Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Α. Μιχαηλίδης: Πάνω από 300 χιλιάδες ευρώ ενδέχεται να έχει επιβαρυνθεί ο ΕΟΠΥΥ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Α. Μιχαηλίδης: Πάνω από 300 χιλιάδες ευρώ ενδέχεται να έχει επιβαρυνθεί ο ΕΟΠΥΥ

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα σκάνδαλα στην Υγεία 1997-2014 ήταν ο βουλευτής Χίου και μέλος της Επιτροπής Ανδρέας Μιχαηλίδης. Μετά από εργασίες περίπου 1,5 έτους, η Εξεταστική Επιτροπή βρίσκεται στο τελικό στάδιο συζήτησης του πορίσματος που θα εκδώσει.

Το τμήμα του πορίσματος που συζητήθηκε κατά την σημερινή συνεδρίαση αφορά το ζήτημα της κοστολόγησης της ιατρικής πράξης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης. Τα τρία εξόχως προβληματικά ζητήματα, όπως υπογράμμισε ο Α. Μιχαηλίδης εκπροσωπώντας την πλειοψηφία, της εν λόγω υπόθεσής είναι τα εξής:

  • Πρώτον, στην ίδια την τιμολόγησημιας εξέτασης 20 λεπτώνπου διενεργείται στο ιατρείο με το υπερβολικό ποσό των 1.500€, όσο δηλαδή κοστίζει το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο των αρθροσκοπήσεων που διενεργούνται στο νοσοκομείο, απαιτούν χειρουργείο και νοσηλεία δύο ημερών. Το ποσό αυτό, βεβαίως, κλήθηκε να αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ εν μέσω των γνωστών ασφυκτικών οικονομικών δεδομένων. Η Απόφαση της τιμολόγησης υπογράφηκε από τον τότε (Δεκέμβριος 2014) Υπουργό Υγείας κ. Βορίδη.

  • Δεύτερον, ο μοναδικός ιατρός που εφάρμοσε τη μέθοδο της διαγνωστικής αρθροσκόπησης στο ιατρείο ήταν ο κ. Σαλμάς, βουλευτής της ΝΔ, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και πρώην Υφυπουργός Υγείας. Κατά την αδειοδότηση μάλιστα του ιατρείου όπου διενεργούνταν οι εξετάσεις, καθώς και κατά την έκδοση των παραπεμπτικών, έχουν διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες σειρά παρατυπιών.

  • Τρίτον, παρότι διάφορες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας επισήμαναν από τους πρώτους μήνες του 2015 τα ανωτέρω προβλήματα με προεξάρχον αυτός της υπερτιμολόγησης, η σημαντική μείωση της τιμής αποζημίωσης της εξέτασης (στα 300€ πλέον) κατέστη δυνατή μόνο μετά την αλλαγή των επικεφαλής των αρμοδίων οργάνων, τουΚεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) και του ΕΟΠΥΥ, που είχαν οριστεί επί της διακυβέρνησης ΝΔ.

Από την παράνομη υπερτιμολόγηση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης έχει προκύψει πιθανή υπερβάλλουσα επιβάρυνση (άρα ζημία) του ΕΟΠΥΥ ύψους άνω του 300 χιλιάδων ευρώ. Η διερεύνηση της υπόθεσης παρέχει ισχυρότατες ενδείξεις ότι, πέραν από την κατάφωρα αντιδεοντολογική συμπεριφορά συγκεκριμένων αξιωματούχων, αποτελεί ένα τυπικό δείγμα διαπλοκής, διασπάθισης του δημοσίου χρήματος και σε κάθε περίπτωση πλημμελούς υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος, φαινόμενα που συνετέλεσαν καθοριστικά στη δημιουργία εκρηκτικών ελλειμμάτων και στο χώρο της Υγείας κατά της προηγούμενες δεκαετίες και που οδήγησαν την Ελλάδα στην υπερχρέωσή. Για τους ανωτέρω λόγους, όπως ανέφερε ο Α. Μιχαηλίδης η πρόταση της πλειοψηφίας θα επισημαίνει την ανάγκη περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης και επιστροφής των ποσών που αξιολογούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα στον ΕΟΠΥΥ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL