Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
AEI Μητσοτάκη και σία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

AEI Μητσοτάκη και σία

Το Χάρβαρντ "τάζει"στους πελάτες -πολίτες- ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παραρτήματα όλων των φημισμένων πανεπιστημίων του εξωτερικού, όπου χωρίς εξετάσεις και με υψηλά δίδακτρα θα φοιτούν οι πλούσιοι και άριστοι.

45 κατασκευαστές πανεπιστημίων συνιστούν Κυριάκο στις εκλογές για να διασφαλίσουν τις "μπίζνες" εις βάρος των πολιτών και υπέρ της τσέπης τους. "Γιατί να μην έχουμε ελεύθερη επιλογή;" είναι ένα από τα εύπεπτα διαφημιστικά σποτάκια που λανσάρεται ως επιχείρημα.

Η ελευθερία όμως για τον νεοφιλελευθερισμό αφορά αποκλειστικά την οικονομία. Ελεύθεροι από φόρους οι επιχειρηματίες, ελεύθεροι από συλλογικές συμβάσεις οι εργοδότες, ελεύθεροι οι επενδυτές να αγοράζουν τμηματικά ό,τι δημόσιο σε τιμή ευκαρίας. Ελεύθερα λοιπόν και οι πλούσιοι να μπορούν να επιλέγουν να στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ οι πτωχοί μακάριοι τω πνεύματι να αρκούνται στην ημιμάθεια και τα απολύτως βασικά.

Η ελευθερία στη γνώση δεν τους αφορά. "Άσυλο τέλος" βροντοφώναξε μέσα στη Βουλή ο Κυριάκος και περήφανος για τον εαυτό του το επανέλαβε πολλάκις. Τι χρειάζεται η έρευνα στα πανεπιστήμια, αφού θα την αναλάβουν οι επιχειρηματίες; Ποια ελεύθερη διακίνηση ιδεών θα υπάρχει όταν οι εταιρείες θα πληρώνουν για συγκεκριμένα projects με δεδομένα αποτελέσματα υπέρ ή κατά των συμφερόντων τους;

«Άσυλο τέλος» γιατί οι φοιτητικοί σύλλογοι θα γίνουν ομάδες κοινών ενδιαφερόντων σε καφενεία ιντερνετικά. Το άσυλο είναι περιττό διότι με πρόσχημα τους Ρουβίκωνες και την ανομία έρχονται τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και κυρίως η εμπορευματοποίηση της γνώσης, το τέλος της ελεύθερης σκέψης και της επιστημονικής έρευνας.

Η θεσμοθέτηση των φοιτητικών συλλόγων όπως και το άσυλο ήταν μια δημοκρατική κατάκτηση μετά την κατάρρευση της δικτατορίας. Η κατάργησή του που επιχειρήθηκε με τον νόμο Διαμαντοπούλου, που σήμερα επιλέγει να «ξεχνά» η Ν.Δ., δεν μείωσε, ούτε κατ’ ελάχιστο, τα κρούσματα παραβατικότητας στα ΑΕΙ.

Είναι φανερό πως με πρόσχημα «τους μπαχαλάκηδες» ο Κυριάκος, όχι μόνο θέλει να υποβαθμίσει τα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια -μερικά από τα οποία φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις σε παγκόσμια κατάταξη- αλλά κυρίως επιδιώκει να επιβάλει σιωπή, σιγή, παύση και καταστολή σε μια από τις πιο σημαντικές, άρα και μισητές για τον νεοφιλευθερισμό ελευθερίες, αυτή της διακίνησης των ιδεών.

Η φωνή του Μητσοτάκη στον Δήμο Αθήνας, ο Κ. Μπακογιάννης, ήδη βρήκε τη θέση που επιφυλάσσει η Ν.Δ. για τους αγώνες του λαού για την ελευθερία... “στο μουσείο”. Την ώρα που το ακροδεξιό φίδι πατάει το κεφάλι της Ν.Δ., καμία έκπληξη αν ενστερνιστούν ακόμα και την αμφισβήτηση των νεκρών του Πολυτεχνείου, που φασίστες, ακροδεξιοί και νοσταλγοί της χούντας -χρόνια τώρα- προσπαθούν να επιβάλουν αλλάζοντας την Ιστορία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL