Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Στο πλευρό του Κ. Σημίτη, ο Ευαγ. Βενιζέλος: Ματαιοπονούν όσοι θέλουν να τον αμαυρώσουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο πλευρό του Κ. Σημίτη, ο Ευαγ. Βενιζέλος: Ματαιοπονούν όσοι θέλουν να τον αμαυρώσουν

και δήλωσε πως σε αυτήν τη Βουλή ούτε μία διάταξη δεν πρέπει να λάβει περισσότερες από 179 ψήφους, προκειμένου, στην επόμενη, την αναθεωρητική, να απαιτεί την πλειοψηφία των 180 ψήφων. Μόνο με αυτόν τον τρόπο -όπως είπε- η επόμενη θα είναι μία Βουλή αναθεωρητικής υπευθυνότητας και συναινέσεων.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο κλίμα, μέσα στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ εκκινεί τη διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, «ένα κλίμα όξυνσης και πόλωσης»: «Σήμερα ξεκινάει η διαδικασία της συναινετικής, υποτίθεται, αναθεώρησης και πληροφορούμαστε ότι διενεργείται έρευνα στους λογαριασμούς του Κώστα Σημίτη. Δηλαδή, κάποιοι θέλουν να αμαυρώσουν το εμβληματικό πρόσωπο του ευρωπαϊκού κεκτημένου της χώρας. Ματαιοπονούν! Αλλά εκτίθενται και εκθέτουν τη δικαιοσύνη».

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος: Ανοίγει το κουτί της Πανδώρας

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι το Σύνταγμα επιτρέπει την εναλλαγή πλειοψηφιών (151 και 180 ψήφοι) για να προσθέσει ότι αν πάμε σε έναν «συνταγματικό λαϊκισμό» τότε δεν πρέπει ούτε μία διάταξη να πάρει 180 ψήφους, ώστε να απαιτήσει αυξημένη πλειοψηφία στην επόμενη, την αναθεωρητική Βουλή. «Μην ξεχνάμε ότι η συγκυρία είναι άκρως επιβαρυμένη. Δεν έχουμε ένα συναινετικό κλίμα. Έχουμε όξυνση, πόλωση, εντάσεις, χειραγώγηση, έχουμε τεράστια προβλήματα αντοχής του τραπεζικού συστήματος, έχουμε μπροστά μας τις συνέπειες του υπερπλοενάσματος και άρα της υπερφορολόγησης που έχει διαλύσει τη μεσαία τάξη», υποστήριξε.

«Είναι σημαντικό να μη γίνουν λανθασμένες κινήσεις τώρα που ανοίγει το κουτί της Πανδώρας, της αναθεώρησης, που θα υποβαθμίσουν το επίπεδο της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Δυστυχώς, οι πιθανότητες να γίνουν λάθη είναι μεγαλύτερες από να γίνουν βελτιώσεις στο συνταγματικό κείμενο, λόγω της συγκυρίας που θα βαίνει επιδεινούμενο. Γι' αυτό το θεμελιώδες είναι να προστατεύσουμε το Σύνταγμα, τη Δημοκρατία, τους θεσμούς και την ομαλή πορεία του τόπου, σεβόμενοι τον αυστηρό χαρακτήρα του Συντάγματος. Καμία διάταξη δεν πρέπει να διαπιστωθεί ότι είναι αναθεωρητέα με πλειοψηφία που υπερβαίνει τις 179 ψήφους. Πρέπει η επόμενη Βουλή να είναι Βουλή αναγκαστικής αναθεωρητικής υπευθυνότητας και συναίνεσης», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL