Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία: / Ζημία 23 δισ. ευρώ από τις τιμολογήσεις φαρμάκου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία: / Ζημία 23 δισ. ευρώ από τις τιμολογήσεις φαρμάκου

Επιβάρυνση 23 δισ. ευρώ από τις τιμολογήσεις του φαρμάκου είχε το Ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία, την ώρα που η συνολική ζημία για το Δημόσιο φτάνει τα 85 δισ. ευρώ.

Το πόρισμα της πλειοψηφίας εστάλη χθες στα κόμματα και συζητείται σήμερα στην συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής. Υπογραμμίζεται ότι στο πόρισμα δεν περιλαμβάνεται το κεφάλαιο της Novartis, καθώς το σκάνδαλο αυτό έχει ήδη σταλεί στη Δικαιοσύνη και έχει ολοκληρωθεί η Προκαταρκτική Επιτροπή στη Βουλή.

Όσον αφορά το φάρμακο, αναφέρονται ενδεικτικά παραδείγματα όπως η προμήθεια από την Ελλάδα των 10 εκατ. κατοίκων 16 εκατ. αντιϊκών εμβολίων το 2005, από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν 350.000 δόσεις. Το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών ήταν να... ασθενούν περισσότερο οι πολίτες. Είναι ενδεικτικό ότι το 2000 η μέση ατομική φαρμακευτική δαπάνη ήταν στα 217 ευρώ και το 2008 ανέβηκε στα 779 ευρώ (και το 2014 έπεσε στα 506 ευρώ).

Τι να ελεγχθεί

"Όλα τα διαλαμβανόμενα 'σκοτεινά' σημεία πρέπει εξονυχιστικά να ερευνηθούν περαιτέρω και από κάθε άποψη" υπογραμμίζεται στο πόρισμα και συγκεκριμένα

α) Γιατί δεν καταγγέλθηκαν από τους παραλήπτες υπουργούς Υγείας στις αρμόδιες δικαστικές αρχές τα πορίσματα διωκτικών και ερευνητικών αρχών (ΣΕΥΠ, ΓΛΚ, Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης, Ορκωτοί κ.λπ.) τα οποία αποκάλυπταν τέλεση συγκεκριμένων παράνομων πράξεων και παραλείψεων.

β) Η περίπτωση της υπερβολικά υψηλής παραγγελίας αντιικών εμβολίων καθώς και οι αιτίες της μη αξιοποίησής τους.

γ) Αν αληθεύει ή όχι ότι συγκεκριμένος υψηλόβαθμος υπάλληλος του υπουργείου ήταν ο μόνος που κατείχε τον "κλειδάριθμο" με τον οποίο "ανοίγουν" οι τιμές των φαρμάκων στις ευρωπαϊκές χώρες.

δ) Γιατί δεν ενεργοποιήθηκε η υφιστάμενη επιτροπή διαπραγμάτευσης ειδικά για το διάστημα 2010-2014, οπότε είχαν επιβληθεί οι περιοριστικές πολιτικές στη φαρμακευτική δαπάνη.

Ένας τιμολογούσε τα φάρμακα

Κομβικός σε αυτή τη διαδικασία είναι ο ρόλος των συμβούλων των υπουργών, όπως του Νίκου Μανιαδάκη, ο οποίος ήταν ο διαχρονικός σύμβουλος των υπουργών για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Ο Ν. Μανιαδάκης, καθηγητής σήμερα στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, ήταν σύμβουλος επί ΠΑΣΟΚ και συνέχισε και στα χρόνια της Ν.Δ., επί Άδ. Γεωργιάδη και Μ. Βορίδη.

"Ο τρόπος με τον οποίο το φάρμακο παίρνει την τιμή των 15 ευρώ περνάει μέσα από τον σύμβουλο" κατέθεσε ο επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας Σταύρος Ευαγγελάτος και πρόσθεσε: "Σας λέω ότι κάθε υπουργός δεν ξυπνάει μια μέρα και λέει 'τόσο θα βάλω το φάρμακο'. Σαφώς και έχει δίπλα του μια ομάδα η οποία τον συμβουλεύει, του φτιάχνει ενδεχομένως και το κείμενο. Δεν θα κάτσει ο υπουργός να σκεφθεί πώς, τι, πού. Βεβαίως και είναι σε συνεννόηση με τους συμβούλους, οι οποίοι κατά κανόνα είναι άτομα μετακλητά, δεν είναι υπηρεσιακοί παράγοντες".

Η δε πρόεδρος του ΕΟΦ Κατερίνα Αντωνίου περιέγραψε πώς γινόταν η τιμολόγηση: "Ο υπουργός έχει συγκεκριμένους συμβούλους και εισηγήσεις υπηρεσιών για την Υπουργική Απόφαση. Καταλήγει στην Υπουργική Απόφαση. Αυτός την υπογράφει". "Έχω εγώ χαρτιά -τότε που αρχίζει ο ΕΟΦ-, όπου για παράδειγμα το 2012 πηγαίνουν συγκεκριμένα μέλη από τον ΕΟΦ στο υπουργείο Υγείας, γιατί καλούνται και συναντιούνται με γνωστό σύμβουλο του υπουργού Υγείας. Είναι ο Ν. Μανιαδάκης. Και συναντιούνται και ακούνε και συμμετέχουν σε ορισμένα πράγματα και τους λέει κατευθύνσεις κ.λπ." κατήγγειλε η Κ. Αντωνίου και πρόσθεσε: "Ο Ν. Μανιαδάκης έπαιζε ενεργό ρόλο σ’ αυτό που λέμε πολιτική συμβουλών σε πολιτική Υγείας, πολιτική τιμολόγησης. Είναι σαφές, γιατί ήταν στο υπουργείο. Να σας πω κάτι; Δεν είναι να ρωτήσετε εμένα γι’ αυτό, αλλά εάν φέρετε οποιονδήποτε υπάλληλο επιτροπής τιμών από το υπουργείο Υγείας, θα σας απαντήσει ότι ήταν παντού".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL