θεμελιώδεις αξίες για την Αριστερά. Μια Ευρώπη αλληλέγγυα με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, όπου το κεντρικό ζήτημα για τους νέους της δεν μπορεί να είναι το δίλημμα μεταξύ ασφάλειας ή ελευθερίας. Αντίθετα, προοδευτική Ευρώπη σημαίνει αμοιβαία συνύπραξη διαφορετικών ανθρώπων από διαφορετικές κουλτούρες, με τις απαραίτητες κοινωνικές πολιτικές αναδιανομής του εισοδήματος και στήριξη της εργασίας. Μια Ευρώπη που θα προστατεύει τους εργαζόμενους και θα απαντάει στις αναζητήσεις της εποχής της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Ειρήνη, συνεργασία, περιβάλλον και κοινωνικά δικαιώματα

Την ίδια στιγμή, η Αριστερά καλείται να ορίσει τις προϋποθέσεις για την κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, την ανάγκη μείωσης του εργάσιμου χρόνου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με αύξηση των μισθών και εξάλειψη της επισφάλειας. Η ευρωπαϊκή Αριστερά ακόμη καλείται να διαμορφώσει από κοινού με τις προοδευτικές δυνάμεις ένα νέο στρατηγικό σχέδιο για την ειρήνη και τη συνεργασία στη ΝΑ Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Τέλος, στην προγραμματική και πολιτική ατζέντα μπαίνουν σε υψηλή προτεραιότητα η προστασία του περιβάλλοντος απέναντι στην κλιματική αλλαγή, η κατοχύρωση των δημόσιων αγαθών, ο αγώνας κατά της πατριαρχίας και των διακρίσεων κατά των γυναικών, αλλά και η υπεράσπιση της LGBTQI κοινότητας.

Διαμορφώνεται σταδιακά ο χάρτης των αυτοδιοικητικών

Ο Νίκος Μπελαβίλας στον Πειραιά και η Κατερίνα Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη θεωρούνται δύο υποψηφιότητες με ιδιαίτερη δυναμική η καθεμία. Από τη μία, ο Νίκος Μπελαβίλας με το "Λιμάνι της Αγωνίας" μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις απο τον προοδευτικό χώρο σε μια μάχη που θα δοθεί ενάντια στην ολιγαρχία στο μεγάλο λιμάνι, όπως ο ίδιος το έχει οριοθετήσει.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου θα κληθεί να πρωταγωνιστήσει στη διαμόρφωση ενός προοδευτικού μετώπου στη Θεσσαλονίκη που θα θέσει προοπτικές νίκης προκειμένου η πόλη να μη γυρίσει στο "σκοτάδι". Κι αυτό, σε μια συγκυρία που οι δυνάμεις του παρελθόντος επανέρχονται πρωταγωνιστικά, επιχειρώντας να ρίξουν ξανά "μαύρο πέπλο" πάνω από τη Θεσσαλονίκη. Έως την ώρα που έκλεινε η "Α" της Κυριακής, οι διεργασίες για τον Δήμο της Αθήνας ήταν σε εξέλιξη, υπόθεση που έχουν αναλάβει ο πρόεδρος και ο γραμματέας του κόμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL