Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Εκλογές μάχης για την Αριστερά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογές μάχης για την Αριστερά

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου αποτελούν ένα στοίχημα για την Αριστερά με ιστορικές προεκτάσεις. Μια μάχη το πεδίο της οποίας συμπυκνώνεται στους τρεις μεγάλους δήμους.

Στην Αθήνα οι υποψηφιότητες Μπακογιάννη και Γερουλάνου αντιπροσωπεύουν τις δυο όψεις του νομίσματος των ελίτ. Από τη μια πλευρά η... χίπστερ έκφραση του νεοφιλελευθερισμού, που εκφράζει την ιδιοκτησιακή αντίληψη του χώρου από τον οποίο προέρχεται για τα κοινά. Από την άλλη μια επιλογή πιο προοδευτική μεν, αλλά βγαλμένη από τα παλιά. Η πολιτική λογική Καμίνη, δοκιμάστηκε και απέτυχε παταγωδώς.

Στο βάθος ο φασισμός. Ένας φασισμός που έβγαλε τα μαύρα μπλουζάκια και έβαλε γραβάτες, ενώ τροφοδοτείται από το αφήγημα που όλοι υπηρετούν. Αυτό της τάξης και της ασφάλειας. Αφήγημα που εξυπηρέτησε άψογα ο απερχόμενος "κεντροαριστερός" δήμαρχος.

Η Αριστερά οφείλει να μπει σφήνα ανάμεσα στις ελίτ και την Ακροδεξιά. Με μια υποψηφιότητα καθαρή, που δεν έχει δει τις γειτονιές της Αθήνας μόνο από την τηλεόραση. Που θα συσπειρώσει τον προοδευτικό κόσμο, θα αγωνιστεί για όλους τους Αθηναίους, Έλληνες και ξένους, που θα προτείνει σαφείς απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της πόλης και της καθημερινότητας. Που θα έχει όρεξη για δουλειά, δημιουργικότητα και θα προτάσσει το συλλογικό και την αλληλεγγύη απέναντι σε μια κοινωνία που ωθείται ταχέως στην ανθρωποφαγία.

Η περίπτωση του Πειραιά δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Στο μεγάλο λιμάνι την προηγούμενη τετραετία εφαρμόστηκε πιλοτικά το παράδειγμα της μεταδημοκρατίας στη χώρα μας. Η έφοδος στην πολιτική της ολιγαρχίας, δήθεν χωρίς κομματικές ταμπέλες -no politica-, η εκμετάλλευση της ιστορικής ομάδας της πόλης, η επικράτηση ενός επιχειρηματία, οι ομάδες τραμπούκων που τρομοκράτησαν προεκλογικά τους πολίτες το 2014 δεν είναι μονόδρομος. Η επιλογή του Νίκου Μπελαβίλα, ενός συνεπούς αγωνιστή και επιστήμονα, ενός Πειραιώτη που δεν διστάζει να συγκρουστεί και να πει τα πράγματα με το όνομα τους, αποτελεί μια υποψηφιότητα ελπίδας, συσπείρωσης και αγώνα.

Στη Θεσσαλονίκη έχουμε την προσπάθεια των πιο σκοτεινών, ακραίων και φασιστικών δυνάμεων να πάνε την πόλη πίσω στις εποχές των Γκοτζαμάνηδων. Οι μαφιόζικες επιθέσεις, η στοχοποίηση του απερχόμενου δημάρχου Μπουτάρη, το κλίμα παρακράτους που έχει δημιουργηθεί με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών κάνουν επιτακτική την ανάγκη ενός δυναμικού αριστερού, προοδευτικού μετώπου που δεν θα αφήσουν την πόλη να επιστρέψει στο σκοτάδι. Και είναι σίγουρο πως η Κατερίνα Νοτοπούλου, ένα φρέσκο πρόσωπο, μια αριστερή γυναίκα, γέννημα - θρέμμα των κινημάτων, θα έχει δύσκολο μα και κρίσιμο έργο.

Αυτές οι εκλογές θα είναι όμως και μια αναμέτρηση της Αριστεράς με τον εαυτό της. Αφού μπροστά σε αυτές τις ιστορικές προκλήσεις οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες θα κληθούν να πάρουν θέση. Να αφήσουν πίσω τις πικρίες και τις αντιπαλότητες και να συσπειρωθούν απέναντι στο μαύρο, βρίσκοντας στην πορεία και νέους συνοδοιπόρους που μπορεί χθες να ήταν αντίπαλοι. Θα το τολμήσουμε;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL