Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.1°C16.6°C
2 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
30 °C
24.4°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
2 BF 94%
Προσκλητήριο ελπίδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσκλητήριο ελπίδας

Στις 26 Μαΐου αρχίζει ένα μπαράζ κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων με απαρχή τις ευρωεκλογές. Ακολουθούν οι αυτοδιοικητικές και βέβαια οι βουλευτικές εκλογές με την εξάντληση της κυβερνητικής θητείας.

Πρόκειται για αναμετρήσεις που η κάθε μια έχει τη δική της κρισιμότητα. Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα καθορίσουν σημαντικά την πορεία της Ευρώπης σε μια ιδιαίτερη φάση που οι χώρες - μέλη της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, κυρίως με το μεταναστευτικό και την άνοδο των νεοφασιστικών και ρατσιστικών κινημάτων.

Ταυτόχρονα στην Ευρώπη έχει ανοίξει συζήτηση για την προοπτική και τη δομή της ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών.

Οι εκλογές στους δήμους και τις Περιφέρειες θα πραγματοποιηθούν στις νέες συνθήκες που δημιουργούν η έξοδος από τα Μνημόνια και η εφαρμογή για πρώτη φορά του συστήματος της απλής αναλογικής.

Οι φυσικές καταστροφές που ενέσκηψαν στον τόπο την περασμένη περίοδο, δυστυχώς με πολλά ανθρώπινα θύματα, επιβάλλουν στην Αυτοδιοίκηση και τους αιρετούς άρχοντες έναν σοβαρό αναστοχασμό για το πώς η Αυτοδιοίκηση εφαρμόζει αποτελεσματικά πολιτικές προστασίας του πολίτη και του φυσικού περιβάλλοντος.

Βέβαια η μάχη των μαχών θα είναι οι βουλευτικές εκλογές, τις οποίες απ' ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση σχεδιάζει για το τέλος της θητείας της. Σε αυτές τις εκλογές θα συγκρουστούν δύο προτάσεις και θα αντιπαρατεθούν δύο κόσμοι.

Η μία είναι η πρόταση του προοδευτικού πόλου, του οποίου κύριος φορέας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, και θέτει προτεραιότητες την κοινωνική αλληλεγγύη, τη δημοκρατία και την απόρριψη κάθε φασιστικού και ρατσιστικού δόγματος. Η πρόταση αυτή στηρίζεται στο τιτάνιο κυβερνητικό έργο της τελευταίας τριετίας, όπως επίσης και στη βελτίωση της οικονομίας της χώρας σε όλα τα μεγέθη σε μια οριακή στιγμή που οι δυνάμεις του παλαιού συστήματος την είχαν οδηγήσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Η άλλη πρόταση είναι αυτή που εφαρμόστηκε στη χώρα από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Είναι το νεοφιλελεύθερο δόγμα σε όλο του το μεγαλείο και η υποταγή σε κάθε τέτοια συντηρητική και αντιλαϊκή αντίληψη που εκπορεύεται από τους κόλπους της Ευρωζώνης.

Ο Έλληνας πολίτης, ο άνεργος, ο συνταξιούχος, ο μικρός και μεσαίος επιχειρηματίας έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε αυτό που εκπροσωπεί ο Κ. Μητσοτάκης μαζί με τον συρφετό της Άκρας Δεξιάς που τον στηρίζει και τον άλλο κόσμο, τον οποίο εκπροσωπεί ο Αλέξης Τσίπρας και είναι ο κόσμος των δικαιωμάτων, της εργασίας και της δίκαιης ανάπτυξης.

Η επιλογή του πολίτη τον αφορά, με τη δική του ευθύνη και τη συναίσθηση της σοβαρότητας της ψήφου του για τα επόμενα χρόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το όχημα με το οποίο τρεις γενιές αριστερών είδαν τα όνειρά τους να δικαιώνονται. Η πηγή έμπνευσης και η αναπτέρωση της ελπίδας και της τολμηρής αντιπαράθεσης με την εφιαλτική κατάσταση στην οποία είχε οδηγηθεί η χώρα. Για πρώτη φορά ύστερα από πολλές δεκαετίες η Αριστερά αναφέρεται στην εξουσία και όχι στην απλή διαμαρτυρία ή την αντίσταση. Όση ηθικοπολιτική αξία κι αν έχουν η αντίσταση και η διαμαρτυρία, δεν αρκούν ώστε η κοινωνία να προχωρήσει σε ανατρεπτικές αλλαγές.

Κυβέρνηση λαϊκής εντολής

Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι κυβέρνηση επαγγελματιών της πολιτικής ούτε ρουσφετολογικός μηχανισμός. Είναι η κυβέρνηση της λαϊκής εντολής που δόθηκε σε δύο αλλεπάλληλες εκλογές. Έχει την εμπιστοσύνη του λαού, που θα ενισχύεται όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές στον βαθμό που η κυβέρνηση και το κόμμα θα ανταποκριθούν στις μέχρι τώρα δεσμεύσεις τους.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι σε αυτό το κρίσιμο διάστημα της δύσκολης κυβερνητικής θητείας, με πολιτικούς αντιπάλους απρόβλεπτους και ανερμάτιστους, με πιέσεις πανταχόθεν, η κυβέρνηση και όσοι την εκφράζουν και την υπηρετούν πιθανόν να βαρύνονται με αστοχίες, παραλείψεις και ελλείψεις. Μπορεί να μην ευτυχήσαμε πάντοτε στα πρόσωπα που επιλέξαμε για να στελεχώσουμε τον κυβερνητικό μηχανισμό, αλλά ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το πολύπλοκο έργο που ανέλαβε η κυβέρνηση και τις συνθήκες υπό τις οποίες της το ανέθεσε ο λαός.

Η Ελλάδα των αρχών του 21ου αιώνα είναι η χώρα με τις πολλές δυνατότητες, μια προικισμένη νεολαία και σοβαρές δυνάμεις που επιθυμούσαν ανέκαθεν την αλλαγή του παλιού δικομματικού σκηνικού. Γι’ αυτό και η ελληνική κοινωνία αναθέτει στον ΣΥΡΙΖΑ την άρση των μεγάλων εκκρεμοτήτων της χώρας.

Η συμφωνία για την υπόθεση της ΠΓΔΜ, η έξοδος από το Μνημόνιο και η διευθέτηση του χρέους, το προσύμφωνο με την Εκκλησία της Ελλάδος για τις περαιτέρω σχέσεις κράτους - Εκκλησίας, οι διαβουλεύσεις με τη γειτονική Αλβανία ώστε να υπάρξει συμφωνία για σειρά διμερών σημαντικών θεμάτων, η ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης μας αποτελούν κορυφαίες εκφάνσεις μιας πολιτικής πολυδιάστατης, για την οποία εμείς οι αριστεροί πρέπει να υπερηφανευόμαστε.

Οι εκλογές του Μαΐου είναι προσκλητήριο συμπαράταξης όλων των προοδευτικών ανθρώπων, όλων των αριστερών, όλων αυτών που επιθυμούν να προχωρήσει η χώρα χωρίς ταλαντεύσεις και να μην επανορθωθεί το καθεστώς της φαυλοκρατίας και της διαπλοκής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL