Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ν. Φίλης: Εμπόριο γνώσης θέλει ο κ. Μητσοτάκης όταν μιλάει για ιδιωτικά Πανεπιστήμια (Video)

Για την συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού με δημοσιονομικό κόφτη και ιδιωτικά ΑΕΙ που προτείνει η Ν.Δ. και ο Κυρ. Μητσοτάκης καθώς και τις πολιτικές ευθύνες του κ. Σημίτη για τους υπερεξοπλισμούς και την αναγκαιότητα αλλαγής του άρθρου 86 μίλησε ο βουλευτής Α' Αθήνας και μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης στο OPEN.

"Απροσχημάτιστη και απροκάλυπτη η επιλογή των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη" υποστήριξε ο Νίκος Φίλης. "Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε για μη κρατικά μη κερδοσκοπικά αλλά για ιδιωτικά Πανεπιστήμια και το είπε 4 φορές". 

"Τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια σημαίνουν υποβάθμιση του επιπέδου της προσφερόμενης μόρφωσης στη χώρα μας. Δεν πρόκειται να γίνουν επενδύσεις τύπου Χάρβαρντ. Αυτό που θα γίνει θα είναι η αναγνώριση ως Πανεπιστημίων κολλεγίων χαμηλής ποιότητας που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας από δευτεροκλασάτα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Υπάρχουν δύο σοβαρά ζητήματα: Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να σπουδάζουν σε δημόσια Πανεπιστήμια ανεξαρτήτως πόσα χρήματα έχουν στην τσέπη τους. Το Πανεπιστήμιο όμως κάνει και έρευνα. Αν γίνεται από τα Ιδιωτικά θα διεξάγεται με βάση τα συμφέροντα των ιδιοκτητών των Πανεπιστημίων".
"Κανένας Έλληνας πολίτης δεν θα επιλέξει το ιδιωτικό έναντι του Δημόσιου Πανεπιστημίου" απάντησε ο κ. Φίλης για το θέμα της "ελεύθερης επιλογής".

Δεν είμαι υπέρ της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής - Ο Σημίτης έχει πολιτικές ευθύνες για τους υπερεξοπλισμούς

"Άλλο το σκάνδαλο της Novartis και άλλο η διερεύνηση των λογαριασμών του κ. Σημίτη. Δεν είναι ίδιας τάξης θέματα" είπε ο κ. Φίλης τονίζοντας ότι πρόκειται για διαφορετικές υποθέσεις που διερευνά η Δικαιοσύνη.

"Έχουμε μεγάλες διαφορές με τον κ. Σημίτη κυρίως για την πολιτική του στα θέματα της οικονομίας. Η βιαστική ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ χωρίς προηγούμενη προετοιμασία για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας είναι βασική αιτία για την κρίση που ζούμε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να μηδενίσει μια πολιτική προσφορά".

"Στην εποχή του Κ. Σημίτη έγιναν υπερεξοπλισμοί. Η Δικαιοσύνη διερευνά και έχει βάλει φυλακή τον ένα καταδικασμένο τον άλλο υπόδικο και έχει βάλει φυλακή τους δύο υπουργούς Άμυνας του κ. Σημίτη. Υπερεξοπλισμοί που έγιναν πάρτι σε μίζες. 23 δις εκ. ήταν τα χρήματα των εξοπλισμών, τα πήραμε για την Τουρκία και φαγώθηκαν εδώ. Πρέπει να δούμε τι έγινε. Ο κ. Σημίτης δεν έχει μιλήσει ποτέ". 

"Σημασία έχει να μην δημιουργείται μια αντιδικία είτε προκαταβολικής ενοχοποίησης ενός προσώπου ή ακόμα περισσότερο προσπάθεια ενοχοποίησης μια παράταξης. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα και σε αυτό ήταν καθαρός ο Πρωθυπουργός χθες".

"Να μην προτρέχουμε και δημιουργούμε σκιές εις βάρος προσώπων και παρατάξεων" υπογράμμισε ο κ. Φίλης προσθέτοντας ότι "ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι φυλακή και ο κ. Παπαντωνίου είναι προφυλακισμένος. Δεν υπάρχει κοινός παρονομαστής με τον κ. Σημίτη, η Δικαιοσύνη διερευνά. Οι πολιτικές ευθύνες όμως είναι το θέμα".
"Δυό κορυφαίοι υπουργοί Άμυνας των κυβερνήσεων του που με τη δική του πολιτική ευθύνη προχώρησαν στους εξοπλισμούς έχουν καταδικαστεί ή είναι υπόδικοι για μίζες και αυτό είναι πολιτικό θέμα. Χρειάζονται πολιτικές απαντήσεις".

Αναφορικά με τη συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση χθες στην Βουλή ο κ. Φίλης τόνισε ότι αναδείχθηκε το θέμα της διαφθοράς στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Το άρθρο 86 αποτέλεσε μήτρα συγκάλυψης των εγκλημάτων διαφθοράς. Χρειάζεται ριζική αναθεώρηση. Το Σύνταγμα επίσης πρέπει να φτιάξει άμυνες απέναντι στον επιθετικό νεοφιλελευθερισμό. 

Συντάκτης: avgi.gr

 

Δείτε όλα τα σχόλια