Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Απάντηση στις "πηγές" της αξιωματικής αντιπολίτευσης / ΣΥΡΙΖΑ: Η Ν.Δ. να οριοθετηθεί ξεκάθαρα απέναντι στη μισαλλοδοξία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απάντηση στις "πηγές" της αξιωματικής αντιπολίτευσης / ΣΥΡΙΖΑ: Η Ν.Δ. να οριοθετηθεί ξεκάθαρα απέναντι στη μισαλλοδοξία

Κάλεσμα στις δημοκρατικές δυνάμεις να μη δείξουν καμία ανοχή "στις αθλιότητες της Χρυσής Αυγής και στην προσπάθειά της να δηλητηριάσει τους μαθητές με το εθνικιστικό μίσος" απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις εθνικιστικές καταλήψεις.

Η Κουμουνδούρου με ανακοίνωσή της καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει εάν συμφωνεί με τη συμπόρευση των συνδικαλιστών εκπαιδευτικών αλλά και κεντρικών στελεχών της Ν.Δ. με τη Χρυσή Αυγή στο ζήτημα των εθνικιστικών καταλήψεων. Η απάντηση της Ν.Δ. ήρθε λίγη ώρα αργότερα μέσω "πηγών", κάνοντας λόγο για διαφωνία με τις καταλήψεις, είτε προέρχονται από την "Άκρα Αριστερά" είτε από την "Άκρα δεξιά".

Να μιλήσει ο Μητσοτάκης

"Οι ακραίες, μισαλλόδοξες και διχαστικές δηλώσεις των κυρίων Γεωργιάδη και Βορίδη, τις οποίες επανέλαβαν και σήμερα (σ.σ.: χθες), αλλά και οι ακροδεξιές ανακοινώσεις της ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών δεν αντιμετωπίζονται μέσω ανώνυμων πηγών και διαρροών" απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να καταδικαστούν επίσημα και έμπρακτα.

"Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να σιωπά επιδεικτικά και να κρύβεται εδώ και τόσες μέρες" υπογραμμίζει η Κουμουνδούρου, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί η Ν.Δ. να ψηφοθηρεί και να μην παίρνει ξεκάθαρη θέση για τη διείσδυση νεοναζιστών στα σχολεία. "Αν η αξιωματική αντιπολίτευση εννοεί αυτά που γράφει περί 'ανοιχτών μυαλών', τότε οφείλει να οριοθετηθεί άμεσα και ξεκάθαρα απέναντι στη μισαλλοδοξία και όχι τα στελέχη της να φλερτάρουν καθημερινά με την πατριδοκαπηλία και την ακροδεξιά ρητορική" αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μάχη ενάντια στο ακροδεξιό πολιτικό ρεύμα

Για ένα μειοψηφικό ρεύμα εντός των μαθητών "που έλκεται από ακροδεξιές αντιλήψεις" έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος στην τηλεόραση του Open. "Αυτό που θα πρέπει να απασχολεί τον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο είναι το πώς θα ηττηθεί ο φασισμός μέσα στα σχολεία" σημείωσε. Όπως είπε χαρακτηριστικά, υπάρχει μια πραγματική πολιτική και ιδεολογική μάχη, με τη Χρυσή Αυγή να δρα ως φασιστική δύναμη στο εσωτερικό του μαθητικού κινήματος. "Αυτή η μάχη θα πρέπει να δοθεί με όλες τις δυνάμεις που έχει η δημοκρατία για να αντιπαρατεθεί σε αυτό το ακροδεξιό πολιτικό ρεύμα που βρίσκει πατήματα και μέσα στον μαθητικό κόσμο".

Παράλληλα, τόνισε ότι ο τρόπος που έχει γίνει η συζήτηση από τη μεριά της Ν.Δ. και το πολιτικό ρεύμα που έχει την ηγεμονία στην αξιωματική αντιπολίτευση, "αυτό του Σαμαρά, του Βορίδη και του Γεωργιάδη", έχει νομιμοποιήσει "τέτοιου είδους φασιστικές πρακτικές".

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ:

Συνολική υποχρέωση της κοινωνίας η αποκάλυψη του προσώπου του ναζισμού

"Είναι επικίνδυνα ορισμένα πράγματα όταν στο όνομα, δήθεν, του πατριωτισμού ουσιαστικά καλλιεργούν μια αντιπαλότητα απέναντι στη δημοκρατία, την πολυφωνία και κηρύσσουν τη μισαλλοδοξία" ανέφερε στον Real 97,8 ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης. "Όποιος αισθάνεται αλληλέγγυος, στη βάση μιας πατριωτικής αντίληψης, με τους χρυσαυγίτες το μόνο που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί είναι ως πατριώτης" είπε, χαρακτηρίζοντας τη νεοναζιστικη οργάνωση "πατριδοκάπηλη δύναμη".

Υπογράμμισε μάλιστα πως το ζήτημα της αποκάλυψης του πραγματικού περιεχομένου και προσώπου του ναζισμού και της Ακροδεξιάς δεν είναι υποχρέωση μόνο των κομμάτων, "αλλά είναι και των γονιών, είναι και των δασκάλων, είναι συνολικά της κοινωνίας μας".

Επικίνδυνη συμπόρευση της ακροδεξιάς πτέρυγας της Ν.Δ. με τη Χρυσή Αυγή

Για "επικίνδυνη συμπόρευση της ακροδεξιάς πτέρυγας της Ν.Δ. με τη Χρυσή Αυγή" έκανε λόγο στο Πρακτορείο 104,9 η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Σβίγκου. "Σε αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να υπάρχουν μισόλογα, όμως ο κ. Μητσοτάκης συνηθίζει να κρύβεται σε τέτοια φαινόμενα" είπε, μιλώντας για "θράσος" από τον Κ. Μητσοτάκη "να μιλάει για τολμηρή στροφή της Ν.Δ. προς το Κέντρο και να βλέπουμε λίγες μέρες μετά πως αυτή τη στροφή στο Κέντρο την υλοποιούν οι εκπαιδευτικοί της παράταξής του. Εκτίμησε δε ότι η εκπαιδευτική κοινότητα και το μαθητικό κίνημα θα απομονώσουν τέτοιες πρακτικές και ιδεολογίες από τα σχολεία, "όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η Ν.Δ. μπορεί να μένει σιωπηλή απέναντι στην προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να δηλητηριάσει μαθητές".

"Η Ελλάδα έχει αντιφασιστικά αντανακλαστικά"

"Οι δημοκρατικοί μαθητές δεν θα επιτρέψουν να γίνουν εργαλεία στα χέρια της Χρυσής Αυγής, που επιχειρεί να ταυτίσει τον πατριωτισμό με τον φασισμό" σημείωσε στον Alpha o υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. "Η Ελλάδα έχει αντιφασιστικά αντανακλαστικά και είναι μια χώρα που αναγεννήθηκε με τη μάχη ενάντια στον φασισμό" συμπλήρωσε, καλώντας τη Ν.Δ. να αντιδράσει για την ανακοίνωση της ΔΑΚΕ.

Η Χρυσή Αυγή θέλει να πετύχει ήπια καταδίκη

Για μια "καλά σχεδιασμένη και προετοιμασμένη" κινητοποίηση που "δεν έχει κανένα αυθόρμητο στοιχείο όπως οι καταλήψεις, ούτε πολύχρωμο όπως οι καταλήψεις μαθητών" έκανε λόγο η αντιπρόεδρος της Βουλής Τ. Χριστοδουλοπούλου στον ρ/σ Στο Κόκκινο". "Το σύνθημα απλώς επικυρώνει ότι είναι ακροδεξιάς έμπνευσης" σημείωσε. Εκτίμησε μάλιστα πως η Χρυσή Αυγή θέλει με εθνικιστικές καταλήψεις να πετύχει ήπια καταδίκη για τα εγκλήματά της, "επιδεικνύοντας ότι επηρεάζει τμήματα της κοινωνίας".

Πλατύ δημοκρατικό - αντιφασιστικό μέτωπο

Την ανάγκη επαγρύπνησης για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και τη μαχητική απόκρουση κάθε ακροδεξιάς και φασιστικής απειλής υπογραμμίζει με δήλωσή του ο βουλευτής Α' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης.

Όπως τονίζει, οι μαθητές αγνόησαν ή και αντιστάθηκαν στις λεγόμενες «εθνικιστικές καταλήψεις», "προδιαγράφοντας έτσι τις δυνατότητες για ένα πλατύ δημοκρατικό - αντιφασιστικό μέτωπο στην εκπαίδευση και στην κοινωνία". Κάνει ακόμη λόγο για "τεράστιες ευθύνες της Ν.Δ.". "Στο όνομα της πατριδοκαπηλίας και της μικροπολιτικής, ο κ. Μητσοτάκης, μετατρέπει το κόμμα του, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, σε συνιστώσα του ακροδεξιού - εθνικιστικού μετώπου".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL