Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Με ομιλία Τσίπρα ξεκινούν οι εργασιες της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στις 11 π.μ. στο "Σινέ Κεραμεικός" / Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με ομιλία Τσίπρα ξεκινούν οι εργασιες της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στις 11 π.μ. στο "Σινέ Κεραμεικός" / Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές

Με την εισήγηση του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα θα ξεκινήσουν σήμερα στις 11.00 το πρωί οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στο "Σινέ Κεραμεικός". Κεντρικό θέμα της ατζέντας είναι η προετοιμασία και η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των ευρωεκλογών, ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως την κουβέντα θα απασχολήσουν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν αύριο το απόγευμα.

Άλλωστε η Πολιτική Γραμματεία, που συνεδρίασε την Τετάρτη υπό τον Αλέξη Τσίπρα, αποφάσισε τη στήριξη στις υποψηφιότητες του Νίκου Μπελαβίλα στον Πειραιά και της Κατερίνας Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες θα τεθούν προς έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή. Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα του υποψηφίου στον Δήμο Αθηναίων με τον πρόεδρο και τον γραμματέα του κόμματος να έχουν αναλάβει προσωπικά τις επαφές σε ανοιχτή γραμμή με την παράταξη της "Ανοιχτής Πόλης".

Σύγκρουση ακραίων συντηρητικών και προοδευτικών

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνεδρίασης θα συζητηθούν οι διεθνείς εξελίξεις και κυρίως οι ευρωπαϊκές, όπου διαπιστώνεται η συγκρότηση μιας "Μαύρης Διεθνούς" στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ως μέρος μια παγκόσμιας προσπάθειας παλαιών φασιστικών ιδεών να παρουσιαστούν ως νέες. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να υπογραμμιστεί πως έχουν συγκροτηθεί δυο μέτωπα στην Ευρώπη: ένα ακραία συντηρητικό και ένα προοδευτικό.

Όπως διαπιστώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, η ευρωπαϊκή Δεξιά μετατοπίζεται σε ακροδεξιές θέσεις, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρείται το φαινόμενο μιας "κάλπικης αντισυστημικότητας" με την ψήφο στην Ακροδεξιά, που βασίζεται στην ξενοφοβία, τον φόβο για το διαφορετικό, τον εθνικισμό. Απέναντι σε αυτό η Αριστερά καλείται να δημιουργήσει ένα νέο διαφορετικό όραμα για την Ευρώπη, για τον προοδευτικό μετασχηματισμό της και την απόκρουση του νεοφιλελεύθερου αυταρχισμού και της Ακροδεξιάς.

Κάλεσμα σε Αριστερά - Πράσινους - αριστερούς Σοσιαλδημοκράτες

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ως προϋπόθεση για να ηττηθεί η σύγχρονη Ακροδεξιά τίθεται η ήττα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Συνεπώς ενώπιον των προοδευτικών πολιτών τίθεται ο μονόδρομος της συγκρότησης ενός ισχυρού προοδευτικού μετώπου. Σε αυτό, σύμφωνα με το σχέδιο που πρόκειται να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα τεθεί προς ψήφιση στην Κ.Ε., εντάσσονται η Αριστερά, οι Πράσινοι και εκείνο το τμήμα της Σοσιαλδημοκρατίας που βρισκεται σε ρήξη με τον νεοφιλελευθερισμό.

Το κάλεσμα αυτό απευθύνεται όμως και σε όσους και όσες "αισθάνονται την ευθύνη να σηκώσουν το ιστορικό βάρος μιας ενωτικής μάχης ενάντια στις πολιτικές της ανισότητας και της φτώχειας". Αναμένεται ακόμη να υπογραμμιστεί ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ ως μιας κυβέρνησης που εφάρμοσε φιλολαϊκή και κοινωνικά δίκαιη πολιτική στη μεταμνημονιακή περίοδο, αποτελώντας ένα αριστερό παράδειγμα στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα αναμένεται να επισημανθεί η ανάγκη να υπάρξει αλληλεγγύη της "προοδευτικής Ευρώπης" στις κυβερνήσεις των Σοσιαλιστών με τη στήριξη της Αριστεράς στην Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά και να τύχουν στήριξης και μίμησης από το σύνολο των προοδευτικών και αντινεοφιλελεύθερων δυνάμεων στην Ευρώπη. Άλλωστε για τον ΣΥΡΙΖΑ η εδραίωση του εναλλακτικού σχεδίου απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική "εξαρτάται αποκλειστικά από τον διαρκή πόλεμο θέσεων για την αλλαγή των κοινωνικοπολιτικών συσχετισμών δύναμης".

Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεσμευτεί να εργαστεί εντατικά για την ενίσχυση της ενωτικής προοπτικής στον χρόνο που απομένει έως τις ευρωεκλογές. Ως παράδειγμα αυτού αναφέρεται η "Προοδευτική Συμμαχία".

Το σχέδιο για την προοδευτική επαναθεμελίωση της Ευρώπης

Η Κ.Ε. του κόμματος αναμένεται να εγκρίνει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων προς αυτή την κατεύθυνση, ένα σχέδιο κοινών στόχων ενίσχυσης της δημοκρατίας από Αριστεράς και Πράσινους - αριστερούς Σοσιαλδημοκράτες. Ένα σχέδιο που θα θέτει τις προϋποθέσεις για μια ριζική επαναθεμελίωση της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής και τον προοδευτικό μετασχηματισμό της Ευρώπης.

Βασικοί άξονες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι το αντιπαραθετικό σχέδιο κόντρα στη γραφειοκρατική δομή της Ευρώπης, με αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας, κοινή φορολογική πολιτική, αλλαγή στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού. Το σχέδιο συμπεριλαμβάνει ακόμη τον δημοκρατικό έλεγχο της ΕΚΤ, την ενίσχυση των εξουσιών του Ευρωκοινοβουλίου, τον κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης που θα βασίζεται στη φορολογία των χρηματιστηριακών συναλλαγών και των μεγάλων πολυεθνικών.

Στους προγραμματικούς και στρατηγικούς άξονες φυσικά εντάσσονται η αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, οι κοινωνικές πολιτικές αναδιανομής του εισοδήματος και η στήριξη της εργασίας, η προστασία του περιβάλλοντος απέναντι στην κλιματική αλλαγή, η κατοχύρωση των δημόσιων αγαθών, ο αγώνας κατά της πατριαρχίας και των διακρίσεων κατά των γυναικών, αλλά και η υπεράσπιση της LGBTQI κοινότητας.

Δ. Παπαδημούλης: "Να αποτρέψουμε την εκλογή κάποιου 'δεξιότερου του Γιούνκερ'"

Το στίγμα της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές έδωσε ο Δ. Παπαδημούλης με συνέντευξή του στο ΑΠΕ. "Εύχομαι οι πολίτες να μην 'σνομπάρουν' τις επερχόμενες ευρωεκλογές, ο οποίες θα είναι οι πιο σημαντικές των τελευταίων δεκαετιών. Η συμμετοχή αξίζει τον κόπο", είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ο οποιος έθεσε ως κύριο στόχο των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων τη "συγκέντρωση ενός ποσοστού που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αποτρέψουμε την εκλογή κάποιου ‘δεξιότερου του Γιούνκερ’ στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής".

Εξέφρασε μάλιστα την "ευχή" "να μην δυναμώσει η Ακροδεξιά, που ανεβαίνει επικίνδυνα", υπογραμμίζοντας πως πρέπει να προχωρήσει ταχύτερα και τολμηρότερα η σύγκλιση των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων. "Το δικό μου όραμα είναι μια μεγάλη προοδευτική, φιλοευρωπαϊκή ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν είναι ώριμο, αλλά πάντα πρέπει να σκεφτόμαστε με πιο φιλόδοξους στόχους. Και, γιατί όχι, κι ένας κοινός υποψήφιος προοδευτικός για πρόεδρος της Κομισιόν", είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL