Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Τα δύσκολα γενέθλια του Κινήματος Αλλαγής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα δύσκολα γενέθλια του Κινήματος Αλλαγής

Η συμπλήρωση ενός έτους από τη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής βρίσκει τον φορέα σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση μπροστά στην εκλογική χρονιά που έρχεται.

Τα προβλήματα είναι πολλά, από το διαχρονικό “αγκάθι” που είναι το θολό πολιτικό στίγμα μέχρι τα σκάνδαλα του παρελθόντος που επανέρχονται από την οδό της Δικαιοσύνης, απειλώντας να πλήξουν την εικόνα του φορέα που προσπαθεί να ανακάμψει. Η πολιτικά αλλόκοτη συμπεριφορά και επιχειρηματολογία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. μοιάζει με ένδειξη μιας αναπόφευκτης αδυναμίας του να αποκρύψει τη δυσφορία που διακατέχει τη Χαριλάου Τρικούπη για τη δημοσκοπική εικόνα του. Προς το παρόν προσπαθεί να διαψεύσει τη φημολογούμενη καθήλωση, με τους εκπροσώπους της να παραπέμπουν στην “ανταπόκριση” που λένε ότι συναντούν στις περιοδείες στην Περιφέρεια.

Μεγάλο “αγκάθι” συνεχίζουν να αποτελούν για τη Φ. Γεννηματά οι σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες και τον Αλ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι η προσέγγιση αυτή εκ μέρους τους έρχεται να υπενθυμίζει διαρκώς το status της χαμηλής εκλογικής δημοφιλίας του ΠΑΣΟΚ των τελευταίων χρόνων. Έτσι, η πρόσκληση του πρωθυπουργού στο συνέδριο του SPD ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε ακόμα ένα ποτήρι για την υπομονή της Φ. Γεννηματά. Η Χαριλάου Τρικούπη επιτέθηκε στους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες λέγοντας, διά στόματος του γραμματέα Επικοινωνίας Στ. Μαλέλη, ότι “έχουν πάψει προ πολλού να είναι σοσιαλδημοκράτες”. Ο ίδιος δήλωσε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι Αριστερά, τότε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι “αριστερά της Αριστεράς”. Πάντως, η Φ. Γεννηματά θα συμμετάσχει στο συνέδριο του ΕΣΚ στη Λισσαβώνα (7 και 8 Δεκεμβρίου) για την έγκριση της υποψηφιότητας του Φρανς Τίμεμαρνς ως επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας των Ευρωσοσιαλιστών.

Ο εορτασμός της κομματικής επετείου την περασμένη Δευτέρα στο Σπόρτινγκ και η ομιλία της Φ. Γεννηματά σηματοδότησαν το αποκορύφωμα, έως τώρα, της προσπάθειας της Χαριλάου Τρικούπη να εμφανίζεται ως “ριζοσπαστικό” κόμμα προκειμένου να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους που το εγκατέλειψαν για τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την προσπάθεια όμως καταφεύγει σε μεγάλες υπερβολές, όπως με την αναφορά της ότι ο Αλ. Τσίπρας είναι “βαρίδι” της Αριστεράς. Το χειρότερο όμως για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και την ηγεσία του είναι ότι τέτοιου είδους “διακηρύξεις” ηχούν παράταιρες δεδομένου ότι την ίδια στιγμή όχι μόνο είναι στρατηγική επιλογή η συνεργασία με τον πρώτο, δηλαδή είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη Ν.Δ., αλλά διότι αφενός ορίζει ως πρώτιστο στόχο τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και, αφετέρου, διατυμπανίζει την εκτίμηση πως αυτός θα ηττηθεί στις εκλογές. Συνεπώς δηλώνει ευθέως ότι η στρατηγική που αναπτύσσει αφορά τη μετεκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ. Ακόμα κι όταν προκλήθηκε στη συζήτηση της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση να διαλευκάνει τις μετεκλογικές προθέσεις της, δεν το έκανε, αλλά κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝ.ΕΛΛ.

Επιστροφή... στο παρελθόν για συσπείρωση

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ήρθε τον τελευταίο μήνα αντιμέτωπο με το σκανδαλώδες παρελθόν του ΠΑΣΟΚ. Η προφυλάκιση Παπαντωνίου ήταν σίγουρα ένα ισχυρό χτύπημα που χρειάστηκε να διαχειριστεί. Κάτι που δυσκόλεψε περαιτέρω η στάση του Κ. Σημίτη να τηρήσει σιγή ιχθύος. Έπειτα, ήρθε στη δημοσιότητα η απόφαση της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες για άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του Κ. Σημίτη και συγγενικών του προσώπων, αλλά και της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (Χρυσοχοΐδη - Μαλέσιου), μεταξύ άλλων, για την υπόθεση, όπως φαίνεται, των εξοπλισμών C4I.

Ο Κ. Σημίτης απάντησε υπονοώντας στοχοποίησή του από την κυβέρνηση, την οποία αποκάλεσε “περιστασιακούς ένοικους της εκτελεστικής εξουσίας”. Η “γραμμή” της “στοχοποίησης” εκφράστηκε ακαριαία από τον Ευ. Βενιζέλο, συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου και βέβαια από τη Φ. Γεννηματά.

Ο τρόπος που απαντά το ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις εξελίξεις είναι το αφήγημα του “νέου βρόμικου ‘89”. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αφενός θέλει με αυτό να αμυνθεί στη ζημιά που γίνεται στην εικόνα του λόγω του παρελθόντος του, αλλά ταυτόχρονα και να δείξει ότι αποστασιοποείται από τη Ν.Δ., τροφοδοτώντας την “αντιδεξιά” γραμμή που υιοθετήθηκε εσχάτως πολύ εντονότερα υπό το βάρος των δυσκολιών. Διότι παράλληλα με την επίθεση προς την κυβέρνηση, κατηγορεί τον Κυρ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. ότι “επιδεικνύουν ανοχή γιατί βολεύει την πόλωση του δικομματισμού και την προοπτική εξουσίας της Ν.Δ.”.

Όμως προκειμένου να συντηρεί αυτό το αφήγημα, παραβλέπει συνειδητά ότι σε υποθέσεις που χειρίζεται η Δικαιοσύνη ή και η Βουλή περιλαμβάνονται και κορυφαία σημερινά στελέχη της Ν.Δ. “Υπάρχει πολιτικό σχέδιο των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. και της καραμανλικής Δεξιάς εναντίον του Κινήματος Αλλαγής. Θέλουν να δημιουργήσουν συνθήκες '89” επαναλαμβάνουν τα επιτελικά στελέχη. Κατηγορώντας, ωστόσο, την κυβέρνηση για προσπάθεια να πλήξει το ΚΙΝ.ΑΛΛ., η Χαριλάου Τρικούπη πολιτικοποιεί πλήρως το ζήτημα και συνεπώς μιλά ευθέως για Δικαιοσύνη που δεν λειτουργεί ανεξάρτητα.

Συνάντηση με Κ. Σημίτη

Η αυριανή συνάντηση της Φ. Γεννηματά με τον πρώην πρωθυπουργό αποσκοπεί έτσι να στείλει το μήνυμα της πλήρους στήριξής του από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. απέναντι στη “στοχοποίηση” που ισχυρίζεται ότι επιχειρείται εναντίον του φορέα. Η Φ. Γεννηματά θέλει να αξιοποιήσει την κατάσταση για να συσπειρώσει το κόμμα γύρω από τον Κ. Σημίτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL