Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.6°C19.6°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.0°C19.4°C
5 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.5°C18.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C16.9°C
2 BF 68%
Δύο κόσμοι, δύο σχέδια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δύο κόσμοι, δύο σχέδια

Χθες λοιπόν και ενώ στις δεξιές ιστοσελίδες πρώτη είδηση ήταν άλλη μια δημοσκόπηση - παραγγελία από το πιο μεροληπτικό κανάλι της χώρας και το μενού του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, η πραγματική είδηση ήταν από τη Βουλή. Ήταν η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, μέτρο που εξαγγέλθηκε από τον Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, στο πλαίσιο ενός μεταμνημονιακού σχεδίου για τη χώρα και την κοινωνία.

Η Νέα Δημοκρατία είχε χαρακτηρίσει το πακέτο των μέτρων της ΔΕΘ ως “καταστροφική παροχολογία”. Τώρα θα συρθεί στη Βουλή και θα τα ψηφίσει ένα προς ένα διότι δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Δικαίως λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης προτίμησε να δώσει τη μάχη εναντίον της “καταστροφικής παροχολογίας” από την... Κυψέλη, αποφεύγοντας την κοινοβουλευτική αντιπαράθεση.

Είχε επενδύσει πολλά η Ν.Δ. στον πόλεμο εναντίον του ασφαλιστικού, στο κίνημα της γραβάτας, στη λιτότητα που δεν θα σταματούσε στο τρίτο Μνημόνιο αλλά θα συνεχιζόταν σε ένα τέταρτο. Τώρα που, για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια, θεσμοθετούνται μέτρα ελάφρυνσης, η Νέα Δημοκρατία τα ψηφίζει σιωπηρά, αναζητώντας άλλους τρόπους να δραπετεύσει από το στρατηγικό της αδιέξοδο.

Η ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών δεν γίνεται για να κερδίσει πόντους ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη Ν.Δ. Γίνεται γιατί το έχει ανάγκη η κοινωνία και η πραγματική οικονομία, μετά από σχεδόν μια δεκαετία σκληρού δημοσιονομικού καταναγκασμού.

Γιατί ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου κατέστησε το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο. Και γιατί υπάρχει μια κυβέρνηση που επιλέγει να αναδιανείμει το όφελος, αντί να οδηγήσει το σύστημα στην κατάρρευση και να σπρώξει τον κόσμο στον Καιάδα της ιδιωτικής ασφάλισης.

Δύο κόσμοι, δύο σχέδια. Καθαρά πράγματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL