Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
Ενίσχυση των δικαιωμάτων απέναντι στη νέα συντήρηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενίσχυση των δικαιωμάτων απέναντι στη νέα συντήρηση

Σαφές ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο έχουν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. για την αναθεώρηση του συντάγματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την αναθεώρηση 23 άρθρων σε αριστερή και προοδευτική κατεύθυνση και η Ν.Δ. την αναθεώρηση 57 άρθρων σε ένα συμπίλημα νεοφιλελεύθερων και νεοσυντηρητικών προτάσεων.

Συνολικά προτείνονται για αναθεώρηση τα 80 από τα 120 άρθρα του συντάγματος. Από τα 80 άρθρα τα 13 είναι κοινά, όμως και σε αυτά η προσέγγιση είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Εξαιρούνται 2-3 άρθρα, όπως η βουλευτική ασυλία μόνο για αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση βουλευτικών καθηκόντων και η κατάργηση της ειδικής αποσβεστικής προθεσμίας για τα αδικήματα των υπουργών.

Ν.Δ.: Τα πλεονάσματα να μπουν στο σύνταγμα!

Ενδεικτικό των ιδεολογικών διαφορών είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει αλλαγές στις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας στην κατεύθυνση της θρησκευτικής ουδετερότητας, ενώ η Ν.Δ. δεν θέλει καμία αλλαγή όσον αφορά την Εκκλησία. Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ εμβαθύνει τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, ενώ η Ν.Δ. προτείνει τη συνταγματικοποίηση των πλεονασμάτων και ουσιαστικά της λιτότητας!

Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. προτείνει να προστεθεί στο άρθρο 79 διάταξη για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς: "Ο προϋπολογισμός οφείλει να διασφαλίζει τη δημοσιονομική ισορροπία μεταξύ εσόδων και εξόδων και τη βιώσιμη δημοσιονομική λειτουργία". Το επιχείρημα του προέδρου της Ν.Δ. στη Βουλή ήταν ότι η Ελλάδα οφείλει να τηρεί το σύμφωνο σταθερότητας που προβλέπει πλεονάσματα. Όμως είναι άλλο να παραβιάζεται το ευρωπαϊκό πλαίσιο (που ενδεχομένως θα εκκινεί μια μακρόσυρτη διαδικασία κυρώσεων από την Ε.Ε.) και άλλο να παραβιάζεται το σύνταγμα, που σημαίνει ότι θα υπάρχει δικαίωμα προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον μιας κυβέρνησης που δεν επιτυγχάνει πλεονάσματα!

Το εκκλησιαστικό

Όσον αφορά την Εκκλησία, η Ν.Δ. ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να υπάρξει καμία αλλαγή στο άρθρο 3, διότι, όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης, "οι σχέσεις κράτους - Εκκλησίας δεν χρειάζονται συνταγματική αναθεώρηση (...) Το άρθρο 3 δεν χρειάζεται καμία αναθεώρηση".

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ διακηρύσσει τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, καθιερώνει τον πολιτικό όρκο και το δικαίωμα επιλογής όρκου, απαλείφει τις θεολογικού χαρακτήρα αναφορές, ενώ υιοθετεί και τις θέσεις των "μαλλιαρών" που (μετά τη μετάφραση του Ευαγγελίου στις αρχές του προηγούμενου αιώνα) επιζητούν την μετάφραση της Αγίας Γραφής στη δημοτική χωρίς προηγούμενη άδεια!

Προστασία εργασίας, υγείας, κοινωνίας

Οι διαφορές ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. δεν περιορίζονται μόνο στη συνταγματοποίηση της λιτότητας και τις σχέσεις με την Εκκλησία, αλλά αφορούν και τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναθεωρεί το άρθρο 25 παρέχοντας ειδική συνταγματική προστασία

- της κρατικής εγγύησης για το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης

- της υγείας μέσα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας

- της οικογένειας, του γάμου, της μητρότητας, των παιδιών, των νέων, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία, των απόρων.

Επίσης ορίζει ότι νερό, ηλεκτρική ενέργεια και τα δίκτυα διανομής τους υπόκεινται σε καθεστώς δημόσιας υπηρεσίας και τελούν σε δημόσιο έλεγχο.

Η Ν.Δ. αναφέρεται απλώς σε "σύστημα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος" και προτάσσει την "ενθάρρυνση" του εθελοντισμού...

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ αναθεωρεί το άρθρο 22 δίνοντας συνταγματική εγγύηση στο δικαίωμα ίσης αμοιβής για τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από την ηλικία τους, προστατεύοντας τις συλλογικές συμβάσεις, επιτρέποντας τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία, καθιερώνοντας την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, απαγορεύοντας την επίταξη υπηρεσιών ως μέτρο αντιμετώπισης των συνεπειών απεργίας. Αντίθετα, η Ν.Δ. δεν προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 22 για τα εργασιακά δικαιώματα.

Αλλαγή θέσης για τα δημοψηφίσματα, νομοθέτηση από τον λαό

Ένα άλλο που ενοχλεί τη Ν.Δ. είναι η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα. Ο Κ. Μητσοτάκης άλλαξε τη θέση της Ν.Δ. για τη δυνατότητα πρότασης δημοψηφισμάτων και νομοθετημάτων από τον λαό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και τα δύο είχαν προταθεί από την επιτροπή υπό τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, το 2014, που την είχε συστήσει η Ν.Δ. επί Σαμαρά. Όμως για τον "φιλελεύθερο" Κ. Μητσοτάκη αυτά είναι "θράσος", "ΣΥΡΙΖΟποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης" και "αναθεωρητικός λαϊκισμός"...

Αριστοκρατική αντίληψη

Η Ν.Δ. δεν αλλάζει μόνο θέσεις. Είναι και αντιφατική στις νέες θέσεις που υιοθετεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής και ο Κ. Μητσοτάκης την αρνείται, επικαλούμενος την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας. Όμως ο ίδιος εισηγείται ρυθμίσεις που οδηγούν σε πολιτική αστάθεια!

Για το άρθρο 53 η Ν.Δ. προτείνει "οι βουλευτικές εκλογές να διενεργούνται σε σταθερή ημερομηνία ανά τετραετία. Η Βουλή μπορεί να αυτοδιαλυθεί με απόφασή της που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών αφορά τον υπολειπόμενο χρόνο έως τη διενέργεια των εκλογών στην ορισμένη ημερομηνία". Αν ίσχυε σήμερα η πρόταση της Ν.Δ. και έπεφτε η κυβέρνηση λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών (όπως δηλαδή ζητάει η Ν.Δ.), θα είχαμε εκλογές και την άνοιξη και τον Σεπτέμβριο του 2019!

Ουσιαστικά η Ν.Δ. έχει την εξής αριστοκρατική αντίληψη: ο μεν λαός παρεμβαίνει μία φορά κάθε 4 χρόνια, το δε πολιτικό προσωπικό έχει διασφαλισμένη τετραετία (λόγω σταθερού εκλογικού κύκλου) και απεριόριστο πολιτικό βίο (αφού η Ν.Δ. δεν δέχεται την αναθεώρηση του άρθρου 56 για τις βουλευτικές θητείες που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ). Ένα σύστημα που αναπαράγει την οικογενειοκρατία στην πολιτική και τον επαγγελματία πολιτικό.

Οι 4 διαφωνίες του Β. Μεϊμαράκη

Πάντως οι αλλαγές θέσεων της Ν.Δ. έφεραν ήδη κρίση στο κόμμα και οδήγησαν στην αντικατάσταση του πρ. προέδρου του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην Επιτροπή Αναθεώρησης από την Όλγα Κεφαλογιάννη. Οι λόγοι της αντικατάστασης ήταν πολιτικοί, παρά το ότι από τη Ν.Δ. διαρρέουν πως οφείλεται σε φόρτο εργασίας του Β. Μεϊμαράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα, ο Β. Μεϊμαράκης διαφωνεί με τον Κ. Μητσοτάκη για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και με την αλλαγή θέσης της Ν.Δ. Αρχικά η Ν.Δ. πρότεινε, αν δεν ευοδώνεται η διαδικασία με τις τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή (200, 200 και 180 ψήφοι), να γίνεται απευθείας εκλογή του Προέδρου από τον λαό. Όμως, όταν δημοσιοποιήθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. άλλαξε άποψη (είναι το φαινόμενο του "αντιπροέδρου του Εδεσσαϊκού" στο οποίο αναφέρθηκε ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή...) και προτείνει εκλογή από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα ή από 151 βουλευτές. Αντίθετα, ο Β. Μεϊμαράκης επιμένει στην αρχική θέση της Ν.Δ..

Διαφωνία Μητσοτάκη - Μεϊμαράκη φέρεται να υπήρξε και για την διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Β. Μεϊμαράκης θεωρεί ότι ορισμένες διατάξεις του συντάγματος πρέπει να χαρακτηριστούν ως μη θεμελιώδεις, ώστε να μπορούν να αλλάζουν με νόμο. Όμως σε αυτό συνάντησε την κατηγορηματική άρνηση του Κ. Μητσοτάκη.

Ακόμη ο Β. Μεϊμαράκης φέρεται να διαφωνεί και με τη θέση της Ν.Δ. για την αναπλήρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας από ανώτατο δικαστικό, αλλά και να μην ενθουσιάστηκε με τη συμμετοχή του Άδωνι Γεωργιάδη στην Επιτροπή Αναθεώρησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL